Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša prevzema oblast

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th marec 2022, 10:41 dop

Janez Janša (SDS) je s SMC, NSI in DeSUS začel pogovore o prevzemu oblasti. To je Janši z najhitrejšim odstopom v zgodovini države po volitvah omogočil Marjan Šarec (LMŠ). Odstop je udaril po koalicijskih partnerjih. SD Dejana Židana izgublja vse pomembne državne funkcije in velikanski vpliv, Židan sam bo ob položaj šefa državnega zbora. Ko bo Janša prevzel vlado, bodo opozicijska stranka in še to ne največja. Pred njimi bo LMŠ. Podobne “strahote” so pred drugimi zdaj vladnimi strankami. Alenka Bratušek (SAB), ki bo ob ministrsko službo, celo poslanka ne bo več. Ni bila izvoljena. Zdaj še vladajoči upajo, da bo Janši dogovarjanje spodletelo in bodo predčasne volitve. Tudi zaradi tega smo najbrž priča pravi inflaciji objav rezultatov javnega mnenja in poskusov interpretacij medijev, da bi vplivali na odločitev šefa SDS Janše in strank, s katerimi se pogovarja.

Dnevnik kar naravnost pritisnil

V bolj levih medijih sploh več ne skrivajo, da poskušajo vplivati na razplet dogajanja. Ugotoviti jim uspe celo, kaj mislijo volivci posameznih strank, ki so na volitvah tajno glasovali za to ali ono stranko leta 2018 in kakšno sodelovanje bodo nagradili. Nagrajeno bo, po mnenju levih medijev, sodelovanje na predčasnih volitvah, ki ga je ob odstopu Marjan Šarec razglasil s presenečeno SMC, Zdravka Počivalška:

Podobno zanimivo je ugotavljanje v medijih, da je ljudstvo vsesplošno za predčasne volitve. To je sicer predvsem posledica tega, ker so vse stranke povedale, da se nanje pripravljajo. A interpreti so tu našli izhod pred nevarnostjo izgube služb, dostopa do denarja in moči na oblasti

Kako je z naklonjenostjo predčasnim volitvam kaže, ker so bili v Spletnem časopisu v anketi na začetku skoraj vsi bralci za predčasne volitve. K njim je pozval Šarec. Janša pa je javno povedal, da so zanj najbolj verjetna možnosti. Ko se je pokazalo, da poteka dogovarjanje, da pa bi vlado sestavil zmagovalec volitev pred letom in pol Janša, pa se je naglo obrnilo. Doslej v to:

Gotovo pa je, da če bodo v strankah poslušali nasvete medijev, se bodo hitro srečali s sodbo svoje baze, ki je lahko tudi povsem drugačna od napovedi aktivističnih novinarjev.

Še posebej, ko ankete denimo kažejo, da SMC v času sodelovanja v Šarčevi manjšinski vladi večino podpornikov od zadnjih volitev že izgubila.

Kako bo z volivci na morebitnih volitvah, zdaj vsi le ugibajo. Rezultati prvih raziskav po odstopu šefa vlade in s tem vlade in koalicijske kompozicije pa se precej razlikujejo in tudi le nakazujejo dogajanje.

V zadnjih dneh sta rezultate raziskav objavila Delo s pomočjo Mediane in včeraj še Nova24TV s pomočjo agencija Parsifal. Tudi drugi še bodo hiteli.

Po obeh je na vrhu SDS Janeza Janše, ki je prehitel LMŠ Marjana Šarca. Zanimivo je morda, da je Parsifal nameril celo nekoliko višji delež LMŠ kot Mediana. Velike razlike v levo in desno pa so po teh dveh meritvah nižje.

Je Mesec pred SNS ali za?

Mediana je višje deleže namerila SD Dejana Židana in predvsem Levici Luke Meseca. Bolj levima strankama, torej. Po Parsifalu pa so višje SNS Zmaga Jelinčiča, DeSUS Aleksandre Pivec in tudi NSi Mateja Tonina. Nekoliko bolj desne stranke, torej. Rezultati, prikazujem preračun le za volivce, ki so se opredelili za stranke, kar omogoča primerjave, so takšni:

Pregled podatkov vseh raziskav javnega mnenja, ki so bile objavljene letos za vse parlamentarne stranke, ki na začetku vsebuje rezultat volitev 2018, pa je takšen:

Kakšna bo posledica odstopa Šarca in s tem padca vlade in oblasti manjšinske koalicije, ki je vlada manj kot leto in pol, lahko v anketi Spletnega časopisa, če še niste, še odgovorite:

Kaj bo posledica odstopa vlade Marjana Šarca

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (18)

https-spletnicasopis-eu