Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prikrito: Kučanu višajo pokojnino še za slabih tisoč evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Ta teden se je končala javna razprava o reformi pokojninskega sistema, s katero bi vladajoči do leta 2025 postopoma popravili izračunavanje pokojnin ob upokojevanju moškim. Za ženske so odmerni odstotki zdaj ugodnejši. Takoj pa bi oblast ženskam dodelila nov dodatek pri odmeri pokojnin za otroke. Pokojnino bi, ko gre za moške, prej izjemno povišali nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu.

Kako prikrivajo in manipulirajo

Mesečno doplačilo države za njegovo pokojnino bi po dogovarjanju vladajočih o povišanju plač funkcionarjev poskočilo za 995 evrov. Kučanova pokojnina pa bi iz zdajšnjih bruto 4789 evrov narasla na 5734 evrov. In to mimo uradne reforme odmere pokojnin.

Kučan že zdaj dobiva najvišjo državno pokojnino. Mediji, denimo Slovenske novice zadnje dni, to prikrivajo. Poročajo celo, da je najvišja pokojnina nižja od tri tisoč evrov. Zraven napačnih informacij, kakšna je najvišja pokojnina v državi, pa časopis v lasti Kolektorja Stojana Petriča, ki je član vodstva Kučanovega Foruma 21, objavlja preračune, koliko bo nekoč pokojnine dobil šef SDS Janez Janša in zraven fotografijo tega opozicijskega politika.

Tako so lažnive novice, ki prikrijejo Kučanovo državno pokojnino, ki bo po povišanju daleč najvišja v državi, videti:

Koliko dobi Kučan ne smemo vedeti!

Članek o glasovanju, ki je Kučanu rešilo dva tisoč evrov težak dodatek k pokojnini

Kakšno pokojnino prejema Milan Kučan ljudje, če smo natančni, niti ne smemo vedeti. Uradno je to skrivnost te države. Pred dvema letoma je šef ZPIZ Marijan Papež novinarki Dela, ta časopis je prav tako v lasti Kolektorja, Suzani Kos v intervjuju to pojasnil tako:

“Ne vem, kolikšna je pokojnina gospoda Kučana, a četudi bi vedel, je ne bi javno razkril, ker tega ne smem.“

V Spletnem časopisu sem po tej senzacionalni izjavi razkril, da previdni Papež in časopis javnosti prikrivata, da Milan Kučan vsak mesec dobi pokojnino, ki znaša 80 odstotkov plače predsednika republike. Tako so stranke leve sredine uzakonile.

To je pred dvema letoma pomenilo 4.751 evrov pokojnine.

Za vodenje Zveze komunistov v času socializma in za opravljanje funkcij pozneje je Kučan pred dvema letoma dobil 2766 evrov pokojnine mesečno. Zaslužen del. A mu je leva koalicija LDS, SD, DeSUS, SLS leta 2003, ko je bil za predsednika republike že izvoljen Janez Drnovšek, s posebnim zakonom dodelila doplačilo, da od takrat dobi 80 odstotkov plače predsednika republike. Velja do smrti.

Pred dvema letoma je to pomenilo mesečno doplačilo 1985 evrov.

V času druge vlade Janeza Janše, ko so zaradi hude krize dramatično krčili vse mogoče pravice politikov po koncu mandatov, Kučanu privilegija po ostrih protestih iz takrat opozicijske Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića niso odvzeli. Presenetljivo je za dopolnilo Jankovićeve stranke, da bo Kučan dodatek obdržal, glasoval tudi pomemben politik z desne: takrat vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Odločili pa so glasovi z leve, ker je še nekaj poslancev z desne manjkalo ali niso glasovali. Podrobnejši opis takratnega dogajanja lahko preberete tukaj. Na posnetku sta Milan Kučan in njegov prijatelj Janković, katerega stranka mu je zagotovila, da še prejema skoraj podvojeno pokojnino:

Milan Kučan in Zoran Janković

Pokojnina Kučanu vladajoči zdaj višajo še za tisoč evrov, ker se dogovarjajo, da bi povišali plače najpomembnejšim funkcionarjem, tudi predsedniku republike Borutu Pahorju. Plače bi povišali kakšnim 1500 funkcionarjem: ministrom, poslancem, sodnikom…

Pahor slabih 7.200, Kučan dobrih 5.700 evrov

Pahorju bi se plača iz slabih šest tisoč evrov povišala na slabih 7200 evrov. Ker Kučanu pripada doplačilo do 80 odstotkov Pahorjeve plače, bi poskočilo tudi doplačilo k pokojnini. Kučan pa bi po novem dobil okoli 5.734 evrov pokojnine.

Kaj menite o tem, lahko odgovorite v anketi:

Kaj menite o višanju pokojnine Milanu Kučanu za tisoč evrov?

View Results

Loading ... Loading ...

Člen posebnega zakona, po katerem le Kučanu pripada privilegirana pokojnina, člen je iz pravne ureditve za vse druge predsednike republike črtan, je takšen:

Člen po katerem bi se Kučanu pokojnina povišala za slabih tisoč evrov

Že osnovna Kučanova pokojnina, tista zaslužena, je visoka. A to je logično, ker je bil Kučan vso delovno dobo eden najpomembnejših funkcionarjev tega in prejšnjega sistema in je imel vas čas visoko plačo. Bil je dvakrat predsednik republike, pred tem predsednik predsedstva republike, šef slovenske zveze komunistov, predstavnik v vrhu jugoslovanske zveze komunistov, šef slovenske skupščine, sekretar zveze komunistov… Na začetku politične kariere je bil celo šef zveze socialistične mladine: ZSMS. Organizacije, iz katere je nastala pokojna LDS, ki jo nekoč vodil Janez Drnovšek.

Kljub temu, da je imel Kučan med politiki najvišjo plačo v prejšnjem in novem sistemu, so mu po upokojitvi politiki iz njegovega bloka uredili dodatek, kar ni neobičajno za partijce. V socializmu, kjer so načeloma vsi imeli proletarske plače, kar za Slovenijo sicer ni bilo značilno, je bila razširjena praksa plavih kuvert, da so kadri avantgarde “enakost” bolje prenesli.

V državnem proračunu je 24.000 evrov doplačila h Kučanovi pokojnini za letošnje leto načrtovano tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (23)

https-spletnicasopis-eu