Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kje so bili poraženi Pahor, Šarec in Tomčeva

(Last Updated On: 23/10/2017)
image_pdfimage_print

Borut Pahor je v nedeljo največ glasov zbral v vseh osmih volilnih enotah po državi in v 85 od 88 okrajev. V treh okrajih ga je prehitel Marjan Šarec: v Kamniku, Domžalah 1 in Domžalah 2. Pahor pred Šarcem vodi veliko bolj odločno kot je leta 2002 Janez Drnovšek po prvem krogu vodil pred Barbaro Brezigar. Zaradi nižje udeležbe pa je bilo za Pahorja v nedeljo s 348.938 celo manj volivcev kot za Barbaro Brezigar pred 15 leti, ki je takrat zbrala 352.520 glasov. Število glasov, ker vse glasovnice še niso preštete, se bo Pahorju še povišalo, delež ne.

Pahor je bil po doseženih deležih v nedeljo uspešnejši na Primorskem in v Pomurju kot v prestolnici.  Obratno pa Šarec, ki je v domačem Kamniku zbral kar 58,77 odstotka volivcev. To je edini okraj, kjer je Šarcu uspelo doseči večino vseh glasujočih. Skoraj 40 odstotkov je dosegel še v prvem in drugem okraju Domžale.

Deset za Pahorja najslabših okrajev in deset najboljših

To so hkrati okraji, kjer Pahor ni bil zelo uspešen. Deset okrajev, kjer se je Pahor najslabše odrezal in deset, kjer je bil najboljši, je v preglednici:

Med bolj neuspešnimi za Pahorja so bila tudi okraji Ribnica in Škofja Loka I. in II., ki so tradicionalno naklonjeni SDS. Iz Ribnice je bil za poslanca izvoljen Jože Tanko (SDS). Da je bil Pahor visoko nadpovprečen v dveh okrajih v Novi Gorici, ni nenavadno: to so njegovi domači okraji. Kot je Šarčev Kamnik. Visoki deleži v Murski Soboti pa tudi niso čisto nerazumljivi, od tam je predsednik SD Dejan Židan, ki je bil pred tremi leti za poslanca izvoljen v okraju Murska Sobota II. V okrajih, kjer je bil Pahor najmočnejši, se je slabo odrezal Šarec.

Deset za Šarca najslabših okrajev in deset najboljših

Šarec se je precej slabo odrezal tudi v tradicionalno desnem okraju v Ajdovščini, iz katerega je v državnem zboru Eva Irgl (SDS). Tam ga je, denimo, prehitela tudi Romana Tomc. Zdi se, da je bil uspešnejši v osrednji Sloveniji, precej manj pa izven:

Edina kandidatka, ki je še presegla delež desetih odstotkov, Romana Tomc (SDS), je pričakovano najvišje deleže dosegla v desnih okrajih. Ob Ribnici v Grosuplju, kjer je bil za poslanca izvoljen Janez Janša, iz okraja Škofja Loka II pa denimo Žan Mahnič. Po zakonu bodo le kandidati, ki jih je volila več kot desetina glasujočih, dobili delno povrnitev stroškov. Pripadlo jim bo 12 centov za vsak glas. Za kampanjo Tomčeve bo država, po pregledu računskega sodišča, SDS povrnila dobrih 12.000 evrov.

Koliko bosta dobila Pahor in Šarec bo odvisno od rezultata v drugem krogu.

Deset za Tomčevo najslabših okrajev in deset najboljših

Precej pričakovano je malo glasov Tomčeva zbrala v bolj levičarskem Zasavju in v obalnih občinah, pa tudi v Kamniku:

Da so predsedniške volitve tudi lokalpatriotske, dokazuje Koper. V obeh okrajih tam je na drugem mestu za Pahorjem Boris Popovič, sicer župan tega mesta. A v Izoli in Piranu je že drugače: tam je Popoviča ob Pahorju prehitel župna Kamnika Šarec.

(Visited 36 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: