Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za Dolenca na vrhu BS bo premalo glasov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th november 2018, 03:55 pop

Mandatno volilna komisija  je državnemu zboru predlagala, naj namestnika guvernerja Banke Slovenije (BS) Primoža Dolenca potrdi za šefa BS, ki bo nasledil Boštjana Jazbeca. O tem, ali bo Dolenc postal guverner, bo celotni državni zbor glasoval na izredni seji prihodnji teden. A zdi se, da bo Dolenc padel. Podprl ga ne bo niti del vladne koalicije.  Brez pravega šefa je Banka Slovenije od aprila, ker je Jazbec prevzel bolje plačano funkcijo na ravni EU, ki je nezdružljiva z guvernersko. Predsednik Borut Pahor se je takrat odločil, da bo odločanje o novem guvernerju prepustil novim poslancem, ki zdaj že sedijo v poslanski klopeh.

Pred poslanci še štirje sodniški kandidati

Dolenca je Pahor pred dvema tednoma predlagal po posvetih s predstavniki parlamentarnih strank, ki pa mu podpore za izvolitev niso zagotovili. Da so težave velike, se je pokazalo, ker o Dolencu državni zbor ni glasoval na izredni seji že prejšnji teden. Glasovanju so se verjetno izognili, ker v vladni koaliciji (LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS, SAB) niso usklajeni in bi kandidat zato najbrž padel. Za izvolitev potrebuje 46 glasov. Glasovanje bo tajno. Previdnost prejšnji teden se je pokazala za modro. Zaradi obstrukcije poslancev SMC in SNS, bi lahko bilo še dodatno tesno. Več o obstruiranju prejšnji teden najdete tukaj.

V mandatno volilni komisiji je, da bodo proti Dolencu, napovedal Luka Mesec iz Levice, da so različnih mnenj (večina je proti) je povedal Brane Golubović iz LMŠ, Dolenca pa ne bo podprla tudi Stranka Alenke Bratušek. Da bodo za kandidata so napovedali iz SD, SMC, Desus in iz opozicijske SNS. Ker kandidata ne podpirata opozicijska SDS in NSi, bo težko zbral 46 glasov. A v tajnih glasovanjih so mogoča tudi presenečenja. NSi bo svoje stališče predstavila šele na seji zbora prihodnji teden.

Danes opoldne se bodo vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednika DZ Dejana Židana posvetovali, ali bi državni zbor o guvernerju odločal prihodnji teden v torek popoldan. Izredna seja parlamenta bo  predvsem zaradi guvernerja, a hkrati bi lahko izvedli še nekaj imenovanj. Mandatno volilna komisija je pred dvema tednoma preložila odločanje, ali bi poslancem predlagala izvolitev treh sodnikov. So pa danes predlagali kar štiri: za okrajna sodnika v Trbovljah Blaža Guna in dr. Saša Kmeta, za okrajnega sodnika v Litiji Blaža Godca in za okrajno sodnico na Ptuju  Patricijo Verbajs.

Z imenovanji šefov Banke Slovenije so bile v preteklosti že težave. Pahorju je Julija 2015 že spodletelo s kandidaturo Janeza Fabjana za viceguvernerja Banke Slovenije. Fabjanu je takrat do 46 glasov zmanjkal en (koalicijski) glas, kar je bilo precejšnje presenečenje, ker je koalicija SMC, DeSUS in SD takrat veljala za zelo trdno.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu