Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Opozicija ustavila Šarčeve interventne globe za Šiškove varde

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Poslanci ne bodo po interventnem postopku omogočili policiji, da bi vaške straže ob meji s Hrvaško in drugod po državi oglobila z od petsto pa do nekaj tisoč evrov, če jih ulovijo z imitacijami orožja in v uniformah. Predstavniki strank so zavrnili zahtevo vlade po interventnem odločanju.

Bi moral zavrniti že Židan?

Nujni postopek za uvedbo visokih grob, je vlada predlagala z oceno, da vardisti ogrožajo nacionalno varnost. Vodje opozicijskih poslanskih skupin v kolegiju predsednika državnega zbora Dejana Židana pa so ga danes zavrnili z ocenami, da so vladne ocene, kaj ogroža nacionalno varnost, ko preko mejo množično na črno prihajajo migranti, povsem mimo realnosti.

Podpredsednik zbora Jože Tanko (SDS) je ocenil celo, da bi vladni predlog moral ustaviti že predsednik zbora Dejan Židan (SD), ker je očitno neutemeljen. Židan je ugovarjal, da nima takšne pristojnosti zavračanja.

Odločajo vodje poslanskih skupin z glasovanjem. Ti so vlado na koncu zavrnili.

Zelo oster, da “Šiškovi kljukci” nič ne ogrožajo nacionalne varnosti in da jim vlada Marjana Šarca (LMŠ) s cirkusom in trditvami o ogroženi varnosti države dela le reklamo, je bil Zmago Jelinčič (SNS), ki je na posnetku z vodjo poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem:

Brane Golubović (LMŠ) in Zmago Jelinčič (SNS) Foto DZ/Matija Sušnik

Vladno oceno, da smo v izrednih razmerah, ko je za zagotovitev varnosti države nujno interventno odločanje parlamenta z višanjem glob, so podprli vodje poslanskih skupin vladnih LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB. Ker pa ne združujejo 46 poslancev, je s tem vladna zahteva za naglico propadla in državni zbor bo zakona o varovanju državne meje in o varstvu javnega reda in miru popravljal po običajnem rednem postopku.

Levica: Bi oglobili običajne protestnike?

Vladi na pomoč ni priskočila niti Levica Luke Meseca, kjer ocenjujejo, da bi varde policija lahko bolj učinkovito pregnala že zdaj brez vsake spremembe zakona.

Zakaj je bila opozicija proti interventnemu višanju glob, kaže nekaj izjav:

Jože Tanko (SDS):

“To kar predlagate, ni zaradi interesov varnosti, zagotovo ne. Ker če bi bilo zaradi interesov varnosti, potem bi predlagali po nujnem postopku zakon o dodatni zaščiti državne meje, glede na to kar se dogaja, koliko je teh množičnih prehodov, ilegalnih, in to oboroženih ilegalnih skupin, da smo si na jasnem.”

Zmago Jelinčič (SDN):

“Je država ogrožena, ali bo propadla zaradi tega, ker se eni kljukci sprehajajo tam gor v enih uniformah in pa z enimi imitacijami orožja? To se pravi, tudi srednješolec, ki ima oblečen kos uniforme zato, ker se mu fino zdi, ker je ponosen na slovensko vojsko, bo kaznovan, če bo šel v šolo v recimo tisti jakni. Pa kam smo prišli? Namesto, da bi vzbujali občutek varnosti in namesto, da bi vključili te varde v sklop policije, tako kot so oni že sami predlagali in jim dali neke naloge, bomo zdaj to prepovedali. In kaj bo končni rezultat? Končni rezultat bo, da bo imel gospod Šiško v naslednjem mandatu Državnega zbora 7 do 9 poslancev. Potem boste pa imeli hec, ker bo vse skupaj tukaj notri. Iz njih delate narodne heroje. Zaradi neumnosti in strahu. Ne pred njimi. Zaradi strahu pred Evropsko unijo. Kaj bodo oni v Bruslju rekli? V Bruslju se jim fučka za Slovenijo. Dajte si že enkrat to dopovedati. Če sami ne bomo varovali svojih meja, jih nobeden ne bo.”

Nataša Sukič (Levica):

“Tukaj bo policija, recimo, dobila pooblastilo za ukrepanje zoper povsem mirne protestnike. Recimo, okoljevarstvenike, ki bodo tam nekaj protestirali. Taki bodo na koncu isto tretirani kot štajerska varda, ki paradira in vemo kaj počne. Vsem je popolnoma jasno, kaj počne in se kljub vsemu ne ukrepa, čeprav bi se moralo in čeprav imamo vse podlage za to. Skratka, ocenjujemo, da gre za goli slepilni manever Marjana Šarca, Boštjana Poklukarja in Damirja Črnčeca za prazno piar potezo, kajti, kot sem že najmanj trikrat poudarila, vse zakonske podlage že imamo in ukrepati bi morali že včeraj.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu