Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janković: Na plečih pacientov Soče nabirate točke

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

Ljubljanski župan Zoran Janković se je ostro odzval na poročanje medijev, ki povzemajo sporočila iz zdravstva in vlade o zapletih z zemljiščem ob univerzitetnem rehabilitacijski centru Soča.

Zdi se, da gre tudi za odziv na izjavo premiera Marjana Šarca za državni siol.net, ki je bila takšna:

“Predsednik vlade pričakuje in si želi, da zmagata razum in družbeni interes, še posebej, ko gre za ranljive skupine prebivalstva, kot so oskrbovanci URI Soča. Na vseh vpletenih je odgovornost, da ravnajo temu primerno,” je premier Marjan Šarec odgovoril na vprašanje Siol.net, ali bo vlada o tem sprejela kakršno koli odločitev glede na to, da ministrstvo za zdravje nima sredstev za odkup zemljišča ob URI Soča, in kakšno je njegovo osebno mnenje o ravnanju ljubljanskega župana.

Ljubljanskega župana Jankovića pogosto kritiziram. A ker je prav, da so javnosti predstavljene vse plati, objavljam odziv v celoti:

“Potem, ko smo bili nedavno priča skrajni politizaciji velikega kohezijskega projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja«, sedaj z ogorčenjem spremljamo polresnice, neresnice in očitna zavajanja v nekaterih medijih o napovedani prodaji zemljišča mestne občine Ljubljana ob URI Soča.

Reševanje navedene zadeve in dogovori s pristojnimi ministrstvi trajajo že polnih 12 let in zdajšnje sprenevedanje predstavnikov države presega vse meje. Župan mestne občine Ljubljana je dolžan gospodarno ravnati z lastnino MOL, država z 10 milijardnim proračunom pa očitno ni pripravljena poskrbeti za najranljivejše, ampak na plečih pacientov Soče nabira politične točke. Glede na »bogat« nabor izvedenih državnih projektov v Ljubljani v preteklih 15 letih, je očitno sedaj samo MOL prepreka do prepotrebne širitve in posodobitve prostorov URI Soča.

Glede napovedanega sklica nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo, sporočamo, da župan ni nikoli barantal z otroki. Za državni zbor vidimo dve možni rešitvi: bodisi, da vlado obveže k nakupu potrebnih zemljišč za širitev URI Soča, ali, če meni, da MOL ne sme upravljati z lastnimi zemljišči, da vladi naloži podržavljanje vsega mestnega premoženja.

Tako se bomo podobnim zapletom v prihodnje izognili.”

Iz mestne občine so napovedali, da bodo s celostnim pregledom zgodovine pogovorov z državo in ostalimi deležniki o spornih zemljiščih v preteklih treh županskih mandatih medije in javnost seznanili prihodnji teden v torek v Mestni hiši.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu