Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija bi skoraj pogrnila pri pokojninah, a so manjkali iz NSi, Levice…

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

Le malo je manjkalo, da bi SDS Janeza Janše uspelo dobiti večino za začetek popravljanja pokojninskega zakona, da bi nekoliko popravili invalidske pokojnine. Izredno sejo o tem predlogu SDS so zahtevali poslanci vladnih LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, da bi predlog SDS zavrnili in s tem spravili iz dnevnega reda, da bi lahko začeli popravljati pokojninsko ureditev kot je prejšnji teden predlagala vlada. A se jim je skoraj zalomilo.

Ko je Levica opozicija

Da je predlog SDS primeren, da bi nadaljevali proceduro, je glasovalo kar 39 poslancev, proti 41. Pregled glasovanj po strankah pokaže, da je predlog SDS podprla tudi vladna partnerica v opoziciji Levica Luke Meseca in da bi opozicija lahko preglasovala vladajoče, če bi bili le bolj disciplinirani od vladajočih. Pa niso bili. Manjkali so kar trije poslanci NSi. Skupaj iz opozicije šest poslancev. Iz vladnih vrst sta (ob obeh manjšincih) manjkala le dva poslanca. Glasovanje se je razpletlo tako:

Glasovanje o pokojninah za invalide

Od 25 poslancev SDS je manjkal Žan Mahnič, od sedmih poslancev NSi niso glasovali Jernej Vrtovec, Matej Tonin in Blaž Pavlin, iz Levice pa sta od devetih manjkala Luka Mesec in Miha Kordiš. Na vladni strani sta manjkala le Jurij Lep (DeSUS) in Bojana Muršič (SD). Pa tudi oba manjšinca Felice Žiža in Ferenc Horvath.

Mahnič je bil v Londonu na obveščevalno varnostnem forumu kot podpredsednik komisije za nadzor obveščevalcev. To komisijo vodi Tonin, ki pa ni bil v Londonu. Vrtovec je bil na snemanju pri Urošu Slaku na POPTV kot šef preiskovalne komisije, ki preverja bančno luknjo. Za druge še preverjam.

Če bi z obeh strani glasovali vsi, za vladno stran tudi manjšinca, bi bil rezultat natančno: 45:45.

Kdo se je opravičil, je zjutraj predsednik Dejan Židan pojasnil tako:

“Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanke in poslanci: mag. Bojana Muršič, gospod Jurij Lep, gospod Felice Žiža od 14. ure dalje, gospod Ferenc Horváth, gospod Luka Mesec, dr. Franc Trček do 12. ure, gospod Miha Kordiš, gospa Jelka Godec, gospod Jernej Vrtovec, gospod Žan Mahnič od 10. do 12. ure ter od 14. ure dalje, gospod Blaž Pavlin od 17. do 21. ure, gospa Iva Dimic od 11.30 do 16. ure, mag. Matej Tonin odsoten od 16. ure dalje, prav tako pa sem tudi sam odsoten od 16.30 do predvidoma 21. ure.”

O čem so odločali?

SDS je, ne prvič, predlagala, da bi povišali najnižje invalidske pokojnine na način, da bila najnižja pokojnina enaka najnižji socialni pomoči, ki jo je oblast zadnje leto precej višala, najnižjih pokojnin pa ni.

Po oceni SDS bi s tem 10.000 invalidskim upokojencev pokojnine povišali za povprečno sto evrov, kar bi proračun stalo 12 milijonov.

Iz vlade so ugovarjali, da bodo problem rešili s spremembo pokojninskega zakona, ki jo sami pripravljajo. Poslanci in vlada zadnje časa uporabljajo nenavadno način govora, ko problem več ne rešujejo, po novem jih naslovijo. O višini prejemkov za invalide so iz vlade pojasnili, da ta “tudi sama pripravlja zakonodajo, ki bo med drugim naslovila tudi višino prejemkov iz invalidskega zavarovanja.”

Za vlado je državni sekretar Tilen Božič pojasnil, da so priprave “naslavljanja” dolgotrajne tudi zaradi socialnega dialoga, ta pa je trenutno celo prekinjen, ker je Levica (koalicijski partner v opoziciji) preveč solirala z zakoni, ki se v državnem zboru znašli in bili celo izglasovani povsem mimo socialnih partnerjev.

Božič je med drugim ocenil, da invalidskih pokojnin v višini 300 evrov, o katerih govori SDS, sploh ni, takšna so lahko le nadomestila.

Problem in ne naslov pri pokojninah invalidov pa je Anže Logar (SDS) opisal tako:

“Moram priznati, da ne bi bil rad na strani tistih, ki iz petnih žil vlečejo razloge zakaj so proti temu zakonu. Zaradi tega, ker neko človeško dostojanstvo pa nek zdrav razum vam pove, da ne morete biti proti temu predlogu zakona. Poglejmo dve kategoriji. Eni so tisti, ki ne delajo in so na socialnih transferjih. Nekdo je pa delal, pa je invalid, je postal invalid, pa ima skoraj pol manj sredstev za preživetje. Dajte mi povedati, kje je tukaj, ne vem, normalna človeška logika. Da nekomu, ki je delal, ki invalidnosti ni izbral, morda je nekdo izbral nedelo, ampak ta pa invalidnosti ni izbral, pa mu država ne zagotavlja osnovnih pogojev, kot jih ponuja nekomu, ki ne dela in dobi socialno pomoč. Ustava v 14. členu pravi, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice, ne glede na raso, spol, jezik, vero, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost. 7.500 jih živi z manj kot 300 evri pokojnine zaradi invalidnosti. Sedaj pa poslušam, da je ta zakon slab, ker rešuje neko čisto anomalijo, ki jo sploh ne bi smelo biti.” 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu