Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Izumiranje naroda: Opozicija viša porodniške, pomoč ob rojstvu in uvaja dopust za prvošolčka vsem

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/01/2020)

Višino porodniških nadomestil in pomoči države ob rojstvu otroka bodo s spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v sredo popravljali poslanci, hkrati bo uzakonjen še prosti dan za vse zaposlene za prvo pot prvošolčka v šolo. Vlada je predlagala blaga višanja v prihodnosti, ker za prihodnji dve leti v proračunu za to ni namenila nič denarja, opozicija pa je darežljivost prestavila v sedanjost in blaga povišanja spremenila v krepka. Ob popravkih ureditve so iz državnega sveta opozorili na opozorila strokovnjakov, da imajo Slovenke povprečno premalo otrok (1,6 namesto 2,1), ukrepi pa, opozarjajo, ne spreminjajo nujno tega trenda izumiranja naroda.

Dopust za pot v šolo in več tudi za mame, ki so že rodile

Dodaten dan dopusta za prvošolčke bo uzakonjen na predlog opozicije. Spremembo zakona o delovnih razmerjih je predlagalo vseh devetih poslancev Levice Luke Meseca, vseh 25 poslancev SDS Janeza Janše in vladni poslanec Marko Koprivc (SD), da bi vsem zaposlenim zagotovil možnost spremljati otroka v šolo na prvi šolski dan.

Za dodaten prosti dan za prvošolčka ne poti v šolo se zdi, da bo šel gladko skozi, čeprav mu nasprotuje vlada, pa tudi delodajalci, ki bodo morali plačati račun, z delodajalci tudi ni bilo nobenih socialnih dogovarjanj. Spremembo ureditve so poslanci predlagali, ker je vrhovno sodišče odločilo, da staršem v javnem sektorju pripada plačan dan dopusta, ko gre njihov prvošolček v šolo. Po oceni sodišča je to neodložljiv opravek. Ker je v odboru za delo plačan dan dopusta za vse zaposlene, in ne le za javni sektor, podprlo kar 15 poslancev, proti pa ni bil nihče, je zelo verjetno, da bo novost v sredo, ko bo glasovanje, gladko potrjena.

Manj pa je jasno, ali bodo obveljala vsa povišanja za mamice in dojenčke, ker ni jasno, kdo ima v državnem zboru večino.

Več za tujce, a SDS dosegla omejitev

Poslanci o porodniških in podobnih ugodnosti odločajo na hitro (skrajšan postopek) zaradi zahteve vlade, da bi bili do starševskih ugodnosti upravičeni tudi tujci, ki so pri nas prijavljeni začasno in ne le tisti s stalnim bivališčem. Vlada je predlagala tudi dvig najnižjega nadomestila za porodniško odsotnost (materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila) iz 252 na dobrih 400 evrov neto. To je pomembno predvsem za nezaposlene mame ali tiste, ki so bile zaposlene zelo kratek čas. A to povišico je vlada predlagala šele za leto 2022. Za zamik se je vlada odločila, ker v ravno sprejetem proračunu za prihodnji dve leti za to ni namenila nič denarja. Opozicija jim je to v odboru za delo že spremenila in povišanje bo, če DZ ne odloči drugače, obveljalo s 1. januarjem 2020. Torej čez dva tedna. Denar pa bo vlada pač morala najti. Hkrati je opoziciji na predlog NSi uspelo povišati enkratno pomoč ob rojstvu otroka na 500 evrov, kar je skoraj dvakrat več kot doslej. Pred poslanci pa bo v sredo dopolnilo petih vladnih strank, da bi to znižali na 350 evrov.

Namen, da bi pravice zagotovila vsem tujcem, ki imajo prijavljeno vsaj stalno bivališče, nekoliko omejuje določba:

“Do pravic do družinskih prejemkov niso upravičeni državljani tretjih držav, ki jim je bilo dovoljeno delati na ozemlju Republike Slovenije za obdobje, krajše od šestih mesecev, državljani tretjih držav, ki so bili v Republiko Slovenijo sprejeti za namen študija, ali državljani tretjih držav, ki jim je dovoljeno delati na podlagi vizuma.«

Kako bo po glasovanjih v državnem zboru, ki bodo v sredo, je še nejasno. Vladajoči opozarjajo, da ni denarja za povišanja, ki jih je izglasovala opozicija v odboru. Za danes pa je o spremembah porodniških pravic napovedanih pet ur razprav.

DS: Še vedno izumiramo

Zanimivo opozorilo o popravkih ureditve je prispeval državni svet, ki je pred letom pripravil posvet “Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda?” Svetniki opozarjajo, da je ta znanstveni posvet pokazal, da je stopnja rodnosti v Sloveniji trenutno povprečno med 1,5 do 1,6 otroka na žensko, da bi omogočala naravno obnavljanje prebivalstva pa bi morala biti vsaj 2,1. Državni svetnik Matjaž Gams, ki je predstavnik interesov raziskovalne dejavnosti, je v ločenem mnenju ob spremembah ureditve zaradi tega opozoril:

“da bodo nekatere aktualne predlagane spremembe in dopolnitve zakonodaje s področja starševskega varstva in družinskih prejemkov po njegovi oceni in oceni strokovnjakov s področja demografije negativno vplivale na rodnost v državi oziroma bodo še dodatno prispevale k hitrosti izumiranja slovenskega naroda, zaradi česar jim izrecno nasprotuje”.

Na posnetku je poslanka SD Meira Hot :

Poslanka Meira Hot (SD) v DZDigiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu