Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Panika ob noti iz Budimpešte

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Levo medijsko in politično elito je ta teden zajela panika ob diplomatski noti Madžarske, ker je tednik Mladina njihovega šefa vlade Viktorja Orbana na naslovnici prikazal kot nacista. Zločinca, torej. “Napad na suverenost države.” je v reklami Mladina označila pisanje, ki ga je od veleposlanice dobil zunanji minister Miro Cerar, da naj jim pomagajo. “Nezaslišan izraz oblastnega nadzora in discipliniranja medijev,” je diskreditiranje šefa sosednje države branilo društvo novinarjev. Vladni poslanci so zahtevali celo izredno razpravo odbora za kulturo, kako si iz Madžarske drznejo zanikati, da bi bil njihov premier nacist in pričakovati, da bo naša vlada karkoli storila, če Mladina objavlja takšne. V petek smo potem lahko videli vzgled, kako se na “grdo” pisanje novinarjev odzivajo tukajšnje oblasti. Ker je Bojan Požar o načelnici generalštaba Alenki Ermenc, ki je izginila in ni bila pripravljena pojasniti, kaj je z njo, napisal, da se zdravi na Polju, šefica generalštaba ni odgovorila le z noto. Namesto tega je nad novinarja z ovadbo poslala kriminaliste in tožilce. Represivne organe države. Čeprav je bil očitek manj hud kot bi bil, če bi jo Požar naslikal kot nacistko na vrhu vojske, kar je Orbanu storila Mladina. Oba sta pomembna nosilca oblasti in moči. Ob Ermenčevi naši do Orbana kritični levi mediji zdaj še ne poročajo, da je to državni udar, društvo novinarjev pa ne protestira zaradi nezaslišanega posega vojske v civilno sfero. Kar bi bilo pretiravanje podobne vrste kot so nam ga uprizorili pri paniki ob noti iz Budimpešte.

Nizkotna propaganda kot novinarstvo

Reakcija oblasti Madžarske z noto se mi je osebno zdela precej razumna. Pač so zanikali propagandno podtikanje Mladine in opozorili našo vlado, da je to grdo. V nekdanjem vzhodnem bloku, v katerega je ob Sloveniji sodila tudi Madžarska, je to, če so te v medijih označili za nacista, pomenilo, da si že na poti v gulag ali da nate mečejo zemljo. Tudi v Sloveniji. Da je tradicija še živa, priča reakcija. Ko te levičarski tednik ozmerja, da si fašist, ne smeš niti sporočiti, da se s tem ne strinjaš. Če to storiš, društvo novinarjev to razglasi za napad na svobodo tiska. Kako se diskreditira v teh istih medijih, pa smo pred leti opazovali, ko sta aktivista levice med sejo programskega sveta na naši državni televiziji med protestirajočimi novinarji razvila velik transparent: “Smrt Janšizmu”. To je nadgradnja. Na sporni naslovnici Mladine, zaradi katere je Cerar dobil noto, je bil ob “nacistu” Orbanu seveda upodobljen tudi šef največje opozicijske stranke Janez Janša. Zakaj to opisujem? Ker je pomembno vedeti, da gre za sistematično lažnivo propagando strank, ki vladajo tej državi in to s pomočjo medijev, ki jih te stranke obvladujejo in ki to ceneno politično propaganda razglašajo za vrhunec neodvisnega novinarstva. Tega, da Mladina Janšo propagandno riše kot fašista, smo v tej državi celo že tako vajeni, da se nihče več ne zmeni za to. Nadgradnja je, ko za najnizkotnejšo propagando uporabijo posnetke otrok Branka Grimsa pri maši. Kdo so lastniki, ki določajo to uredniško politiko, je pokazala preiskovalna komisija v državnem zboru, ki je ugotovila, da denar k lastnikom Mladine teče iz preplačanih žilnih opornic. Iz državnega zdravstva torej. Iz src ljudi. Vlada je zaradi tega pravi naslov za Orbanov protest. Miro Cerar, ki so mu protestno noto poslali Madžari, še prav posebej. In razumemo tudi, da vladajoči nič ne morejo, ker je svoboda tega njihovega propagandnega tiska pri nas popolna.

Kaj razkriva panika na levi?

Zakaj je nota povzročila paniko in že povsem nerazsodne reakcije novinarske organizacije, je težje pojasniti. A najbrž gre za kombinacijo predvolilnega časa, ko si levica obeta nove volivce s staro politiko napadanja zunanjih in notranjih sovražnikov (fašistov in kar je tega) in strahu, ker Orban v resnici razkriva njihove vzorce ravnanja in obvladovanja medijev. Ki jih je dodatno razkrila Ermenčeva z napovedjo preganjanja novinarju, ki grdo piše o njej, z državnim represivnim aparatom, čeprav bi, ker je oblast, lahko preprosto k sebi povabila novinarje največjih medijev in javnost obvestila, da to, kar širi Požar, ni res. Močno dvomim, da bi se na takšno “noto” društvo novinarjev odzvalo s protestom, da gre za “nezaslišan izraz oblastnega nadzora in discipliniranja medijev”. Kot so storili pri Orbanu.

Zanimivo je madžarsko noto komentirala nekoč novinarka državne STA in POPTV, ki je zdaj glavna kandidatka stranka premiera Marjana Šarca na evropskih volitvah. Tako je zapisal:

Nota ni niti najmanj posegla v novinarsko in uredniško “politiko”. Joveva ravnokar kandidira za politično stranko premiera Marjana Šarca, o katerem je še malo prej poročala, a ji še na misel ne pride, da kot takšna tudi ni najboljša avtoritete za kritiziranje Orbana. Še bolj neverjetno pa je, da so vladajoči poslanci zahtevali celo razpravo odbora za kulturo. Kot da ne bi zaupali lastnemu najnovejšemu ministru Zoranu Pozniču (SD) in se bojijo, da bo zaradi note iz sosednje države ukrepal proti Mladini, kar njegova stranka SD celo napoveduje, ko namerava s spremembo medijske zakonodaje v bodoče preganjati sovražni govor v medijih. Ali je to tudi zmerjanje drugih ljudi s fašisti, je sicer še nejasno.

Bo namesto Joveve Možina?

Če se ne bojijo Pozniča, si je težko predstavljati, o čem bi razpravljal odbor za kulturo, saj v Sloveniji Orban sam ne more kot oblast posegati v medije. To lahko le tukajšnja oblast. Poseg, pred katerim svari društvo novinarjev in vladajoči poslanci, bi bil, denimo, če bi premier Marjan Šarec pozval zdravstvo, naj preneha s preplačili materiala sofinancirati lastnike Mladine, državna podjetja pa, naj tam ne oglašujejo več, kar je nekoč že storil. A ne ob Mladini. To, da bi ob Mladini storil kaj takega, je manj verjetno kot možnost, da bi Jovevo na vrhu svoje liste nadomestil z Brankom Grimsom ali Jožetom Možino.

Poseg pa bi seveda bil predvsem, če bi Šarec nad Mladino nagnal kriminaliste in tožilce kot jih je Ermenčeva nad Bojana Požarja. Pri Ermenčevi je še komična plat. Glede na negativne ocene, ki jih je njena vojska pravkar dobila pri predsedniku Pahorju za sposobnost spopadov in ker je z Erjavcem povrhu po vsega treh mesecih še odstavila poveljnika sil Miho Škerbinca, je povsem jasno, zakaj nad Požarja pošilja kriminaliste in tožilce in ne svojih najbolje oboroženih bojevnikov.

Ti bi najbrž izgubili spopad z ne več najmlajšim, a še čilim novinarjem Požarjem.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu