Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec s Cerarjem v Moskvo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:13 pop

Po srečanju s premierko srbske vlade Ane Brnabić pred dobrim tednom, potuje v torek prihodnji teden premier Marjan Šarec s tremi ministri na uradni obisk v Moskvo k šefu tamkajšnje vlade Dmitriju Medvedjevu.

Takoj po obisku Lavrova v Ljubljani

Da ima Šarčeva vlada z Rusijo veliko stikov kaže, ker je maja našo državo že obiskal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Takrat je bila v Sloveniji tudi delegacija vrha ruskega pravosodja, na svečani večerji šefa vrhovnega sodišča Vjačeslava Lebedjeva, ruskega veleposlanika Dokuja Gapuroviča Zavgajeva s predsednikom našega vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem, podpredsednikom Miodragom Đorđevićem in generalnim državnim tožilcen Dragom Šketo pa se je pojavil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ko sem to razkril v Spletnem časopisu, so iz vrhovnega sodišča dogajanje pojasnili tako:

“Ljubljanski župan ni bil med vabljenimi in se večerje ni udeležil. Je pa bil v tistem času tam in je pozdravil vse goste restavracije.”

Več o Jankovićevih bližnjih srečanjih s sodstvom lahko preberete tukaj. Pred obiskom v Srbiji je bil Šarec na uradnem obisku lani pri nemški kanclerki Angeli Merkel, ko je država ravno tajno za dva milijona evrov kupovala po dva blindirana mercedesa in BMW-ja, na delovnem obisku pa se je lani decembra na Dunaju Šarec obiskal tudi Sebastiana Kurza. Po tem srečanju Avstrija ni ukinila mejnega nadzora, ki ga je uvedla proti nam, ker oblast tu slabo skrbi za nadzor schengenske mejo s Hrvaško in preko nje z lahkoto prihajajo številni ekonomski migranti.

Nič srečanj s Hrvaško, Madžarsko…

Čisto uradnih obiskov v sosednjih držav, torej v Italiji, na Madžarskem, na Hrvaškem in Avstrije pa doslej ni bilo, čeprav je oblasti teh držav premier občasno ostro kritizirial. Javno je govoril celo o ozemeljskih pretenzijah sosednjih držav. Tudi gostov v Ljubljani iz teh držav ni bilo veliko.

Iz vlade so danes sporočili, da je namen obiska v Rusiji “potrditev dobrih odnosov med državama, krepitev dvostranskega dialoga in iskanje možnosti za nadaljnji razvoj vsestranskega sodelovanja, še posebej na gospodarskem področju. Obisk bo namenjen tudi izmenjavi mnenj o aktualnih zunanjepolitičnih temah”.

Ob Šarcu bodo v Rusiji potovali še zunanji minister Miroslav Cerar, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in ministrica Ksenija Klampfer. Z ministri v Moskvo potuje, je napovedala vlada, tudi gospodarska delegacija, ki bo zastopala enajst podjetij, ki poslujejo na ruskem trgu. Iz vlade so opozorili: “Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, ki se uvršča na deveto mesto med našimi izvoznimi partnericami in na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini.”

Šarec bo v sredo v Rusiji odkril spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Ruske federacije. Spomenik, ki ga krasi napis »Slovenskim žrtvam, hvaležna domovina«, bo v Parku Zmage v Moskvi. Iz vlade so zapisali: “Na ozemlju Ruske federacije trenutno ni obeležja, posvečenega padlim slovenskim vojakom in drugim žrtvam vojn slovenskega naroda.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu