Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Usklajevanje pokojnin: Levi del DZ s pomočjo NSi močnejši od desnega

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:47 pop

Z nenavadnim patom 42: 42 je v državnem zboru propadel predlog poslanskih skupin DeSUS Karla Erjavca in SMC Zdravka Počivalška, ki ga je podprla SDS Janeza Janše, da bi pokojnine decembra prihodnje leto povišali za odstotek in ne vsem upokojencem v enakem znesku za 6,5 evra, kar so ubranili iz SD, Levice, večjega dela LMŠ, NSi Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča.

Enako ali po vplačanem?

Bolj socialistično izredno uskladitev pokojnin v enakih zneskih so z razlago, da se cena kruha in mleka za vse povečuje enako, v odboru za finance prejšnji teden v  interventni zakon o ukrepih na področju plač ter izredni uskladitvi pokojnin spravili poslanci SAB, SD in LMŠ. Danes je preostali del koalicije to poskušal popraviti nazaj na vladni predlog, da bi pokojnine povišali za odstotek, da bi še naprej odražale vplačane prispevke in čas vplačevanja. A niso zbrali dovolj glasov. Rezultat je bil takšen:

Vlada je pravzaprav predlagala, da povišanja decembra prihodnje leto sploh ne bi bilo, ker bi bil pogoj za izplačilo rast najmanj tri odstotke, kar je veljalo tudi v preteklosti.

A so poslanci rast, ki jo je treba doseči, znižali na 2,5 odstotka. Umar je za prihodnje leto septembra namesto 3,4 odstotne rasti napovedal le 2,8 odstotno. A Umar ne izključujejo možnosti bolj pesimističnega scenarija po katerem bo rast nižja od 2,5 odstotka.

Če se to zgodi, ne bo nobenega povišanja pokojnin.

50 milijonov evrov, kolikor bo stalo to izredno povišanje pokojnin, če bo rast višja od 2,5 odstotka, ne bo iz proračuna, zagotovi se s prodajo državnih podjetij.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu