Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Turnšek Kaduncu in Baškoviču: Množični povojni poboji so “čisti”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th julij 2018, 06:54 dop

Predsednik zveze borcev Tit Turnšek je s protestnim pismom direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu in šefu programskega sveta Cirilu Baškoviču, ki tam zastopa SD, ostro protestiral zaradi intervjuja novinarja Jožeta Možine z predsednikom vladne komisije za prikrita grobišča dr. Jožetom Dežmanom.

Ali Turnšek laže o množičnih povojnih pobojih ujetnikov?

Povezava na intervju, ki je razkuril Tita Turnška

V pismu Turnšek ponovno zatrjuje, da je povojne poboje partizanska vojska izpeljala po odločitvah posebnih komisij, ki jih imenuje: sodišča. Dežman je v intervjuju, ki ga Turnšek kritizira, te izjave predsednika Zveze borcev Tita Turnška že označil kot eklatantno laž in napad na pravni sistem republike Slovenije, v katerem je z Zakonom o popravi krivic določeno, da so pomorjeni brez sojenja nedolžne žrtve komunističnega režima in njihovi svojci deležni odškodnine in opravičila države. Doslej dokumentacije o sodnih odločitvah o povojnih množičnih pobojih neoboroženih ujetnikov ni pokazal še nihče. Tudi Turnšek v najnovejšem pismu ne navaja imen, dokazov ali dokumentov. Če bi bile odločitve sodne, pa čeprav hitrih sodišč, bi morala obstajati dokumentacija, kdo je, denimo, odločil o poboju 1416 posameznikov v Hudi jami, od tega kakšnih 21 žensk, in odločil, da se bo trupla skrilo globoko v rudniški jašek in da se je poskušalo vso povojno zgodovino prikriti, da so mrtvi, kdo so in kje so. Podobna grobišča pobitih po vojni so posejana po vsej državi. Še najbolj verjetno se zdi, tudi po dogajanju v drugih državah, ki so sodila v vzhodni blok, da je te poboje ukazala partija kot del revolucije in prevzema oblasti in to skušala pozneje sistematično prikriti, zveza borcev je bila eden od temelje povojne totalitarne oblast in je pri tem sodelovala in še sodeluje.

Kader SDS, SLS, ki je zdaj šef leve zveze borcev.

Tit Turnšek na kongresu Levice, s katero se Marjan Šarec začenja dogovarjati o skupnem vladanju državi

Turnšek ni bil nikoli borec NOB. Rojen je leta 1938. V času osamosvajanja je bil med vodilnimi v predhodnici SDS, ki jo je takrat vodil Jože Pučnik, veljal je za precejšnjega desnega skrajneža. Med politiki, ki so bili z njim takrat v SDS, je slišati veliko sumov, da je bil Turnšek infiltriran v stranko z leve ali celo Udbe. Pozneje je Turnšek postal pomemben politik SLS, krajši čas celo minister za obrambo, ki ga je odnesel vojaški obveščevalni kombi, ki je zašel na Hrvaško, kjer so nam prometni policisti sosednje države zaplenili najnovejšo vohunsko opremo. Pozneje je bil Turnšek veleposlanik na Kitajskem, a so bile tudi tam težave z ženskami in soprogo, ki jih je imel v življenju precej.

Ko gre za Hudo jamo so na pokopališče v Maribor prepeljali in tam pokopali 769 trupel, ki so od odkritja v času vlade Boruta Pahorja, kar je bil velik pretres za skupnost, v rudniku počasi gnila v plastičnih gajbicah. Načrt z gajbicami je bil, da bo gnitje izkopanih trupel v rudniku potekalo hitro in bodo po nekaj letih le še kosti. A so se oblasti, ki so takrat ignorirale izkušene raziskovalce, o hitrosti razpadanja dramatično zmotile in zato tudi po osmih letih prevoz v kostnico ni bil mogoč.  Po simbolnem prevozu prve krste iz Hude jame v Maribor leta 2006, takrat se je spominu izvensodno pobitih poklonil tudi zdaj predsednik republike Borut Pahor, so odkopali še 674 trupel, ki jih desetletje prej še niso in so bila še nametana v skritem rudniškem jašku. Tudi ta so zdaj že pokopana v Mariboru.

Celotno pismo Tita Turnška je takšno:

ODPRTO PISMO GENERALNEMU DIREKTORJU IN PROGRAMSKEMU SVETU RTV SLOVENIJA
25. 7. 2018 |
Spoštovani gospod generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in predsednik programskega sveta gospod Ciril Baškovič!

To, kar si je privoščila RTV Slovenija v oddaji Intervju v nedeljo, 22. julija 2018 presega vse meje dostojnega.

Jože Možina si je izbral za sogovornika Jožeta Dežmana. Predstavili ste ga kot »najbolj vsestranskega slovenskega zgodovinarja« v resnici pa je bivši direktor Marksističnega centra v Radovljici, ki je študiral na FDV-ju in doktoriral na Teološki fakulteti. V oddaji, polni žalitev zelo uglednih in spoštovanih še živečih borcev, udeležencev naše narodno osvobodilne borbe, je žalil tudi ugledne zgodovinarje, kot nekakšne »titofilske« zgodovinarje. Za vse neresnice in žalitve v tej oddaji, ste vedeli že v naprej, saj ste jo na RTV oglašali že nekaj dni pred tem. Mimogrede naše člane, nas je 41.000, ste v tej oddaji označili kot »zveza norcev«.

Ali se vama gospod generalni direktor in predsednik programskega sveta to zdi primerno za nacionalno TV?

V oddaji je bila izrečena poplava vrednostnih sodb, ne pa dejstev in argumentov. Seveda ima lahko vsak od nas različne poglede na dogajanja in tudi na našo preteklost, vendar pa ne sme pri tem zamolčati ali pa ponarejati dejstev in dogodkov, kot so se zgodili.

Neresnice, ki jih že dolgo časa trosi v svojih oddajah Jože Možina, ki mu namenjate čas, ko je televizija najbolj gledana, so v tokratni oddaji presegle vse meje.

Naj vas spomnim, seznam vseh slovenskih žrtev druge svetovne vojne je znan, to je dolgoletni projekt Inštituta za novejšo zgodovino, teh žrtev je bilo po zadnji podatkih (23. 04. 2018) 99.813. Manipulirati z mrtvimi, zaradi lastni političnih interesov, je milo rečeno skrajno neetično dejanje, za katerega nosita, kot generalni direktor in kot predsednik programskega sveta, velik del moralne odgovornosti tudi vidva.

Prav tako vas moramo spomniti, da so se pripadniki pomožnih SS policijskih enot, tako imenovani domobranci, maja 1945 preimenovali v ‘Slovensko vojsko’, zavezniki so jih v skladu z Jaltskim sporazumom, vrnili domov. Tu so bili postavljeni pred hitra vojaška sodišča – komisije. Mladoletne so poslali domov, tisti, ki niso nosili orožja, so bili obsojeni na prisilno delo in kasneje pomiloščeni. Ostale je doletela smrtna kazen. Naj vas tudi spomnim, da je bil takrat še v veljavi kazenski zakonik kraljevine Jugoslavije, ki se v 105. členu dobesedno glasi:

Državljan Kraljevine Jugoslavije, ki sprejme med vojno zoper kraljevino ali njene zaveznike službo v sovražni vojski ali ostane v njej še nadalje, dasi k temu ni bil prisiljen, se kaznuje z robijo do 15 let.
Če se tak državljan udeleži tudi same vojne kot borec se kaznuje s smrtjo ali dosmrtno robijo.
In za boljše razumevanje še tole:

septembra 1944 je kralj Peter II. Karađorđević preko londonskega radia poslal v domovino naslednji poziv:
»…. Vsem Srbom, Hrvatom in Slovencem ukazujem, da se združijo in pristopijo k narodno-osvobodilni vojski pod maršalom Titom…. Vojski, ki je enodušno priznana od naših velikih zaveznikov….. Vsi tisti, ki se naslanjajo na sovražnika proti interesom svojega lastnega naroda in njegove bodočnosti, in ki se ne bi odzvali temu pozivu, pa se ne bodo mogli osvoboditi izdajalskega pečata niti pred lastnim narodom niti pred zgodovino.«

Pričakujemo od vas, da se za vse žalitve in neresnice, javno opravičite, vsem gledalcem, vsem članom naše organizacije v prvi vrsti pa borcem, ki so tvegali svoja življenja za svobodo svojega naroda.

Razmislite pa tudi, ali so oddaje Možine, ki potvarjajo našo preteklost in posledično sejejo med nami razdor in sovraštvo, primerne ali pa bi jih bilo najbolje ukiniti.

Ne gre pa samo za gospoda Možino, pač pa velja razmislek ali parlamentaren program ne postaja vedno bolj poligon ene politične opcije.

Za predsedstvo ZZB NOB Slovenije

Tit Turnšek, predsednik

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (18)

Disqus Comments (17)

https-spletnicasopis-eu