Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vprašanje Šarcu: Kam letijo milijoni za študije in zakaj iz Jankovićevih lukenj?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/01/2021)

Po vrnitvi iz ZDA premier Marjan Šarec danes odgovarja na pet poslanskih vprašanj. V preteklosti so bila vprašanja štiri, peto je posledica koalicijskega dogovora s koalicijsko partnerico Levico, da jo razglašajo za opozicijo in zato vsakič postavlja dodatno vprašanje Šarcu.

Iz SDS, ki ima 25 poslancev, torej toliko kot vse štiri druge stranke, ki bodo danes še vpraševale, je Zvonko Černač napovedal pomensko zelo široko vprašanje “v zvezi z ravnanjem in uspešnostjo državnih organov ter institucij pri zaščiti javnih interesov oziroma javnih sredstev”.

O infrastrukturnih katastrofah ali desetinah milijonov za svetovanja?

To je lahko o gradnji tunela v Karavankah, ki ga ne vrtamo, bo pa vsaj deset milijonov dražje kot je najprej kazalo, o drugem tiru, ki ga tudi še ne gradimo, pri obojem Černač kot nekdanji minister pozna dogajanje. Možno je, da bo vprašanje o propadu letalskega prevoznika Adria, težavah Mercatorja ali pa neverjetnih vsotah, ki jih država troši za svetovanje in načrtovanja. Ali pa tudi kaj tretjega. Pri stroških za svetovanja so zelo ostri iz računskega sodišča, kjer so v kratkem času kar dvakrat opozorili nesorazmerne stroške za razna svetovanja in študije, ker v vladi ne vedo, kaj bi. O načrtovanju gradnje drugega bloka nuklearke, kar je cilj vlade že od časov prve vlade Janeza Janše (SDS), so revizorji opozorili:

“Gen energija je v obdobju od leta 2006 do leta 2016 je pri različnih domačih in tujih izvajalcih naročila 122 študij in analiz v skupni pogodbeni vrednosti 16.088.214 evrov, ki se nanašajo na upravičenost in izvedljivost projekta drugi blok NEK. V tem obdobju je naročila 59 študij v skupni vrednosti 10.041.591 evrov, ne da bi javna naročila izvedla po enem izmed postopkov javnega naročanja.”

Še bolj zaskrbljujoče pa so ugotovitve o oskrbi starostnikov, kjer je računsko sodišče preverjalo prenos pristojnosti leta 2016 iz ministrstva za delo na ministrstvo za zdravje in podvomilo, da je bil v dogajanju kak smisel, hkrati pa je opozorilo:

“Vlada je za projekte, ki naj bi zgolj pokazali, ali so predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne, namenila kar 74,5 milijona evrov. To je po oceni računskega sodišča nesorazmeren strošek v primerjavi s potrebnimi sredstvi za zagotovitev manjkajočih kapacitet.”

Premier bi te po mnenju revizorjev nesorazmerne stroške lahko pojasnil, njegova državna sekretarka je namreč nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD), ki je v prejšnji vladi Mira Cerarja vodila politiko na tem področju v sodelovanju z nekdanjo ministrico za zdravje Milojki Kolarc Celarc (SMC). Iz SD so včeraj zanikali, da bi šlo res za porabo toliko denarja, kot to nakazuje računsko sodišče. prikazani bi naj bili le načrti. Denimo, s preglednico, ki kaže prenose odgovornost za projekte med ministrstvi:

Iz SD so se na oceno predsednika SDS Janeza Janše, da je to zrelo za sodišče, odzvali tako:

O starostnikih tudi DeSUS

Povezan članek o odstavljanju ministra Iztoka Puriča (SAB)

Državni zbor bo sejo začel ob 9 uri, najprej se bodo poslanci seznanili z odstopom ministra Iztoka Puriča. Več o tem lahko preberete na povezavi, ki jo odprete s klikom na posnetek levo. Priložnost, da kaj pove o načrtih za neverjetno draga svetovanja pa bo premier Šarec dobil tudi, ko bo odgovarjal na vprašanje Jurija Lepa iz Desusa, ta stranka je sodeloval v vseh prejšnjih vladah in je soodgovorna za to politiko. Lep bo Šarca spraševal, koliko denarja bo v proračunu 2020 in 2021 namenil za skrb za starejšo generacijo. Proračun bo Šarec državnemu zboru v imenu koalicijske vlade, v kateri je tudi DeSUS, v resnici le predlagal. Odločajo pa o tem, kakšen bo proračun, ki ga je uskladila koalicija, v kateri je tudi DeSUS, pravzaprav poslanci sami. Lepovo vprašanje, koliko bo dal premier, bo zaradi tega precej nenavadno. Vprašal bo Lep še:

“Koliko varovanih stanovanj bo država zgradila oziroma sofinancirala v naslednjih petih letih? Koliko vasi oziroma bivalnih enot za osebe z demenco bo država zgradila oziroma sofinancirala v naslednjih petih letih? Koliko novih postelj v negovalnih bolnišnicah bo država zagotovila v naslednjih petih letih? Ali so za te namene razpoložljiva evropska sredstva in v kolikšni višini jih bo država dejansko počrpala.”

NSi o spretnih Jankovićih?

O odpisovanju velikanskih dolgov družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića (PS) po zakonodaji iz časov, ko je vlado vodila Alenka Bratušek iz vrst Jankovićeve PS pa bo pojasnila premiera skušal dobiti Aleksander Reberšek (NSi), ki bo opozoril, da so številni »znani« podjetniki inštrument poenostavljene prisilne poravnave izkoristili tako, da se je njihovim podjetjem odpisalo praktično vse dolgove in s tem izigrali upnike in državo. Premiera bo vprašal, kdaj bo predlagal spremembe te zakonodaje. Zmaga Jelinčiča (SNS) bo zanimalo, kako bo premier izpolnjeval izhodišča v resoluciji strategiji nacionalne varnosti glede na različna stališča znotraj koalicije.

Bolj kot razlike med strankami trenutno sicer politike in janvsot razburja zgodba Bojana Požarja o novi zaposlitvi v Sovi. O tem lahko več preberete tukaj.

Mateja Tašnerja Vatovca (Levica) pa bo zanimal odnos vlade in pristojnih ministrstev do revščine in revnih. Vatovec namerava, kot je napovedal, opozoriti tudi na “neresnične izjave za medije in javnost”.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu