Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Huda jama: Trupel v plastičnih gajbicah ni več

(Last Updated On: 30/10/2017)
image_pdfimage_print

V tednu pred dnevom vseh svetih je ministrstvo za delo sporočilo, da so v dobrem letu na pokopališče v Maribor iz Hude jame prepeljali in tam pokopali vseh 769 trupel, ki so dolga leta v rudniku počasi gnila v plastičnih gajbicah. Načrt z gajbicami je bil, da bo gnitje izkopanih trupel v rudniku potekalo hitro in bodo po nekaj letih le še kosti. A so se oblasti, ki so takrat ignorirale izkušene raziskovalce, o hitrosti razpadanja dramatično zmotile in zato tudi po osmih letih prevoz v kostnico ni bil mogoč. 

Šokirana leva vlada

V zadnjem letu po lanskem simbolnem prevozu prve krste iz Hude jame v Maribor, takrat se je spominu izvensodno pobitih poklonil tudi predsednik republike Borut Pahor, so odkopali še 674 trupel, ki jih desetletje prej še niso in so bila še nametana v skritem rudniškem jašku. Tudi ta so zdaj že pokopana v Mariboru. Sramote s plastičnimi gajbicami in množico trupel nametanih v rudniškem jašku, je s tem konec.

Množica trupel v Hudi jami je bila odkrita leta 2009. Odkritje je nekoliko šokiralo javnost, predvsem pa tedanjo vlado Boruta Pahorja, ki je zaradi tega praktično ustavila vsa dela komisije za prikrita grobišča, ki je od časov prejšnje vlade Janeza Janše (SDS) sistematično iskala kraje pobojev po državi.

»Odkritje je povzročilo, da so bila vsa dela, ki jih je komisija za prikrita grobišča opravljala že od leta 2006, nenadoma zamrznjena, ukinjena,« je te posledice lani povzel zgodovinar Mitja Ferenc in o tistih časih dodal, da »mora biti kritičen do ministrstva za delo«

V Hudi jami manj kot 1.500 trupel

Do preobrata je prišlo zadnja leta v času vlade Mira Cerarja, ko so v parlamentu v nenavadni koaliciji vladne SMC in opozicijske NSi potrdili zakon, ki je omogočil dodatne izkope v Hudi jami in dostojen pokop vseh pobitih na pokopališču v Mariboru. K umiritvi, ki je omogočila pietetno ravnanje, je pomemben delež kot predsednik republike prispeval tudi Pahor, ki je kot preveč popustljivi šef vlade nekaj težav skoraj desetletje prej zakuhal.

»To bo največji množični pokop žrtev nasilja v miru na območju Slovenije sploh,« je pred letom ocenil predsednik komisije za prikrita grobišča Jože Dežman, ki je takrat ocenjeval, da bi lahko šlo skupaj tudi za 2.500 žrtev. A izkop je, kot je sporočilo ministrstvo za delo, pokazal, da je bilo še neizkopanih trupel manj kot so domnevali.

„Že pri pri prvem izkopu leta 2009 je bilo najdenih 769 žrtev, v letu 2016 pa 647, skupaj torej 1416 žrtev. Od tega ne več kot 21 žensk, žrtev mlajših od 17 let ni bilo,“ so zapisali na ministrstvu, kjer trdijo, da, da „gre glede na najdena in ohranjena oblačila verjetno večinoma za pripadnike oboroženih sil NDH, med žrtvami pa so lahko tudi Slovenci“.

Vzorci DNK v Škofji Loki

Od vseh teh 1416 žrtev, katerih trupla so bila prepeljana v Maribor, so vzorci DNK za identifikacijo shranjeni v kostnici v Škofji Loki, ki jo upravlja nacionalni forenzični laboratorij in ministrstvo za notranje zadeve

Za pripravljalna dela v rudniku, izkop, arheološka ter antropološka dela, prenos posmrtnih ostankov z ureditvijo pokopnega polja in vzpostavitev prvotnega stanja na območju rudnika je v obdobju od 2016 do 2017 ministrstvo za delo porabilo nekaj več kot milijon evrov.

Vir fotografije: Ministrstvo za delo

 

(Visited 47 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: