Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Fenomen Golob: Butalci zopet padli po ledu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:39 pop

Kot že nekajkrat so tudi tokrat po nekajkratnih volitvah Butalci zopet nasedli. Naredili so ravno tisto, pred čemer sem jih svaril.

Butalci so se dali pretentati z obljubami, da bosta tekla mleko in med le, če ne bodo volili panterja. Kajti panter je hudoben, vlada avtokratsko in zatira demokracijo. Vse to in še marsikaj drugega seveda ni res.

Butalci so pozabili, da jih je panter s svojo ekipo solidno pripeljal čez valove korona pandemije. Četudi so se ljudje po 2 letih raznih ukrepov in prepovedi naveličali žal ni šlo drugače. Sicer je tudi večina drugih držav v Evropi ubrala takšno pot.Marsikje po svetu so bili koronski ukrepi še veliko strožji kot v Butalah. Le da tega Butalci niso želeli verjeti in so samo vzdihovali nad bremenom prepovedi. V večini evropskih držav so ukrepe sprejemali ministri vlad ali predsedniki vlad. Zaradi korone se niso sprejemali novi zakoni, kot je v Butalah zahtevalo vrhovno sodišče, ki je določene ukrepe razveljavilo. Ker se je oziralo le na pravno stroko in ne na zdravstveno zaščito prebivalcev Butal.

Ob petkih so se po glavnem mestu Butal vozili kolesarji in protestirali proti panterju, njegovi vladi in koronskim ukrepom. Protipravno so zablokirali nekatere ulice in ceste v središču mesta. Policija jih je popisala, najbolj glasne peljala na zaslišanje in jim izročila denarne kazni. Če teh glob še niso plačali, jim jih najbrž ne bo treba, kajti nova butalska vlada jim bo te kazni odpustila.

Vsi dominantni mediji so ves čas volilne kampanje podpirali ptiča iz golobnjaka. O njem so pisali same superlative, češka TV in butalska nacionalna TV sta tega kandidata uvrščala med zvezde. Butalci so tem hvalospevom nasedli in izvolili novega predsednika vlade z veliko prednostjo pred panterjem in njegovo stranko. V butalski parlament se je uvrstilo le 5 strank. Dve stranki, ptičevi zaveznici sta ostali pred vrati butalskega parlamenta. A za nagrado za njihovo agitiranje in volilno pomoč je golobček v ministrsko ekipo povabil tako zajčka kot šiviljo. V drugih evropskih državah bi se volivci nad takšno potezo zgražali in protestirali. V Butalah so se oglasili samo posamezniki v desnih medijih. Vprašanje je, če bo tako kot je pred sestavo vlade govoril golobček, da bodo ministrske položaje zasedli le strokovnjaki določenih področij. Po nedavni objavi imen ministric in ministrov je jasno, da je resnična slika povsem drugačna od obljubljene. Ministrska mesta zasedajo večinoma ljudje po strankarski pripadnosti. Seveda mandatarju v le treh mesecih ni uspelo sestaviti niti podrobnega programa stranke niti izredno povečati število članov stranke. Gre za pomanjkanje kadrov za dobre državne službe. A v Butalah bodo to skuhano juho že pojedli. Bodo pa nastopile težave, če bodo začele Butale pod novo vlado solirati na evropskem političnem parketu. Kajti v času ruske invazije na Ukrajino so Butale del Evropske zveze. Nihče nima nič proti nedolžnemu ruskemu narodu, ki večinoma ne ve kaj se dogaja v Ukrajini.

Smo tudi v času energetske krize in podražitev hrane po vsem svetu. Na udaru je tudi gospodarstvo.

Energetska kriza zvišuje cene vseh vrst energije. V številnih evropskih državah kakor v Butalah so vlade znižale trošarino na goriva. Cene so zmernejše, le da bo treba davek državi vseeno enkrat plačati ali pa bodo države uvedle nove davke. Le v ZR Nemčiji še mencajo z obljubo, da bodo znižali cene bencina in nafte.

V Butalah so medtem sestavili in podpisali koalicijsko pogodbo. Očitno so jo v glavnem sestavljali člani ježkove stranke, ki se je komajda uvrstila v butalski parlament. Tako predlagajo prepoved popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih? To je skregano z zdravo pametjo, ker se bi v tem primeru čakanje na zdravnike specialiste še podaljšalo. Ko so na ta predlog prišle številne kritike tudi iz zdravstvenih vrst je bodoči minister za zdravstvo izjavil, da bodo to skušali uvesti v dveh letih ali postopoma, ko bodo za to zagotovljeni pogoji.

Četudi obstaja zakon o davku za uporabo stavbnega zemljišča želijo ponovno obdavčiti nepremičnine.

Obenem želijo privatne podjetnike še bolj obdavčiti. Ne razumejo, da lahko to privede do kontra efekta, da bodo nekateri podjetniki s svojim kapitalom odšli v tujino in podjetja prestavili tja. Na ta način bi se zmanjšali prihodki od davkov in narasla bi brezposelnost. Podobno idejo je imel nekdanji francoski predsednik. Vendar so mu podjetniki dejali, da bodo kapital in podjetja prenesli v Združeno kraljestvo. To idejo je kmalu opustil.

Razveljavili bodo davčno reformo in s tem ljudi osiromašili, da bodo prejemali manjše plače.

Je še veliko stvari, ki bi jih radi spremenili, a počakajmo, da zavladajo in začnejo izpolnjevati predvolilne obljube.

Vsekakor je koalicijska pogodba napisana tako kot, da so jo pisali pred mnogimi leti še v socializmu. Iz nje veje duh iz Venezuele in duh po marksizmu. Ubogi Butalci, kaj ste naredili? A po toči jokati je prepozno. Upajmo, da se vse napovedi nove vlade ne bodo uresničile, ker bodo neizvedljive. Eno je govoriti in se šopiriti, drugo je zavladati in se spoprijeti z vsakdanjimi problemi državljanov in države.

Dušan Čegovnik, Essen 26.maj 2022

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu