Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Delo: Odpuščajo celo novinarko na porodniškem dopustu

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 13/01/2021)

Znižanje obdavčitve časopisov, za katerega so se pred novim letom odločili poslanci, ni vplivalo na načrte odpuščanj največjih časopisnih podjetij v državi. V največjem časopisnem podjetju Delo, ki je preko družbe FMR v lasti Kolektorja Stojana Petriča, se poskušajo na različne načine znebiti okoli 30 zaposlenih. Postopke odpuščanj so napovedali že lani, zdaj pa potekajo. Odpuščajo celo novinarko Slovenskih novic Špelo Robnik, ki je na porodniškem dopustu, kar je mlado mamico zanesljivo precej šokiralo.

Na porodniški še do konca meseca

Odpuščajo pa tudi večkrat nagrajenega fotografa Tomija Lombarja. Pa izkušenega novinarja, ki je v preteklosti dolga leta vodil častno razsodišče društva novinarjev Vilija Einspilerja.

Ko je Einspiler vodil častno razsodišče, to ni delalo uslug politikom, kot se je zgodila leta 2017, ko je razsodišče obsodilo fotografa, ker se je na njegovi fotografiji ob izvolitvi premierke Alenki Bratušek videla čestitka iz Moskve Petra Kraljiča in ni obsojalo novinarjev, šlo je za Revijo Reporter, ko so ob izvolitvi kandidata za ministra za obrambo Romana Jakiča razkrili vsebino pisma Klemna Grošlja, ki ga je odprtega pustil na mizi v državnem zboru, kakšno čistko je treba narediti v vrhu ministrstva.

Sporno razsodbo razsodišča lahko preberete tukaj.

Odločitev razsodišča je bila objavljena po razsodbi vrhovnega sodišča, kjer fotoreporterju Janiju Božiču ni uspelo spodbiti obsodbe na pet mesecev zapora pogojno zaradi posnetka Alenke Bratušek, češ da je posegel v njeno komunikacijsko zasebnost. Napovedal je spor pred ustavnim in evropskim sodišče in se preselil v Anglijo.

Vplivala je na zadnje razplete. Zadnji poskus spodbijanja sodbe Revije Reporter, da ji ne bi bilo treba umakniti posnetka pisma Jakiču in plačati kazni, se je neuspešno na ustavnem sodišču končal oktobra 2018. Pritožbe niso sprejeli v presojanje.

Z množičnimi odpuščanji in zaposlitvami novih novinarjev je Delo, ki z dvema časopisoma obvladuje večino trga tiskanih časopisov, pretresalo že v preteklosti. Več o dogajanju pred prejšnjimi volitvami poslancev lahko preberete tukaj: PRIPRAVE NA VOLITVE: ODPUSTILI ŠE NOVINARJA VATOVCA.

Do zamenjave vlade ali volitev bi lahko prišlo tudi zdaj in zaradi tega se, tako je slišati, vrstijo krizni sestanki pri odgovornem uredniku Urošu Urbasu. Tudi ob nedeljah.

O odpuščanjih v največji medijski hiši drugi mediji skoraj ne poročajo, čeprav je odpuščanje novinarke na porodniškem dopustu blizu škandala in sramotnega ravnanja. Robnikovo so zaposlili preko agencije. Ker je podjetje z agencijo prekinilo sodelovanje, jo je doletela napoved odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Novinarka se je, tako je slišati, pritožila Nataši Luša, ker so za druge, ki so bili zaposleni preko iste agencije in niso bili na porodniškem dopustu, v podjetju našli delo.

Na porodniški bo Robnikova še do konca tega meseca. Ni čisto jasno, ali so si v podjetju Delu pri odpuščanju novinarke na porodniškem dopustu medtem morebiti premislili.

O tem bom še poročal.

Ob fotoreporterju Lombarju, bi naj Delo sodelovanje prekinilo še s fotoreporterji Romanom Šipićem, Mavricem Pivkom in Tadejem Regentom, s športnimi novinarji Sašo Verčič, Sinišo Uroševičem, Mojco Finc

Ko izgine karikatura

Z novim letom pa je iz naslovnice časopisa izginila tudi karikatura, ki jo je desetletja prispeval karikaturist Marko Kočevar. Ko sem marca leta 2006 postal odgovorni urednik Dela, je bilo veliko pritiskov, da bi tega karikaturista moral nemudoma zamenjati.

A se za to nisem odločil, ker sem vedel, da je Kočevar široko razgledan in zelo toleranten mož, ki prispeva k podobi kakovostnega časopisa. Alternativa, ki so jo ponujali, je bil levičarski Franco Juri.

Kočevarja sem pred tem spoznal v novinarski športni ekipi, ko je na košarkarski tekmi zadeval koše kot za stavo in ga nikakor nisem mogel pokriti in onemogočiti.

V ozadju ukinitve karikatur je bil tudi protest judovskega kulturnega centra. Ta:

Odgovorni urednik Urbas se je zaradi karikature opravičil, jo umaknil in napovedal, da bo razmislil, ali bo še sodeloval s karikaturistom. Ukinitve karikaturista judovski center ni zahteval.

Zaradi uvedbe nove nižje pet odstotne davčne stopnje za knjige in tisk cen svojih časopisov Delo in Slovenske Novice niso znižali. Delo pa ni edino podjetje na področju tiska, kjer potekajo odpuščanja.

Nižjo obdavčitev je predlagalo vseh 90 poslancev tudi zaradi tega, ker je DDV za tisk pri nas višji kot v večini evropskih držav.

Zasluge si je pa pozneje pripisal kar premier Marjan Šarec, ki je januarja nenadoma odstopil. Več o tej nižji obdavčitvi lahko preberete tukaj: PREMIER ŠAREC SE KITI S TUJIM PERJEM

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu