Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete: Kdo je LMŠ s tretjino volivcev?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:58 pop

Da LMŠ Marjana Šarca, kjer predsednik ravno odstavlja generalnega sekretarja Marjana Kralja, ostaja daleč najbolj popularna stranka v državi, je pokazala raziskava agencije Parsifal, ki jo je včeraj objavila Nova24TV. V primerjavi z rezultati raziskav, ki sta ju zadnji mesec objavila TVS in POPTV je nižji delež dosegla SDS Janeza Janše, ki pa ostaja na drugem mestu precej pred SD Dejana Židana.

Razlika: više NSI, SNS in SLS

Precej se pa rezultati in celo vrstni red razlikuje nižje. NSi Mateja Tonina je pa Parsifalu močnejša od Levice Luke Meseca, SNS Zmaga Jelinčiča pred SAB Alenke Bratušek, SLS Marjana Podobnika pa je celo pred seštevkom deležev za DeSUS Karla Erjavca in SMC Mira Cerarja.

Celotna primerjava rezultatov vseh treh raziskav, pri vseh so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci, da je mogoča primerjava med raziskavami in z volitvami, je takšna (s klikom lahko sliko povečate):

Raziskave javnega mnenja, le za stranke opredeljeni, avgust

Deleži, ki jih dosega LMŠ so le malo pod rezultatom, ki ga je na volitvah leta 2014 s 34,49 odstotka dosegla SMC. Višji delež je v zgodovini uspelo doseči le še Janezu Drnovšku leta 2000, ko je za LDS glasovalo 36,26 odstotka volivcev. SMC je bila podobna stranka novincev, LDS pa v času, ko jih je na volitve zadnjič vodil Drnovšek pravi kadrovski in organizacijski kolos.

Peterček po Novi24TV z večino

Če raziskave Ninamedie za TVS, Mediane za POPTV in Parsifala za Novo24TV primerjamo še po deležih, ki jih v seštevku zbere pet vladnih strank, pa je zadnja objavljena raziskava približno med prejšnjima. Le po POPTV pet vladnih strank nima večinske podpore (kot je nimajo v DZ), po obeh ostalih pa to podporo imajo in bi se jim volitve trenutno splačale, če bi bili rezultat res takšni kot kažejo te raziskave, kar se pa v Sloveniji skoraj nikoli ne zgodi:

Kdo so glavni v LMŠ?

LMŠ kadrovsko ni izjemno močna stranka in kakšen udarec bo za stranko zamenjava generalnega sekretarja Braneta Kralja, ki jo bo Šarec še izpeljal, je težko oceniti. Šarec je napovedal, da bo Kralja zamenjal hitreje kot je Alenka Bratušek Damirja Topolka z vrha agencije za infrastrukturo. Trajalo je pol leta.

Sam Kralja poznam predvsem kot finančnika LMŠ, zdi se, da je večino svojega časa zadnje leto tudi posvečal stranki in se trudil zanjo. Večkrat sva govorila po telefonu, kdaj me je tudi poklical, da bi dodatno pojasnil, kakšne finančne podatke o kampanjah ali stranki ali opozoril na napako. Najmanj v čast mi je bila, ko sem ga nekoč pomotoma v tekstu preimenoval v Marjana Kralja. Po legendarnem radijskem voditelju. Na posnetku je Kralj za Šarcem:

Marjan Šarec in Branko Kralj na kongresu stranke LMŠ Foto: Peter Jančič

V parlamentu je prvi med 13 poslanci LMŠ Brane Golubović, ki je v preteklosti že bil poslanec Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Namestnici Goluboviča sta mlada poslanka Jerca Korče in Lidija Divjak Mirnik.

Ko Požar skoraj dohiti Šarca

Po izvolitvi za poslanko je Divjak Mirnikova lani kandidirala še za županjo Maribora, a je na volitvah precej pogorela. Prehiteli so jo zdaj župan Saša Arsenovič in nekdanja župana Franc Kangler in Andrej Fištravec. Je pa s svojo listo Divjak Mirnikova v mestnem svetu dobila dva sedeža in s tem prehitel LMŠ, ki ga zastopa v parlamentu, ki je ostala pod pragom z nič svetniki. Šarec je s svojo listo v Mariboru komaj prehitel listo Bojana Požarja. A ne za veliko. Za Šarčevo listo je glasovalo 564 volivcev, za Požarjevo 472 volivcev.

Na posnetku je Jerca Korče:

Jerca Korče (LMŠ) na kongresu SAB

Najpomembnejši politik LMŠ v vladi je seveda premier Šarec, ki ima v vladi iz LMŠ še nekaj pomembnih ministrov, to so minister za finance Andrej Bertoncelj, za notranje zadeve Boštjan Poklukar, za javno upravo Rudi Medved in za zdravje Aleš Šabeder. Pred Šabedrom je bil minister iz kvote LMŠ Samo Fakin, a ga je Šarec odstopil. Domnevno zaradi zdravstvenih težav. Na posnetku je že bivši minister Fakin:

Bivši minister za zdravje Samo Fakin Foto:DZ/Matija Sušnik

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu