Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poraz svobodnjakov in socialdemokratov v Avstriji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:51 pop

Na volitvah v Avstriji, ki so bile posledice padca vlade Sebastiana Kurza, zaradi škandala, v katerega se je zapletla svobodnjaška stranka, je na volitvah zmagala ljudska stranka Sebastiana Kurza. Rezultati so še neuradni, vse glasovnice še niso preštete, a s 38,4 odstotki je ÖVP krepko presegla napovedi javnomnenjskih raziskav, ki so se vrtele okoli 35 odstotkov in še bolj krepko popravila rezultat iz volitev leta 2017, ko jih je volilo 31,5 odstotka volivcev.

Na levi ne najboljše

Obratno se je zgodilo socialdemokratom, ki so se odrezali nekoliko slabše kot so jim kazale raziskave javnega mnenja in krepko slabše kot na volitvah pred dvema letoma. Pamela Rendi-Wagner se je s 21,5 odstotka s SPŐ vpisala med poražence volitev. Še hujši izguba volivcev pa je doletela svobodnjake, ki so padli krepko pod 20 odstotkov.

Rezultati za pet strank, ki so na volitvah dobile poslanske mandate, s primerjavo s prejšnjimi volitvami so takšni:

Odstotkovno razliko sem preračunal sam. Na volitvah je poraz doživela še stranka Zdaj (Jetzt) Petra Pilza, ki tokrat ni dosegla praga in je ob osem poslanskih sedežev.

Ob ljudski stranki so velik zmagovalec volitev Zeleni Wernerja Koglerja, ki so krepko prehiteli Liberalce Beate Meinl-Reisinger. Liberalna stranka Neos se je tudi nekoliko okrepila, a so daleč od rezultata, ki ga je v Sloveniji lani dosegla LMŠ Marjana Šarca s 12,60 odstotka ali SMC Mira Cerarja s 9,75 odstotka

Le Liberalci premajhni

Je pa bil delež našega premiera Šarca lani krepko nižji kot ga je v Avstriji včeraj dosegla stranka svobodnjakov Norberta Hofera, ki so po izgubljenem deležu in številu sedežev pričakovano največji poraženec volitev v sosednji državi.

Ko gre za sedeže še neuradni rezultati kažejo, da bo 183 sedežev poslej razdeljeno tako:

V grafiki ne prikazujem stranke Zdaj (Jetzt), ki je zadnji dve leti imela osem sedežev. Čisto matematično si lahko ljudska stranka Sebastiana Kurza zagotovi koalicijo s povezavo s katerokoli stranko, izjema so le liberalci, ki so po številu poslancev vendarle premajhni.

Na možnost, da bi se v sosednji državi cel kup majhnih stranka povezal in prevzel oblast Kurzu, čemur smo bili lani priča v Sloveniji, ko so poraženci volitev onemogočili prevzem oblasti SDS Janeza Janše, pa v Avstriji ni računati, ker je tam levi blok precej šibkejši in, tako se zdi, ne more povezati različnih strančic, ki se razglašajo za liberalne. Razlog, da se ka jtakega v Avstriji ne more zgoditi je tudi, ker je pa leta 1986 rojeni Kurz s 38,4 dosegel tudi precej boljši rezultat kot lani SDS s 24,92 odstotka.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu