Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pirc Musarjevi 6.492 prenizke plače, Pahorju 2.577 nadomestila, Kučanu 1.536 dodatka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2023, 07:47 dop

Trije predsedniki republike včeraj dobili plače in nadomestila po prenehanju funkcije. Borutu Pahorju se bo pravica do nadomestila čez teden iztekla. A že ta mesec je za november namesto 5.256 evrov, kolikor znaša nadomestilo v višini osemdeset odstotkov njegove predsedniške plače, dobil 2.566 evrov. Iz kabineta predsednice republike Nataše Pirc Musar so to pojasnili tako: “Bivši predsednik je imel v mesecu novembru prejemek iz naslova opravljanja dela, zato se mu posledično za prejet znesek zniža nadomestilo ob prenehanju funkcije.”

Hoče dodatek, a menda ne zato, ker bi hotela več…

Milan Kučan je dobil 1.536 posebnega državnega dodatka k pokojnini najvišjega funkcionarja v času socializma in demokratične države. Kučan ima edini med politiki po zaslugi Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića pravico do dosmrtnega dodatka, ki mu zagotavlja 80 odstotkov predsedniške plače. Skupaj Kučan, tako se zdi, dobi bruto manj kot pet tisoč evrov. Nadomestilo je vezano na plačo, ki jo je nekoč dobival kot predsednik in ne na tisto, ki jo danes dobiva Pirc Musarjeva in ki je bila ta mesec v bruto znesku 6.492 evrov.

Nataša Pirc Musar, Urška Klakočar Zupančič in Janez Janša Foto: DZ/Matija Sušnik Grafika: SČ

Pirc Musarjeva je zaslužila več kot predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je dobila 6.279 evrov, pa tudi več kot predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) z bruto 4.504 evri plače. Pirc Musarjeva ima ob enaki “predsedniški” razvrstitvi višjo plačo zaradi več delovne dobe. Rojena je leta 1968, Klakočar Zupančičeva pa 1977. A v resnici Klakočar Zupančičeva dobi več, vsi poslanci namreč dobijo še dodatek za delo z volivci, ki predsednici republike ne pripada in ki v bruto plačah poslancev ni prikazan. S tem plačujejo tudi najemanje poslanskih pisarn, prevozne stroške… Tisti, ki bivajo do 50 kilometrov od državnega zbora, mesečno dobijo petsto evrov, najbolj oddaljeni (nad 150 km) pa 800 evrov dodatka.

Nataša Pirc Musar je veliko pozornost ta teden pritegnila, ker so mediji razkrili, da je v dogovarjanjih o višanju plač funkcionarjem, ki jih je sprožil Robert Golob, ko je sodnikom in tožilcem pred letom obljubil takojšnje povišanje plač za 600 evrov, sporočila, da tudi ona pričakuje več. To je logično, saj bo sicer plača predsednice republike nižja od plače predsednika vrhovnega sodišče Miodraga Đorđevića.

Katerim funkcionarjem bi povišali plače?

View Results

Loading ... Loading ...

V medijih in javnosti je to stališče predsednice sprožilo veliko zgražanja in osuplosti, deloma tudi zaradi tega, ker velja za premožno, njen soprog je znan tranzicijski tajkun, ki od države po vrhu prejema nadomestilo za opravljanje vloge spremljevalca predsednice, povrhu pa zadnje čase Pirc Musarjeva državljane poziva k odrekanjem in varčevanju. Na poročanja medijev, da bi rada več, se je odzvala tako: “Nikakor ne drži, da nisem zadovoljna s svojo plačo oziroma, da želim višje plačilo. Takšni naslovi so zavajajoči in neresnični.”

Bruto Goloba in Kučana

Pirc Musarjeva je, da bi to dokazala, objavila dopis, v katerem je zase in svoje sodelavce (ki niso funkcionarji) predlagala poseben dodatek za delo v manj ugodnem delovnem času. Glede na najnovejša pravila o štempljanju, ki jih je uzakonila vladna koalicija, bi dopis lahko kazal tudi na kršitve zakonodaje, če zaposleni delajo drugače kot dovoljuje zakon in morebiti ni vse ustrezno zabeleženo.

Nataša Pirc Musar in njen soprog Aleš Foto: DZ/Teja Perko

Celoten dopis je takšen:

Koliko točno dobi Kučan v seštevku bruto pokojnine in državnega predsedniškega dodatka je javnosti prikrito. Kučan razkriva le neto podatek svojega prejemka, ki je višji od tri tisoč evrov, kar je na ravni plačil ministrom. Kolikšen je bruto znesek, pa ni jasno, ker ni znana točna bruto višina pokojnine. Ko neto podatke navajajo politiki, pa je dobro biti previden. To smo ugotovili pri Robertu Golobu, ki je v letnih poročilih GEN-I v preteklosti navajal le podatek o svojih neto direktorskih prejemkih. Ker je bil ta podatek lepši za javnost in je bil ravno še v skladu z zakonskimi omejitvami za direktorje državnih firm. Približno polovico nižji je pri šefih uprav neto znesek od bruto. Bruto je dobival veliko več kot je dovoljeval (Lahovnikov) zakon.

Pri upokojencih so obveznosti do države nižje in razlika med neto in bruto manjša.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu