Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DeSUS počepnil in izglasoval usklajevanje pokojnin, ki mu nasprotuje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:46 pop

“Ne bomo zahtevali nobenih podpisov in smo se odločili, da bomo podprli ta interventni zakon z vsemi petimi glasovi,” tako je Franc Jurša (DeSUS) po 45 minutah odmora, ki jih je zahteval pred ponovnim glasovanjem po vetu na usklajevanja pokojnin v enakih zneskih, razglasil, da bodo podprli uskladitev pokojnin v vsem upokojencem za 6,5 evrov, ki ji ostro nasprotujejo.

Ko le SNS ne bi zadoščala

Pred tem so koalicijskim strankam iz DeSUS postavili ultimat, da za svoje glasove zahtevajo podpise šefov vseh strank, da bodo neustavno rešitev, ki ruši pokojninski sistem, o enakem zneski popravili v uskladitev v enakem odstotku. Za DeSUS nesprejemljivo rešitev je v zakon spravila SAB Alenke Bratušek.

V DeSUS pa so si premislili, ko so ugotovili, da je vrag vzel šalo. Pred tem se je zdelo, da njihovi glasovi za potrditev zakona po vetu sploh ne bodo potrebni, ker se je zdelo, da bodo za potrditev zakona glasovali tudi poslanci SNS, Levice in NSi.

A so iz Levice in NSi napovedali, da iz te moke ne bo kruha. Samo Zmago Jelinčič pa je prekratek. Če DeSUS ne bi podprl uskladitve pokojnin, ki ji nasprotujejo, bi ta padla. Nujnih je bilo 46 glasov. Zaradi tega so si premislili.

Razplet po strankah je bil takšen:

Usklajevanje pokojnin po vetu

Razplet, ko je bilo za 49 poslancev, kaže, da bi bilo brez petih poslancev DeSUSa glasov le 44, torej premalo in bi način usklajevanja pokojnin, ki mu ta stranka nasprotuje, padel. To bi pa lahko zamajalo celotno vlado, česar si niso upali tvegati.

Jurša je, ko je v zadnjem trenutku počepnil, dejal: “Glede na to, da imamo danes slavljenca, pa bi gospodu predsedniku še čestital za rojstni dan.”

Rojstni dan je imel premier Marjan Šarec (LMŠ).

Ali se bodo decembra prihodnje leto pokojnine res povišale za 6,5 evra vsem upokojencem, pa še ni jasno. To lahko preprečita dva dogodka. DeSUS bo najbrž poskušal prihodnje leto doseči spremembo zakona.

A še bolj tvegano je zaradi pešajoče gospodarska rast. Pogoj za dodatnih 50 milijonov upokojencem na letni ravni je namreč vsaj 2,5 odstotna rast. V zadnjem tromesečju pa so statistiki že namerili nižjo: 2,3 odstotno.

Če bo nižja, ne bo nobene uskladitve. Kvečjemu kak težek rebalans proračuna.

Ponovna potrditev zakonu o omejevanju stroškov plač in usklajevanju pokojnin po vetu pomeni, da bo šlo za pokojnine sčasoma 50 milijonov več letno, bo pa proračun pri plačah in drugih stroških dela prihodnje leto, kot je to opisala vlada, “prihranil” 38 milijonov, javni sektor pa 64 milijonov evrov. Prihranil pišem v narekovajih, ker gre za to, da ne bo dodatnih ugodnosti v javnem sektorju in ne da bo kak strošek manj.

Vlada zlorablja termine.

Že pred počepom DeSUS pri usklajevanju pokojnin je koalicija s pomočjo SNS Zmaga Jelinčiča in obeh manjšincev po vetu ponovno potrdila tudi zakon o izvrševanju proračuna, ki mu je zaradi manj denarja občinam tudi tokrat iz vladnih vrst nasprotoval Robert Polnar (DeSUS).

Razplet je bil po strankah takšen:

Zipro, glasovanje po vetu
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu