Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Laže POPTV ali TVS: Janševa SDS pred Šarčevo LMŠ in daleč zadaj

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:46 pop

SDS Janeza Janše vodi pred LMŠ Marjana Šarca, je pokazala včeraj objavljena raziskava javnega mnenja Mediane na POPTV. Le teden prej nam je Ninamedia za javno RTV pričarala obraten rezultat: velikansko prednost LMŠ pred SDS.

Takšne razlike so povsem običajne. Prebijajo pa vse, kar normalna statistika dovoljuje in precej jasno je, da to ne odseva spreminjanja javnega mnenja ali kakšnih metodoloških razlik. Gre preprosto za ustvarjanje javnega mnenja. Vprašanje je le, kdo to bolj počne.

So plačani, da manipulirajo?

Prejšnji teden sem opozoril, da je očitno, da Ninamedia, ki je spet v lasti Nikole Damjanića, pred nekaj leti programskega svetnika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, napihuje LMŠ in NSi Mateja Tonina.

Ninamedia ima zadnja leta daleč tudi največ prihodkov iz poslov z mestno občino Ljubljano in z njo povezanimi podjetji. Javna TVS pa nam, tako se zdi, z objavo rezultatov te agencije, ki je posel dobila, ko je bil Damjanić član vodstva javnega zavoda na predlog PS, kaže, kakšno javno mnenje so želita Janković in njegov prijatelj nekdanji šef Zveze komunistov v socializmu in pozneje republike Milan Kučan.

Raziskava Mediane ta teden je domnevo povsem potrdila. Dramatično nižje rezultate je pokazala prav Šarčevi LMŠ in Toninovi NSi.

Precej višje kot po Ninamedii javna TV pa se je ob SDS odrezala predvsem SNS Zmaga Jelinčiča, Levica Luke Meseca, vzpon pa je uspel tudi SD Dejana Židana.

Primerjava obeh raziskav je takšna (s klikom lahko grafiko povečate):

Da lahko primerjav rezultate različnih raziskav med seboj in z volitvami pri vseh upoštevam le glasove volvicev, ki so se opredelili za stranke. Razlike, ki jo grafika kaže za zadnji teden, niso nekaj neobičajnega. Obratno, so pravilo. Enako nihanje je značilno skoraj ves čas.

Enako so “ustvarjali” pred volitvami

Ninamedia v primerjavi z Mediano zadnej mesece stalno napihuje LMŠ in niža SDS.

V obdobju zadnjih nekaj mesec, na začetku so rezultati volitev, je slika tega nenavadnega nihanja takšna:

Težava pa je, da nobeni od teh raziskav ne moremo kaj preveč zaupati. Z merjenji prve štiri mesece lanskega leta sta namreč kazali, da je LMŠ, občasno pa celo SD, ves čas pred SDS.

Na volitvah pa je SDS LMŠ in SD prehitela celo v seštevku. Ker se maja lani ni zgodilo nič res dramatičnega, niso denimo med kampanjo zaprli Marjana Šarca in Dejana Židana kot štiri leta prej Janeza Janšo, je precej verjetno, da je šlo prve mesece za ustvarjanje in ne merjenje javnega mnenja.

Meritve maja so bile potem veliko bližje rezultatu volitev.

Tako je bilo prve štiri mesece v primerjavi z volitvami (s klikom lahko grafiko povečate):

volitve 2018, primerjava, rezultati, ankete, Mediana, Ninamedia, TVS, POPTV

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu