Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kdaj bomo Krise in Nejce zdravili v Sloveniji?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:40 pop

O novem načinu zdravljenja rakavih krvnih bolezni in solidnih tumorjev, ki že potekajo v tujini s pomočjo genske terapije celic CAR-T, so včeraj govorili na simpoziju v Univerzitetnem kliničnemu centru Ljubljana (UKCLJ), ki ga je organiziral predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo prof. Samo Zver.

Samo Zver Foto M. K.

Celice CAR-T so v svetu vroča tematika, je opozoril Zver, celično zdravljenje zbuja veliko upanja in se kaže kot potencialno zelo učinkovito, vendar se ga v Sloveniji nismo še niti dobro lotili.

S simpozijem so poskušali opozoriti javnost, predvsem pa stroko, da čas hitro teče in da vlak, ki zadeva CAR-T celično zdravljenje, drvi, Slovenije pa zaenkrat ni na njem.

V Nemčiji so s celično terapijo CAR-T lani v novembru uspešno pozdravili prvega slovenskega bolnika 13 letnega Nejca Čotarja, ki je imel B-celično akutno limfoblastno levkemijo.

Zver je poudaril, da za začetek potrebujejo ustrezne prostore in opremo, da bi lahko začeli sami pripravljati zdravilo iz gensko spremenjenih celic CAR-T. Že lep čas čakajo, da vodstvo prenovi prazno stavbo, ki se nahaja zraven UKCLJ, kjer se je nekoč nahajal Zavod za varstvo pri delu (ZVD).

Predsednica Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije Mihaela Uhan je podprla prizadevanje zdravnikov, da bi čim hitreje začeli zdraviti s celično terapijo CAR-T v Sloveniji.

Predavatelji so opozorili na težave, ki omejujejo razvoj terapij CAR-T v Slovenji. Neustrezna je zakonodaja, ki zdaj preprečuje klinično preizkušanje nerutinsko pripravljenih zdravil iz celic CAR-T.

Da bi to prepreko odpravili, so podpisali pobudo za spremembo sporne alineje v zakonu o zdravilih in jo naslovili na ministra za zdravje na Aleša Šabedra.

Da bi lahko v UKCLJ sami pripravljali celice CAR-T, bi morali iz zakona o zdravilih, ki klinično preizkušanje takih celic onemogoča, črtati prepoved, kar je mogoče tudi zelo hitro, tudi v mesecu dni, a praviloma procedure trajajo več mesecev, če politiki niso dogovorjeni, kaj hočejo.

Ker je medtem padla vlada, ni jasno, kaj se bo dogajalo v vladi in v državnem zboru, zato tudi ni mogoče napovedati, kdaj bi se lahko zakon o zdravilih spremenil.

Na sredi posnetka ja zdravnica Simona Avčin iz pediatrične klinike UKCLJ. Foto M.K.

Simpozij so sponzorirali Novartis Pharma Services, Celgene International, Johnson & Johnson.

Pobudo za spremembo zakona si lahko preberete tukaj:

Predlog spremembe zakona o zdravilih 2020
Predlog za spremembo zakona o zdravilih 2020
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu