Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec o Nataši pred KNOVS, ki je za Črnčeca “politična policija”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2022, 08:07 dop

Premier Marjan Šarec (LMŠ) bo danes pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), pojasnjeval nenavadno zaposlitev Nataše Hribar na Sovi lani poleti. Za zaprtimi vrati bo komisiji, v kateri ima večino opozicija, premier dogajanje pojasnjeval po nenavadni javni oceni svojega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, ki je tej komisiji, ko je moral sam že pojasnjevati zaposlitev, očital, da ravna kot politična policija v prejšnjem sistemu.

Je Črnčeca zaneslo ali odneslo?

Politična policija bi naj komisija za nadzor obveščevalnih služb bila, kot je pojasnil Črnčec, ker bi naj bil Matej Tonin preveč padel pod vpliv Janeza Janše (SDS).

Politična policija je bila temelj nekdanje socialistične diktature: onemogočala je z drastičnimi kršitvami temeljnih človekovih pravic in svoboščin vsakršno opozicijo edinim vladarjem in to skupaj s policijo, pravosodjem in mediji, ki jih je vse nadzorovala vladajoča “avantgarda”. Tudi z umori.

V aferi JBTZ so Janšo priprli agenti slovenske politične policije, SDV, ki so bili takrat podrejeni še Milanu Kučanu.

Očitati opoziciji, ki danes izvaja nadzor, da se podobne zlorabe oblasti ne bi ponovile, da je politična policija, kaže, da je Črnčeca, ki je obveščevalne službe v preteklosti vodil, precej čustveno odneslo.

Od sekretarjev za nacionalno varnost se pričakuje treznost in ne norih politiziranj. Celo pod pritiski ne. Praviloma imajo namreč kar nekaj vpliva na to, kaj delajo obveščevalne službe in vladarji.

Premiera je komisija za nadzor obveščevalcev na pričanje povabila, ker ni mogla dokončati nadzora na zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja Nataše Hribar na Sovi, direktor Sove Rajko Kozmelj je nadaljevanje že začetega nadzora posebne skupine štirih poslancev namreč zavrnil.

Pojasnil jim je, da lahko pravilnost zaposlovanja v tajni službi, ki je neposredno podrejena premieru, preverja le vladni inšpektorat.

Ta je pozneje tudi opravil nadzor in ugotovil nekaj nepravilnosti. Premier, ki očitke, da je vplival na zaposlitev, zanika, Natašo pozna še iz časov, ko je delal na javni televiziji.

Zakaj bo danes prišel pred nadzornike, je pojasnil tako:

“Iz spoštovanja do KNOVS, do parlamentarizma bom prišel.”

Odgovor je protinapad

Dileme, ki bodo danes pred poslanci, niso skrivnost, ker je Šarec decembra že odgovarjal na poslansko vprašanje podpredsednika te komisije Žana Mahniča (SDS) o zaposlitvi Nataše. Na posnetku sta Mahnič in Šarec prejšnji mesec.

Žan Mahnič (SDS) in premier Marjan Šarec (LMŠ) Foto: DZ/Matija Sušnik

Čeprav je Mahnič takrat večkrat ponovil vprašanja, kdaj se je Šarec zadnjič srečal z Natašo in ali je kaj vplival na zaposlitev na Sovi, premier na ta vprašanja direktno ni odgovoril. Je pa napovedal, da bo odgovarjal komisiji za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) in kot običajno v preteklosti odgovoril s protinapadom: z očitki čez SDS. Očital jim je, denimo, da so komisijo za nadzor obveščevalnih služb spremenili v McCarthyevo komisijo za lov na čarovnice. Ta je po drugi svetovni vojni na začetku hladne vojne v ZDA “zaslovela” po preganjanju domnevnih komunistov na vseh koncih.

Šarec je opoziciji očital še, da izdajajo zaupnosti države o arbitražnem sporu, kar koristi Hrvaški. To je zadnje dni očital tudi Črnčec. A gre, tako se zdi, za politiziranje: iz vlade namreč ne pojasnijo, kaj bi naj takšnega razkrili nadzorniki.

Decembra je na vprašanja Mahniča, ki so bila takšna: “Kako komentirate očitno prirejene razpise na Sovi? Ali ste vplivali na katerokoli zaposlitev na Sovi ali komu naročili, koga naj se na Sovi zaposli? Kdaj ste nazadnje komunicirali z zaposleno na Sovi, o kateri je bilo govora – N.H.?” Šarec odgovoril tako:

“Očitate mi klientelizem, očitate mi še ne vem kaj vse. Vendar ste vi zadnji, ki lahko to počnete. Na podlagi nekih lažnih novic na nekem portalu, ki mi očita razmerje in ne vem kaj še vse, se vaš vrli KNOVS spravi na lov. Zdaj bomo pa mi premierja dobili. Zdaj pa premier zaposluje, kakor zaposluje in tako naprej. In to gonite že nekaj mesecev in se pri tem sklicujete na inšpektorat. Ja, Sova je sama zaprosila inšpektorat za nadzor. Zato, ker ste sprožali takšne in drugačne govorice. In inšpektorat je jasno ugotovil in mislim, da je to povedala tudi inšpektorica, verjetno tudi na zaprti seji KNOVS, kjer ste bili, ker vi po eni strani sedite v KNOVS in tam zaslišujete, po drugi strani pa sprašujete mene tukaj na odprti sceni. Ja, inšpektorat je povedal svoje, bile so nekatere sistemske nepravilnosti, šlo je za dve zaposlitvi v prejšnjem mandatu in dve zaposlitvi v tem mandatu. In kamorkoli bo šel inšpektorat v javnem sektorju, bo lahko odkril takšne in drugačne nepravilnosti. Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost postopka.”

Mahnič je odgovoril tako:

“Nihče mi ne bo prodal, da je normalno, da osebo, ki je na bolniškem staležu v času bolniškega staleža Sova zaposli. Nihče mi ne bo prodal, da za zaposlitev v oddelku za mednarodno dejavnost ni potrebno znanje vsaj enega, če ne dveh tujih jezikov. Nihče mi ne bo prodal tega, da vse kar pišejo portali, ki so blizu nam, po vaše pišejo same neresnice. Gospod premier, glede na pričanje, ki smo jih imeli pretekli teden, veste približno kdo je pričal, oziroma, verjamem, da točno veste kdo je pričal, so se vse navedbe na teh portalih potrdili. Pa, ker ne želim razkrivati, kaj je župan Jordan direktno tam govoril, ampak tako kot ste vplivali, da jo je zaposlil na občini Škofljica, tako je očitno šlo tudi v tem primeru. In očitno nista samo vidva, ki vesta, kaj je bilo v tistem šotoru v Ribnici.”

Dobovšek Židanu: Zaščitite integriteto DZ

Na nenavadno izjavo sekretarja za nacionalno varnost Črnčeca o nadzornikih obveščevalcev kot politični policiji, se je s pismom predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu (SD) včeraj odzval predsednik Dobre države Bojan Dobovšek.

Dobovškovo pismo Židanu je takšno:

“V medijih smo opazili izjavo vladnega funkcionarja, sekretarja v kabinetu predsednika vlade republike Slovenije, ki je povedal, da komisija Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb deluje »kot politična policija iz starih časov« (citat iz medijev Siol, Dnevnik, 24ur.com). Izjava funkcionarja, ki nakazuje na politično pristransko delovanje Državnega zbora in izvoljenih poslancev, ne bi smela ostati brez epiloga.

Gre za novo stopnjo degradacije vloge Državnega zbora, ki se ga obravnava kot podaljšek izvršne oblasti in njihovih neformalnih mrež. Če se delovanje poslancev primerja s politično policijo, ki je zasledovala, prisluškovala, ustrahovala in preganjala politične nasprotnike, je zaradi zaščite integritete poslancev, kot tudi avtorja izjave, nujno razčistiti, ali trditev drži in sprejeti ustrezne ukrepe.

Kot nekdanji poslanec, predsednik stranke Dobra država, državljan od predsednika Državnega zbora zahtevam odgovor na omenjene očitke in zaščito integritete Državnega zbora.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu