Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada SMC proti “ekološkomu reševanju” Celja, ki ga ponujajo poslanci SMC

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th februar 2018, 08:04 dop

Kar dve predvolilni precej nenavadni splošni razpravi bosta danes v parlamentu na zahtevo poslancev vladne koalicije. Splošne razprave, torej prvo branje o idejah, kaj bi morda uzakonili,  poslanci praviloma preskočijo. Pomembno so, ko politiko ne vedo, kaj bi radi. A tik pred volitvami praviloma ni čas, da bi šele začeli ugotavljati, kaj bi. O nujni sanaciji Celjske kotline zahtevajo splošno razpravo predlagatelji iz vladnih strank sami, čeprav je to običajno oblika zavlačevanj resnih odločanj.

Sramotna neusklajenost z lastno vlado

Že povsem neverjetno pa, da “nujni sanaciji” na področju Celja, ki jo predlagajo poslanci SMC, iz SD se jim pridružil še Jan Škoberne, odločno nasprotuje vlada, ki jo vodijo predstavniki prav teh istih strank, češ da ruši sistem, ne vsebuje rešitev, je neizvedljiva…

Vlada je zapisala, da pristop poslancev SMC in SD:

“Ruši veljavno sistemsko ureditev na področju sanacije degradiranega okolja in jo v pomembnih vidikih poslabšuje, pri čemer pa ne vsebuje nobenih novih rešitev in seveda tudi ne sistemskih rešitev za bodoče primere reševanja problematike sanacije v preteklosti onesnaženih območij. Zakon je v vrsti predlaganih rešitev tudi neizvršljiv ali pa je izvršljivost povezana z dodatnimi predpisi in ukrepi, ki pa jih zakon ne predvideva.”

Da gre za predvolilno finto za pritegniti pozornost pokaže še nekaj podrobnosti: denimo finančne ocene v poslanskem predlogu, kjer je zapisano, da “nujna sanacija” do leta 2020 ne bo nič stala. Stroški, 24 milijonov evrov, bi bili med leti 2020 in 2030. Nujne sanacije, o kateri začenjajo govoriti tik pred volitvami, do prihodnjega desetletja ne nameravajo začeti.  Pozneje pa bi poslanci te stroške delili med državo, občine in Cinkarno Celje, a ne povedo po kakšnem ključu, še manj pa, da gre za trikrat državo. Cinkarna, katere nadzorni svet vodi Borut Jamnik, je namreč v pretežni lasti države in paradržavnih skladov in podjetij. Tako:

So pa poslanske zamisli, da bi država nekoč denarno pomagala pri sanaciji, podprli iz občine Celja. Od tam je župan Bojan Šrot, ki ni več član SLS, opozoril, da občina sama že desetletje plačuje saniranje onesnaženja in da so vladi že leta 2011 predlagali nekaj podobnega. Leta 2011 je vlado vodil Borut Pahor. Podprli so zamisel državnega denarja za sanacijo tudi iz občine Štore, ki jo vodi Miran Jurkošek.

Obeta se konfrontacija SMC vlada

O zakonu o nujni sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline nameravajo poslanci danes splošno razpravljati skoraj štiri ure, polovico časa za to so si rezervirali iz SMC (uro in pol), ki zakon predlaga in vlade, ki mu nasprotuje (40 minut). Več kot štiri ure razprav pa so poslanci  napovedali ob zakonu o uresničevanju kolektivnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ. Tam namerava SMC za predstavljanje svojih idej porabiti kar dve uri, vlada pa je napovedala le pet minut razprave.

Celotno vladno mnenje o predlogu poslancev SMC in SD o reševanju problemov onesnaženja je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/02/mnenje-vlade.pdf” title=”mnenje vlade”]

 

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu