Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob po kili o zdravstvu, štempljanju, inflaciji, migrantih…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th december 2023, 12:21 dop

O “stanju v zdravstvu” bo danes premiera Roberta Goloba (Svoboda) na zadnji redni seji parlamenta pred koncem leta spraševala Vida Čadonič Špelič (NSi). Prejšnji mesec premier na vprašanja poslancev ni odgovarjal, ker je osebno preverjal delovanje zdravstva. Operirali so mu kilo, na zdravljenju (bolniški) pa je ostal precej dlje od prvih načrtov. Zdravstveni zavarovalnici so koalicijski poslanci prejšnji teden dodelili dodatnih sto milijonov, z novim letom pa prevzema tudi pobiranje podržavljenih prostovoljnih dodatnih zdravstvenih zavarovanj, kar je stara ideja Levice, ob kateri je razpadla vlada Marjana Šarca (takrat LMŠ, danes Svoboda), tokratna pa je to uzakonila. Vladajoči poslanci so o dodatnih sto milijonih prejšnji teden odločali po nujnem postopku, predvidenem za primere vojn ali naravnih katastrof, ker se je vlada prepozno spomnila, da denarja zmanjkuje in so nujni ukrepi. Nekaj kaosa je bilo v vladi morda tudi, ker je ministrstvo po tem, ko je Golob odstopil ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana (Svoboda) in nekaj časa sam vodil področje, med tem prevzela Valentina Prevolnik Rupel (Svoboda).

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel Foto: Žan Kolman/KPV

O pravičnosti vladanja bo premier odgovarjal Zvonku Černaču (SDS), ker bo država na različne način usklajevala prejemke z visoko inflacijo. Janez Cigler Kralj (NSi) bo spraševal o štempljanju, ki ga je na predlog ministra za delo Luke Meseca (Levica) uzakonila vladna koalicija. O uzakonjeni dodatni birokraciji in nadzoru vseh zaposlenih je bil Golob na vrhu gospodarstva kritičen. Še bolj pa pred tem minister za gospodarstvo Matjaž Han (SD).

Matjaž Han in Robert Golob na vrhu gospodarstva Foto: KPV

Jani Prednik (SD) pa bo premiera vprašal, podobno kot Černač, kako se namerava vlada soočiti z rastjo vseh mogočih stroškov. Premier bo odgovarjal tudi na vprašanja iz prejšnjega meseca, ko ga pred poslance ni bilo, ker je po operaciji kile ostal na zdravljenju dalj časa od prvotnih načrtov. Zato bo zdaj odgovarjal še na vprašanja Branka Grimsa (SDS) in Ive Dimic (NSi) o migrantih, Suzane Lep Šimenko (SDS) o štempljanju in Tereze Novak (Svoboda) o posledicah napada Palestincev iz Gaze na Izrael, ki so precej katastrofične za napadalce.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu