Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Premier Šarec se kiti s tujim perjem

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/01/2021)

“Vlada je z znižanjem davka na dodano vrednost za knjige, časopise in periodične publikacije, ki se obeta s 1. januarjem 2020, storila to, kar je nujno storiti v tem času, ko se število tiskanih izdaj zmanjšuje, ko ljudje vse manj beremo in smo podvrženi modernim tehnologijam,” to je premier Marjan Šarec sporočil po spletnem omrežju Facebook ob odprtju slovenskega knjižnega sejma.

A to, kar premier trdi, je neresnično. Vlada ni znižala DDV. Pravzaprav uvedla nove dodatne pet odstotne stopnje. Tega tudi ne more. To je storil državni zbor. Povrhu vlada tega niti ni predlagala državnemu zboru. Predlog so vložili poslanci. Podpisalo jih je vseh 90. In ne vlada. Vlada znižanja, ki so ga predlagali poslanci, celo ni podprla.

Le nasprotovala mu ni.

To so iz vlade zapisali tako:

Prvi je predlog nižje davčne stopnje podpisal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Ker so o postopkih v državnem zboru vsi dokumenti sledljivi (pri vladi o čem takem ne moremo govoriti), lahko to vsak preveri. Videti je to tako:

Novo davčno stopnjo, ki je bila izglasovana prejšnji teden in bo obveljala z novim letom, so vsi poslanci predlagali, da bi olajšali težave, ki so zadnja leta doletele tisk in knjižne založnike.

V Evropi je med leti 2012 in 2016 naklada dnevnikom v povprečju padla za 21,2 odstotka, v Sloveniji za 27,7 odstotka. V podobnih težavah so tudi založniki knjig.

Da so težave najbrž precej hude pa kaže, ker so po največjem časopisnem podjetju Delo kolektivna odpuščanja zaposlenih zadnje čase napovedali tudi iz časopisa Dnevnik, ki se združuje z Večerom.

To sta dve največji časopisni hiši v državi. Še težje je praviloma manjšim. Nižjo obdavčitev je predlagalo vseh 90 poslancev tudi zaradi tega, ker je DDV za tisk pri nas višji kot v večini evropskih držav.

Po novem letu bomo videli, ali bo nižji davek pomenil kaj nižje cene. Kar je malo verjetno.

Vlada Marjana Šarca pa je pred tem predlagala le znižanje obdavčitve elektronskih medijev iz 22 na 9,5 odstotka, kar je državni zbor tudi izglasoval, a je poslanski predlog to vladno rešitev v celoti povozil, ker je obdavčitev znižal za vse tiskane medije in še znižal tudi za elektronske medije. Na pet odstotkov.

Nenavadno premierovo sporočilo, ko so hvali z nečim, kar ni njegovo, je takšno:

Hvala Marjana Šarca z ukrepom, ki ga ni predlagala vlada in tudi ne izglasovala

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu