Spletni časopis

Usklajevanje pokojnin: Levi del DZ s pomočjo NSi močnejši od desnega

(Last Updated On: 08/02/2020)

Z nenavadnim patom 42: 42 je v državnem zboru propadel predlog poslanskih skupin DeSUS Karla Erjavca in SMC Zdravka Počivalška, ki ga je podprla SDS Janeza Janše, da bi pokojnine decembra prihodnje leto povišali za odstotek in ne vsem upokojencem v enakem znesku za 6,5 evra, kar so ubranili iz SD, Levice, večjega dela LMŠ, NSi Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča.

Enako ali po vplačanem?

Bolj socialistično izredno uskladitev pokojnin v enakih zneskih so z razlago, da se cena kruha in mleka za vse povečuje enako, v odboru za finance prejšnji teden v  interventni zakon o ukrepih na področju plač ter izredni uskladitvi pokojnin spravili poslanci SAB, SD in LMŠ. Danes je preostali del koalicije to poskušal popraviti nazaj na vladni predlog, da bi pokojnine povišali za odstotek, da bi še naprej odražale vplačane prispevke in čas vplačevanja. A niso zbrali dovolj glasov. Rezultat je bil takšen:

Vlada je pravzaprav predlagala, da povišanja decembra prihodnje leto sploh ne bi bilo, ker bi bil pogoj za izplačilo rast najmanj tri odstotke, kar je veljalo tudi v preteklosti.

A so poslanci rast, ki jo je treba doseči, znižali na 2,5 odstotka. Umar je za prihodnje leto septembra namesto 3,4 odstotne rasti napovedal le 2,8 odstotno. A Umar ne izključujejo možnosti bolj pesimističnega scenarija po katerem bo rast nižja od 2,5 odstotka.

Če se to zgodi, ne bo nobenega povišanja pokojnin.

50 milijonov evrov, kolikor bo stalo to izredno povišanje pokojnin, če bo rast višja od 2,5 odstotka, ne bo iz proračuna, zagotovi se s prodajo državnih podjetij.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
Exit mobile version