Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarčev komisar Lenarčič na zaslišanju EU odbora

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:01 pop

Janez Lenarčič, ki ga je za evropskega komisarja predlagal premier Marjan Šarec (LMŠ), kandidature pa v vladi niso podprli ministri SD, se bo danes predstavil odboru za zadeve evropske unije, ki ga vodi Igor Peček (LMŠ). Premier je ob napovedi Lenarčičeva kandidature povedal, da ne bo predlagal tudi komisarke.

Janša: dvojni strel v koleno

K ponudbi kandidatov in kandidatk je vlade pozvala nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, da bi lažje sestavila spolno uravnoteženo komisijo. V kampanji za evropski parlament so stranke naše vladne koalicije močno stavile na ženske. Bile so nosilke list SD, LMŠ in Levice. Na posnetku so nosilke list Levice Violeta Tomić, SD Tanja Fajon in LMŠ Irena Joveva:

Fajon, Joveva, Tomić

Ob vladni SD kandidature Lenarčiča ni podprla niti opozicijska SDS Janeza Janše. Predsednik te stranke, ki ima v parlamentu daleč največ poslancev (25), se je na Šarčev predlog na spletnem omrežju odzval tako:

Iz LMŠ so se na kritike iz SDS odzvali, da državi škodijo domači prepiri, ko gre za vodenje EU. Iz SDS pa so opozorili, da je premier Marjan Šarec podpisnik znamenite novinarske peticije 571 tik pred začetkom predsedovanja EU prve vlade Janeza Janše. Novinarji, nazorsko večinoma blizu opoziciji (LDS, SD…) so takrat svarili druge države v EU, da bo vodenje Janeza Janše ogrozilo povezavo. Ni je. Obratno. Nobenih težav ni bilo.

Ne Tanji Fajon

Razlog za nasprotovanje Lenarčiču iz SD je bil, ker premier predloga, da bo za najpomembnejšo evropsko funkcijo ponudili dosedanjega diplomatskega predstavnika države pri EU, ni uskladil z njimi. Zdi se pa, da je bilo v ozadju razočaranje, ker je iz igre za pomembno funkcijo s tem izpadla evropska poslanka Tanja Fajon. O Fajonovi je Šarec, ko je javnosti razkril, koga bo predlagal, povedal, da v evropskem parlamentu ni podprla izvolitve Ursule von der Leyen in da bi jo tudi zaradi tega zdaj težko ponudil za komisarko v ekipi predsednice nove evropske komisije. Na lanskih volitvah evropskih poslancev je SD dosegla nekoliko boljši rezultat kot LMŠ, obe omenjeni stranki pa je prehitela SDS, ki je nastopala v koaliciji s SLS.

S predlogom Lenarčiča je Šarec odpravil ugibanja medijev, da bi za komisarja lahko predlagal zunanjega ministra Mira Cerarja, ki se jeseni poslavlja z vrha SMC, obrambnega ministra Karla Erjavca, ki ima po porazih na celi seriji volitev tudi nekaj težav v stranki ali Marto Kos, ki jo je ponujala Alenka Bratušek (SAB). Na razočaranja v SD in koalicijskih strankah je premier odgovoril tako, da jih je spomnil na manj slavno zgodovino:

“O postopku govorijo isti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku, ko je vlada poslala tri kandidate, ki so se samopredlagali. Posledica je bila zavrnjena kandidatka na zaslišanju v Bruslju, prišlo je celo do hišnih preiskav, postopka KPK.”

Jelinčič: Ker so alternative grozne

Odbor se na nujni seji sestaja med parlamentarnimi počitnicami, ker se mudi s sestavljanjem ekipe  Ursula von der Leyen. Poslanci bodo danes o Šarčevem predlogu tudi glasovali in ni nujno, da bo Lenarčič dobil večino. Podpira pa Lenarčiča podpredsednik tega odbora Zmago Jelinčič (SNS), ki je povedal, da so se v SNS tako odločili, ker so alternative, denimo, Tanja Fajon ali Milan Brglez, zanje grozne. “Fajonova bi združevala Kosovo in Albanijo in vse to vlekla v EU,” je dejal Jelinčič in opozoril, da se je za EU komisarja tudi sam predlagal, ker meni, da bi bil boljša rešitev. O kandidaturi Lenarčiča pa je dejal: “Pomembno je, da se politična prerivanja in kupčkanje preseka. Šarec je s svojim predlogom presekal.”

Rezultat glasovanja odbora za zadeve EU ne bo zavezujoče za vlado, Šarec pa je, ko je javno razglasil kandidaturo Lenarčiča, ocenil, da se lahko zgodi, da v odboru morda kandidat ne bo dobil večine. Odbor za evropske zadeve vodi Igor Peček od odstopa prejšnjega predsednika Darija Krajčiča, ki v trgovini blizu državnega zbora ni plačal sendviča. Ker Krajčič od takrat ne more dobiti dela, zadnje mesece dobiva posebno poslansko nadomestilo. Več o plačah in nadomestilih lahko preberete tukaj.

Lenarčiča čaka še predstavitev v evropskem parlamentu, kjer se je pred petimi leti ustavila kandidatura Alenke Bratušek, ki je pred tem pogorela na parlamentarnih volitvah, a se je potem, ko je še opravljala funkcijo premierke med nastajanjem vlade Mira Cerarja, sama predlagala za pomembno funkcijo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu