Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Politiki vračajo pivo na stadione, proti le Gantar

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th maj 2017, 12:08 dop

„Proti bom. Vsi strokovnjaki so proti.“ je v odboru za zdravje predsednik Tomaž Gantar (Desus) napovedal, da bo glasoval proti vrnitvi alkoholnih pijač na velike športne prireditve. A je ostal sam.

Prvič Möderndorfer propadel, a potem prestop

Za ukinitev “prohibicije”, ki velja od leta 2003, ko je bil minister za zdravje Dušan Keber, je v odboru glasovalo enajst poslancev, proti en sam.  Gantar.

Odločitev omogoča, da bodo politiki pivo na stadione vrnili že do poletja. Odločal bo še ta mesec državni zbor, kjer pa presenečenj ni pričakovati. Večina je za.

Odbor za zdravje je odločal o alkoholu na stadionih Foto: DZ/Barbara Žejavac

To je že drugi poskus Janija Möderndorferja v tem mandatu. Prvič je pred dvema letoma propadel, ker ga ni podprl nihče iz SMC. A položaj se je spremenil. Möderndorfer je prestopil v SMC.

Tokrat mu bo uspelo, čeprav je proti vlada, ki opozarja: »To je neprimerno in v nasprotju s temeljnimi javno zdravstvenimi usmeritvami naše države.«

A v parlamentu vlada za to stališče nima večine. Kar 27 poslancev SMC in še trije iz Desusa so namreč podpisali Möderndorferjev predlog za vrnitev piva in vina na stadione.

[wp_ad_camp_1]

Med podpisniki predloga, ki ga vlada zavrača, so najpomembnejši poslanci SMC in Desusa, denimo vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik sveta SMC Dragan Matić, pa tudi vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša in nekdanji odlični košarkar Peter Vilfan.

Za dodatne volivce tudi opozicija

Proti predlogu, ki ga je večina poslancev najbrž podpisala tudi zaradi bližajočih se volitev, niso niti v opoziciji. Na desni so bili za pogovor o bolj liberalni ureditvi tudi že pred dvema letoma, ko je večina to zavrnila.

Logika te dni je preprosta: ljudje radi popijejo kakšno pivo, politiki pa skušajo pridobiti kakšen dodaten glas. V predvolilnem času stranke poskušajo bolj ugoditi ljudem kot pred tem.

[wp_ad_camp_2]

Vlada je zato v parlamentu ostala precej osamljena s stališčem: „Povečevanje finančnih sredstev, s katerimi razpolagajo športna društva preko spodbujanja prodaje alkoholnih pijač na športnih prireditvah, je neprimerno in v nasprotju s temeljnimi javno zdravstvenimi usmeritvami naše države.”

Le Gantar jim je pritrdil.--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu