Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Jerkičeva z vetom rešila projekt plačila samohranilk evro na uro Levice in SD?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:59 pop

Na zahtevo sindikalistov v državnem svetu, ki jih vodi predsednica Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Lidija Jerkič, bo državni svet danes popoldan odločal, ali bi z vetom ustavil ukinitev dodatka za aktivnost. S tem dodatkom, ki je bil uveden v času krize leta 2013 in znaša največ 200 evrov, država letno s kakšnimi 16 milijoni podpira brezplačno delo za razna društva in zavode okoli že deset tisoč prejemnikom socialne pomoči. Število prejemnikov zadnja leta precej dramatično narašča.

Sindikati za Mescem in Židanom

Ukinitvi dodatka je v državnem zboru ostro nasprotovala Levica Luke Meseca, proti ukinitvi, ki jo je predlagala vlada z razlago, da podobnega dodatka ne pozne nobena druge država v EU in je tudi nesmisel, pa je glasovala še SD Dejana Židana in en poslanec SAB Alenke Bratušek.

Razplet glasovanja v državnem zboru prejšnji teden je bil takšen:

Veto sindikalisti v državnemu svetu predlagajo z razlago, da sprememba ne bo prizadela zgolj brezposelnih, temveč tudi tiste zaposlene, ki imajo tako nizke plače, da z njimi ne morejo preživeti; takih prejemnikov bi naj bilo po podatkih sindikatov kar 5.271.

Dodatek za delo samohranilk?

Dodatek za aktivnost po teh podatkih dobivajo tudi zaposleni, ki jim država s tem dodatkom doplačuje, ker so plačila delodajalcev prenizka.

Iz sindikatov so zapisali še:

“Z ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost bo brez denarne socialne pomoči ostalo 1.572 družin oz. samskih oseb (oz. 4.149 upravičencev, od tega 2.397 odraslih in 1.752 otrok), nižjo denarno socialno pomoč pa bi prejemalo 7.648 družin samskih oseb (oz. 18.975 upravičencev, od tega 10.858 odraslih in 8.117 otrok). Z ukinitvijo dodatka na delovno aktivnost bo samska oseba, ki je zaposlena za 6 ur ali več in prejme plačo v višini 500 evrov in dodatno socialno pomoč v višini 107,29 evrov, zdaj izgubila teh 107,29 evra denarne socialne pomoči. Mati samohranilka z minimalno plačo in z dvema šolajočima otrokoma bo ostala kar brez 205,11 evra.!

Argument mater samohranilk, ki bodo ob doplačilo za delo, so kot argument v državnem zboru serijsko uporabljali poslanci Levice. Nekaj izjav je bilo takšnih:

Nataša Sukič (Levica), denimo:

“In če boste danes ta dodatek vzeli, se materam samohranilkam ne bo več splačalo delati, kajti več bodo imele od tega, če bodo brezposelne in bodo socialno pomoč kombinirale s otroškim dodatkom.”

Luka Mesec (Levica):

“Odrežete tukaj predvsem ljudem, ki so revni zaposleni, ki dobivajo ta dodatek za aktivnost, za to, da lahko ob svojih ubogih plačah sploh preživijo, med njimi materam samohranilkam.”

Miha Kordiš (Levica):

“16 milijonov se bo ljudem, ki že delajo, pa od svojega dela ne morejo preživeti, ker niso dovolj dobro plačani zanj, vzelo do 200 evrov dodatka za delovno aktivnost, tudi materam samohranilkam…”

Ministrica za delo Ksenija Klampfer (SMC) se je na argument matere samohranilke, ki bo ob dodatek, odzvala tako:

“Rada bi se odzvala na primer, ki ste ga izpostavili v javnosti, in sicer mamico samohranilko, ki dela pet ur na dan zato, da prejme dodatek v višini sto evrov. Če to izračunamo prejme mamica en evro na eno uro. S tem ne nazadnje država podpira prekarnost, proti kateri se tudi vi borite. In če bi mamica delala 5 ur na dan pri kakšnem drugem poslovnem subjektu, bi verjetno zaslužila precej več kot je dodatek za sto evrov. In kaj je še tukaj največja nevarnost. Ta mamica ni vključena v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar pomeni, da ji tudi ne teče delovna doba…”

Ob Jerkičevi v 40 članskem državnem svetu sindikate zastopajo še Branislav Štrukelj, Ladislav Rožič in Oskar Komac.


Lidija Jerkič z nekdanjim predsednikom DZ Milanom Brglezom, ki je danes evropski poslanec SD Foto: DZ

Po prvih neuradnih ocenah iz državnih sveta ni veliko možnosti, da bi svetniki danes izglasovali veto. Če se pa to zgodi, pa bo to povzročilo zanimiv zaplet, ker bo koalicija morala zbrati 46 glasov za ukinitev. 46 glasov, če sta proti Levica (devet poslancev) in SD (deset poslancev) brez SDS (25 poslancev) Janeza Janše in NSi Mateja Tonina (9 poslancev) ne more doseči.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu