Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec o Erjavcu: “Drug teden bo čas, da sedeva”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2022, 08:05 dop

“Nisva še govorila”, je premier Marjan Šarec odgovoril na vprašanje, ali se je že srečal z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem, ki je po porazu na kongresu DeSUS pred skoraj že tednom napovedal, da bo odstopil kot minister in to “zelo hitro”.

Šarec se strinja s Črnčecem

Premier je pojasnil, da je bil sredi tedna v Švici, včeraj je bila seja vlade. Odgovarjal je o odstopanju Erjavca novinarjem pred stavbo parlamenta, ko je bil na poti na sejo komisijo za nadzor obveščevalcev, kjer je za zaprtimi vrati pozneje pojasnjeval svojo vlogo pri zaposlitvi Nataše Hribar na Sovi lansko leto. O Erjavcu je dodal:

“Mislim, da bo drug teden čas za to, da sedeva.”

Se je pa s šefom vlade Šarcem že srečala nova predsednica DeSUS ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Dogovorila sta se, da se bo z Erjavcem najprej pogovoril Šarec, šele potem Pivčeva.

Izjavo Šarca o pogovoru o odstopanju Erjavca si lahko ogledate na video posnetku, kjer premier komentira tudi sodno presojanje arbitražnega spora s Hrvaško, kjer se je ocenam povečini izognil:

O nenavadni trditvi svojega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, ki je komisiji za nadzor obveščevalnih služb, vodi jo predsednik NSi Matej Tonin, očital, da ravna kot politična policija v prejšnjem sistemu, je Šarec dejal, da je že sam ocenil, da so komisijo za nadzor obveščevalnih služb spremenili v McCarthyevo komisijo za lov na čarovnice.

McCarthyeva komisija je po drugi svetovni vojni na začetku hladne vojne v ZDA “zaslovela” po preganjanju domnevnih komunistov po ZDA.

Bo sploh odstop?

Prelaganje pogovora z Erjavcem pomeni, da bo imel šef vlade nekaj več časa, da poišče morebitnega naslednika. Ker pogovora ta teden ni bilo, se državni zbor z odstopom ne bo mogel seznaniti že, denimo, v ponedeljek, ko se bo začela redna januarska seja.

Dokler Erjavec Šarcu ne pošlje odstopne izjave, je za premiera še nekaj manevrskega prostora. Poslovnik parlamenta določa, da mora šef vlade o odstopu ministra DZ obvestiti v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave.

V DZ pa se praviloma odvrti hitro.

V anketi, kakšne bodo posledice napovedi Erjavčevega odstopa, ste bralci Spletnega časopisa doslej večinoma (46 odstotkov) ocenili, da si bo Erjavec premislil in sploh ne bo odstopil ali pa, da ga bodo k umiku odstopa prepričali v manjšinski vladi, kjer nimajo pripravljenega novega ministra, niti zanesljive večine, ki bi ga lahko izvolila. Glasujete lahko še vedno:

Kaj bo posledica napovedi odstopa obrambnega ministra Karla Erjavca?

View Results

Loading ... Loading ...

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu