Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Orbán z dvotretjinsko večino, polom socialistov na Madžarskem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th april 2018, 12:55 pop

Viktor Mihály Orbán je že tretjič zapored z velikansko večino zmagal na volitvah v sosednji Madžarski. Njegova konzervativna stranka Fidesz, ki jo je volila skoraj polovica vseh glasujočih (49.0%), si je zagotovila dvotretjinsko večino v parlamentu in oblast v državi še za štiri leta. Tako kaže po prešteti velikanski večini glasovnic. In tako o dogajanju poroča večina svetovnih medijev. Na drugem mestu je s slabo petino vseh glasov (19.6%)  bolj desna stranka Jobbik. Le nekaj več kot dvanajst odstotkov volivcev (12.4%) pa je podprlo Socialiste, katerih vodstvo je zato že odstopilo. Predsednik madžarskih socialistov, ki jih je vodil v nedeljski volilni poraz, je od leta 2016 Gyula Molnár.

Kako zmago prikazati skoraj kot poraz

Udeležba na volitvah na Madžarskem je bila visoka, pred volišči so bile celo dolge vrste. Takšne zmage močno odmevajo tudi mednarodno in imajo lahko vpliv na javno mnenje v sosednjih državah, tudi v Sloveniji, kjer bodo parlamentarne volitve maja ali junija. Kako mediji javnosti prikažejo rezultat volitev je zato pomembno in pri tem so pogoste manipulacije. V slovenskih medijih je popolno zmago desnih strank na Madžarskem najbolj nenavadno predstavil časopis Delo, katerega odgovorni urednik sem bil nekoč. Zadnja leta ga je lastniško v celoti prevzel idrijski Kolektor, ki je s trdo roko odpustil kup novinarjev in večkrat zamenjal urednike. Glavno besedo pri prevzemu in spremembah je imel Stojan Petrič, ki je član programskega sveta Foruma 21 nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Ta Forum združuje levo usmerjene direktorje in tajkune. Časopis Delo po več kot dveh letih vodi že drugi vršilec dolžnosti odgovornega urednika. Vse to turbulentno dogajanje seveda ni bilo brez razlogov. O zmagi, ko Viktor Orban povozil vse tekmece že tretjič po vrsti in dobil glasove skoraj polovice vseh glasujočih, je časopis objavil takšno naslovnico:

 

Naslovnica je – če smo dobronamerni – najbrž posledica stiske, ker v času, ko je nastajala, rezultat še ni bil natančno znan. A to ne opraviči povsem napačnega sporočila, kaj se je na volitvah zgodilo. Javnomnenjske raziskave so na volitvah dramatično zgrešile v Sloveniji, nazadnje denimo v prvem krogu predsedniških volitev, ko so skoraj vse napovedovale, da ne bo drugega kroga. Pa takrat takšne naslovnice v Delu sami o sebi niso objavili. Tudi ob zmagi Mira Cerarja pred štirimi leti, ki je bila krepko manj prepričljiva kot tokrat Orbanova, niso storili česa podobnega.  Ankete na Madžarskem v primerjavi z našimi – povrhu – sploh niso zgrešile.

Že druga soseda, kjer je bila levica hudo poražena

Zaradi velike gneče pred volišči in dolgih vrst so čas odprtja volišč, da bi lahko glasovali vsi, ki so želeli, ponekod včeraj celo podaljšali. Madžarska je že druga soseda Slovenije, kjer je v zadnjem času zmagala desnica, levica pa izgubila volitve. V drugi polovici lanskega leta je v Avstriji zmagala ljudska stranka ÖVP s 31,47 odstotka, oblast je prevzel doslej najmlajši premier Sabastian Kurz, ki je na volitvah prehitel socialiste (SPÖ), ki jih je volilo 26,86 odstotka volivcev in  svobodnjake (FPÖ) s 25,97 odstotka. Grafika kaže dogajanje na volitvah v Avstriji v daljšem obdobju:

Kakšne težave ima na Madžarskem levica, pa kaže ta pregled:

Končni rezultat volitev na Madžarskem pa je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu