Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kje so bili poraženi Pahor, Šarec in Tomčeva

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 23/10/2017)

Borut Pahor je v nedeljo največ glasov zbral v vseh osmih volilnih enotah po državi in v 85 od 88 okrajev. V treh okrajih ga je prehitel Marjan Šarec: v Kamniku, Domžalah 1 in Domžalah 2. Pahor pred Šarcem vodi veliko bolj odločno kot je leta 2002 Janez Drnovšek po prvem krogu vodil pred Barbaro Brezigar. Zaradi nižje udeležbe pa je bilo za Pahorja v nedeljo s 348.938 celo manj volivcev kot za Barbaro Brezigar pred 15 leti, ki je takrat zbrala 352.520 glasov. Število glasov, ker vse glasovnice še niso preštete, se bo Pahorju še povišalo, delež ne.

Pahor je bil po doseženih deležih v nedeljo uspešnejši na Primorskem in v Pomurju kot v prestolnici.  Obratno pa Šarec, ki je v domačem Kamniku zbral kar 58,77 odstotka volivcev. To je edini okraj, kjer je Šarcu uspelo doseči večino vseh glasujočih. Skoraj 40 odstotkov je dosegel še v prvem in drugem okraju Domžale.

Deset za Pahorja najslabših okrajev in deset najboljših

To so hkrati okraji, kjer Pahor ni bil zelo uspešen. Deset okrajev, kjer se je Pahor najslabše odrezal in deset, kjer je bil najboljši, je v preglednici:

Med bolj neuspešnimi za Pahorja so bila tudi okraji Ribnica in Škofja Loka I. in II., ki so tradicionalno naklonjeni SDS. Iz Ribnice je bil za poslanca izvoljen Jože Tanko (SDS). Da je bil Pahor visoko nadpovprečen v dveh okrajih v Novi Gorici, ni nenavadno: to so njegovi domači okraji. Kot je Šarčev Kamnik. Visoki deleži v Murski Soboti pa tudi niso čisto nerazumljivi, od tam je predsednik SD Dejan Židan, ki je bil pred tremi leti za poslanca izvoljen v okraju Murska Sobota II. V okrajih, kjer je bil Pahor najmočnejši, se je slabo odrezal Šarec.

Deset za Šarca najslabših okrajev in deset najboljših

Šarec se je precej slabo odrezal tudi v tradicionalno desnem okraju v Ajdovščini, iz katerega je v državnem zboru Eva Irgl (SDS). Tam ga je, denimo, prehitela tudi Romana Tomc. Zdi se, da je bil uspešnejši v osrednji Sloveniji, precej manj pa izven:

Edina kandidatka, ki je še presegla delež desetih odstotkov, Romana Tomc (SDS), je pričakovano najvišje deleže dosegla v desnih okrajih. Ob Ribnici v Grosuplju, kjer je bil za poslanca izvoljen Janez Janša, iz okraja Škofja Loka II pa denimo Žan Mahnič. Po zakonu bodo le kandidati, ki jih je volila več kot desetina glasujočih, dobili delno povrnitev stroškov. Pripadlo jim bo 12 centov za vsak glas. Za kampanjo Tomčeve bo država, po pregledu računskega sodišča, SDS povrnila dobrih 12.000 evrov.

Koliko bosta dobila Pahor in Šarec bo odvisno od rezultata v drugem krogu.

Deset za Tomčevo najslabših okrajev in deset najboljših

Precej pričakovano je malo glasov Tomčeva zbrala v bolj levičarskem Zasavju in v obalnih občinah, pa tudi v Kamniku:

Da so predsedniške volitve tudi lokalpatriotske, dokazuje Koper. V obeh okrajih tam je na drugem mestu za Pahorjem Boris Popovič, sicer župan tega mesta. A v Izoli in Piranu je že drugače: tam je Popoviča ob Pahorju prehitel župna Kamnika Šarec.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu