Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Jelinčič doslej najbolj transparentno o kampanji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th oktober 2018, 10:29 dop

Z malo denarja je na volitvah v državni zbor dosegel veliko, je razkril predsednik SNS Zmago Jelinčič v poročilu, kakršne bodo vse stranke mora objaviti še ta teden, ker se izteka rok. Jelinčičeva kampanja je bila izjemno učinkovita. S 68.999 evri je na volitvah dosegel skoraj tak rezultat kot DeSUS Karla Erjavca, ki je s 364.637 evri porabil kar petkrat več denarja. Krepko pa je šef nacionalistov po številu volivcev prehitel SLS Marka Zidanška, ki jih porabil za kampanjo s 323.374 evrov  štirikrat toliko kot Jelinčič. Jelinčič je razkril za skoraj polovico porabljene vsote, od kod mu denar. To je doslej rekordna transparentnost med večjimi strankami.

V pol leta bodo dotacije povrnile vse stroške

Po učinkovitosti (strošku na volivca) kampanje je Jelinčič prehitel tudi NSi Mateja Tonina. Ni pa Piratske stranke, ki pa – podobno kot SLS – nima zastopnikov v državnem zboru, ker ni dosegla praga. Podatki za večje stranke so takšni:

 

Uspešnost nacionalista Jelinčiča kaže tudi podatek, da mu bo država z dotacijami, ki jih stranke dobijo po rezultatu, ki so ga dosegle na volitvah, stroške kampanje v celoti povrnila v pol leta.

Z lahkoto bo Jelinčič poravnal tudi posojilo, ki ga je za kampanjo najel pri Zberbanki, kjer so – očitno – dobro ocenili poslovne priložnosti. Na državni NLB, kjer so ga zavrnili, so očitno slabo ocenili.

NLB ne pomaga, Abanka pa

Za članek, ki sem ga objavil v tednu pred junijskimi volitvami, kakšne kampanje načrtujejo stranke, mi je Zmago Jelinčič priznal, da je najel 30.000 evrov pri Sberbanki, in opozoril, da je posojilo za kampanjo poskušal dobiti pri domači NLB, a so ga pri državni banki gladko zavrnili. Ne ravnajo pa državne banke vedno tako. Leta 2004 je Abanka s posojilom omogočila plačilo 189.236 evrov težke kampanje takrat povsem nove stranke premierke Alenke Bratušek, ki je nastala tik pred volitvami po izstopu Bratuškove iz Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, nova stranka je bila brez denarja. Abanko je takrat vodil nekdanji poslanec LDS Jože Lenič. Bratuškova je ravnala drugače kot Jelinčič: posojila, ki je bilo namenjeno za plačilo stroškov kampanj ni razkrila in dokler tega nisem sam razkril, ni bilo znano, da je bila kampanja financirana na puf.  Več o poslih Alenke Bratušek pred štirimi leti lahko najdete v povezanem članku volilne-goljufije-bratuskovi-celotno-kampanjo-prikrito-placa-abanka/

Za kampanjo bo, je Jelinčič napovedal teden pred volitvami, porabil 60.000 evrov. Dejansko je porabil, kot je zdaj zapisal v poročilu, 68.999 evrov, kar ni veliko več od napovedi. V poročilu Jelinčič razkriva, da mu je 2000 evrov za kampanjo prispeval Igor Ogorevc, s prispevki pa je skupaj zbral 2350 evrov.

Celotno poročilo je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/VRK_300000102676767_2018_10_15_09_23_33.pdf”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu