Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novinar Karba za SD kandidira za župana

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 13/10/2018)

Eno od presenečenj teh volitev je, da za župana Ljutomera za stranko SD kandidira novinar Dejan Karba. Danes je povedal, da je novinarsko pero odložil in da bo le kandidat. Karba je v preteklosti kot novinar Dela zaslovel po nekaj “spodrsljajih”, je pa tudi eden redkih novinarjev, ki so jih na Delu odpustili kar dvakrat. Prvič so odpuščanje umaknili po protestih novinarjev, javno so odmevali tudi zaradi plakatov: “Vsi smo Karba”. Pred tem je ta novinar podpisal zgodbo o Petru Stelzerju s sumi, da je Kardinal Franc Rode njegov oče, v zgodbi je Rodeta pozval na testiranje. V zgodovino se je zapisal velikanski posnetek domnevnega očeta Franca Rodeta in domnevnega sina Petra Stelzerja na naslovnici, ki so ga številni bralci razumeli kot poskus prikaza genetske podobnosti Rodeta in Stelzerja.

Zgodbe, ki niso pile vode

A a se je domneva o očetovstvu po testiranju izkazala za neresnično. Karba je bil tudi avtor članka na naslovnici Dela, da denar iz Patrie ni šel Janezu Janši, ampak na račun stranke SDS, ki je čas tudi ni potrdil kot resnične. Da bo Karba kandidiral za SD, je na družabnem omrežju objavil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer (SD). To je storil tako:

 

V primeru Stelzer je Rode Karbo (in časopis) tožil, a sta novinar in cerkveni dostojanstvenik na koncu sklenila poravnavo. Dejan Karba je diplomant teološke fakultete in eden od novinarjev, ki je javno razkrival, da je veren. Zadnje čase so ga kot novinarja pogosto angažirali v časopisu Dnevnik, kjer je urednik danes nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir, ki je bil v času vlade Boruta Pahorja (takrat predsednika SD) tudi šef Ukoma (vladna služba za odnose z javnostmi). Košir je, ko je bil še urednik Dela, objavil drugo zgodbo, s katero je zaslovel Karba: o denarju in SDS.

SD v Ljutomeru ni močna

Pri zgodbi o denarju na računu SDS se je razpletlo drugače. Sodišče je pravnomočno odločilo, da mora časopisna hiša Delo objaviti popravek neresnične trditve, objavljena je bila z mastnimi črkami na naslovnici. To je časopis tudi storil. A na način, s katerim se so v zgodovino vpisali na precej sramoten način. Popravek, ki ga je zahtevalo sodišče, so objavili skrito z majhnimi črkami povsem na dnu pete strani.  Več o tem lahko preberete tukaj.  

V občini Ljutomer je na prejšnji volitvah odločno zmagala soimenjakinja Dejana Karbe Olga Karba. Enak priimek je slučaj. Stranka SD v tej občini ne velja za posebej močno politično skupino. Rezultat zadnjih županskih volitev je bil tak:

Franjo Karlovčec (ki je sicer član SD) je proti Olgi Karba pred štirimi leti kandidiral kot neodvisni kandidat s podporo številnih strank, tudi z desne.

Da bo Dejan Karba odvisen od lastne karizme, ker stranka SD v Ljutomeru ni med najmočnejšimi, pa kaže razdelitev sedežev v občinskem svetu, ki odseva moč strank na volitvah pred štirimi leti, in je takšna:

t

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (11)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu