Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahorjeva prednost se topi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th oktober 2017, 12:44 pop

Dva tedna pred volitvami ima Borut Pahor še precejšnjo prednost pred tekmeci in bi še zmagal v prvem krogu. A prednost se mu topi in vse je še odprto.
To kaže raziskava javnega mnenja Episcentra, ki jo je včeraj objavila Televizija Slovenija (TVS), če jo primerjamo z že prej objavljenimi rezultati agencije Mediana za komercialno POPTV in raziskavo Nove24TV, za katero meri agencija Parsifal SC.

Nabor kandidatov se je razširil

Primerjave so nekoliko približne, ker prvi dve raziskavi nista ponujali povsem enakih kandidatov. V naboru kandidatov ni bilo, denimo, Suzane Lare Krause (SLS) in Andreja Šiška, za katera pred nekaj tedni še ni bilo znano, da bosta kandidirala. Iz vseh treh raziskav sem, da je mogoče primerjati, preračunal glasove volivcev, ki so napovedali glasovanje in so se tudi opredelili za kandidate.
Grafično so bili rezultati takšni:

Primerjava raziskav nakazuje, da v zadnjih tednih Borut Pahor nekoliko izgublja prednost pred drugimi. Delež Marjana Šarca je precej stabilen, župan Kamnika pa še krepko vodi pred Ljudmilo Novak (NSi) in Romano Tomc (SDS), ki sta si po rezultatu vse bližje.

Novakova in Tomčeva tudi v seštevku še prenizko

[wp_ad_camp_2]

Deleži kandidatkama sicer rastejo, a za zdaj prepočasi, da bi lahko že govorili o možnosti, da bi lahko prišlo do zamenjave vrstnega reda na drugem mestu, ki je pomembno, če pride do drugega kroga. Za zdaj niti v seštevku še ne dosežeta Šarca.

A ker šele teden dni vemo, kdo sploh kandidira, do volitev pa je še dva tedna, so mogoča tudi še presenečenja. Pravi predvolilni spopad se šele začenja. Raziskave javnega mnenja pa tudi le nakazujejo dogajanje in pogosto jih v Sloveniji (občasno pa tudi v tujini) volitve povsem demantirajo. V primerjavah pa so tudi izpuščeni še neopredeljeni volivci, ki so nepredvidljivi.

Makovec Brenčičeva na peto mesto

[wp_ad_camp_1]

Delež se je, če primerjamo, nekoliko povišal tudi kandidatki največje vladne stranke SMC Maji Makovec Brenčič, ki se je „prebila“ na peto mesto, a še krepko zaostaja za četverico, ki je višje.

Izvirni rezultati raziskav Nove24, POPTV in TVS, ki so preračunani in primerjani, so dostopni na povezavah:

Nova24TV
POPTV
TVS

Svoje mnenje o kandidatih lahko predstavite z odgovorom na anketo.

Rezultat ankete ne napoveduje rezultata volitev. Kaže le koga podpira večina bralcev spletnega časopisa.

To pa bo vplivalo na to, koga bom podprl kot urednik Spletnega časopisa v tednu pred glasovanjem.

Kateremu predsedniškemu kandidatu bi dali glas?

  • Romana Tomc (58%, 973 Votes)
  • Andrej Šiško (13%, 224 Votes)
  • Borut Pahor (8%, 127 Votes)
  • Ljudmila Novak (6%, 95 Votes)
  • Marjan Šarec (5%, 83 Votes)
  • Suzana Lara Krause (5%, 81 Votes)
  • Angelca Likovič (3%, 52 Votes)
  • Maja Makovec Brenčič (1%, 20 Votes)
  • Boris Popovič (1%, 17 Votes)

Total Voters: 1.672

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu