Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po “junaškem” begu iz Erbila, so naši vojaki spet tam

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:39 pop

“Nov kontingent slovenske vojske na misiji Neomajna Odločenost je že na območju delovanja v severnem delu Iraka. Šestčlanski kontingent začenja s prevzemom dolžnosti v območju odgovornosti misije in v prihodnjih dneh nadaljuje z usposabljanjem varnostnih sil v severnem delu Iraka.”

Tako so danes iz obrambnega ministrstva sporočili, da so se slovenski vojaki vrnili v Erbil v Iraku.

Iz Erbila je pred tremi tedni šest naših specialcev zbežalo na zahtevo obrambnega ministra Karla Erjavca po nočnih posvetih, v katerih je sodeloval tudi predsednik države Borut Pahor. Ocenili so, da je prenevarno. Pravzaprav so z navadnim letalom iz tamkajšnjega letališča vojaki odleteli v Turčijo, iz Turčije pa jih na Brnik pripeljal vladni poslovni reaktivec Falcon. Veliki mediji so o tem poročali kot o reševanju naših vojakov.

Več o “umikanju” lahko preberete tukaj: BEG IZ ERBILA Z NEMCI NAM JE PROPADEL, PO NOVEM SAMOSTOJNA ROTACIJA

Na posnetku sta načelnica generalštaba Alenka Ermenc in obrambni minister Karl Erjavec, ki sta izpeljala ta umik, ki so ga uradno imenovali “predčasna rotacija”, torej zamenjavo naše vojaške ekipe v Iraku:

Alenka Ermenc in Karl Erjavec Foto: DZ

Naši vojaki so zbežali, ko je bilo Iranskega raketiranja Erbila konec in ni bilo več nevarnosti. Nekaj časa so o premiku drugam (in ne vrnitvi domov) razmišljali tudi Nemci. V nemškem kontingentu naši vojaki delajo. A, ker se je položaj umiril, povrhu pa se je pokazalo, da je iranski režim pomotoma sestrelil letalo z lastnimi ljudmi nad Teheranom, so načrte Nemci spremenili.

Iz Erbila pa so zbežali le naši vojaki.

S hitrim begom domov je vlada pustili na cedilu zahodne zaveznike v konfliktu z iranskimi ajatolami.

Iranci so preko naše države že prej v času vlade Boruta Pahorja oprali milijardo za posebne tajne operacije.

Zunanji minister Miro Cerar je od Erjavca že prejšnji teden zahteval, naj našo specialce takoj vrne nazaj, ker nam bežanje iz skupnih operacij dela mednarodno sramoto.

Zdaj se je to zgodilo.

Iz obrambnega minsitrstva so o vrnitvi še zapisali:

“Vojska sodeluje na misiji od 5. septembra 2016. Šest pripadnikov deluje v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja (angl. Kurdistan Training Coordination Center – KTCC), en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM). Šest pripadnikov v Erbilu deluje pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji. Skupaj sestavljajo mobilno skupino za usposabljanje in so vključeni v skupino za vzpostavitev partnerskih zmogljivosti (angl. Building Partner Capacity Team – BPCT). V centru za usposabljanje urijo varnostne sile v severnem delu Iraka. Pripadniki SV svetujejo kot mentorji, skladno z nalogami, dodeljenimi na naborni konferenci, na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez.”

Kako so vojaki zdaj prišli v Erbil, ali s civilnim letalom, vladnim Falconom ali z vojaškim transportom, iz vojske ne razkrivajo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu