Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nadomestila: Krajčiču družbo dela le še Fakin

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st avgust 2019, 10:11 dop

Še zadnjič je 2.407 evrov namestila, ker ne more najti službe, danes dobil Janko Veber. To je bil zadnji poslanec ali minister iz prejšnjega mandata, ki je še dobival nadomestilo. Izplačano je bilo danes nekdanjemu predsedniku državnega zbora in krajši čas tudi obrambnemu ministru Vebru nadomestilo le za čas do 22. junija. Takrat je minilo točno leto, kar je po lanskih volitvah nastal novi državni zbor. Na volitvah Vebru, ki se je v prejšnjem mandatu razšel s stranko SD, ni uspelo priti v državni zbor z lastno stranko. Največ leto dni lahko bivši poslanci dobivajo nadomestilo, če so funkcije opravljali več mandatov. V državnem zboru nadomestilo zdaj prejema le še Darij Krajčič iz LMŠ, ki je februarja letos odstopil, ker v trgovini blizu državnega zbora ni plačal sendviča.

Uradnega podatka za Fakina še ni

Krajčič je nadomestilo dobil za celoten prejšnji mesec, v bruto znesku 3893 evrov. Dobival pa bo to nadomestilo lahko, ker je bil poslanec le en mandat (pravzaprav le dobrega pol leta) še največ tri mesece. Podobno nadomestilo v bruto znesku 4.287 evrov je v vladi prejšnji mesec dobil tudi prvi novi, a že bivši, minister Samo Fakin. Fakin je bil minister v kvoti LMŠ. Marca sem v Spletnem časopisu poročal, da je premier Marjan Šarec nenavadno dolgo čakal s seznanitvijo državnega zbora, da sta odstopila minister za okolje Jure Leben (SMC) in minister za zdravje Samo Fakin (LMŠ). Obvestilo je premier parlamentu poslal natančno na dan, ko je minilo šest mesecev od izvolitve vlade.

To je na dan, ko sta oba ministra pridobila pravico, da lahko zahtevata nadomestilo plače, če ne bosta mogla takoj najti nove službe ali se upokojiti. Premier je, kot se je pokazalo, ravnal “viteško” in poskrbel za svojega ministra za zdravje, ki je moral odstopiti zaradi, kot so takrat pojasnjevali, težav z zdravjem.

Pri politikih omejitev ni

Posebno nadomestilo za brezposelne politike je krepko višje od nadomestil za brezposelnost, ki jih dobijo navadni državljani, če ne morejo takoj do dela, ko izgubijo službo. Nadomestilo politikom ni omejeno na manj kot tisoč evrov bruto. Dobijo 80 odstotkov zadnje plače. Nižje nadomestilo za brezposelnost, ko politikom izteče pravica do višjega političnega nadomestila, pripada še dodatno, če ne najdejo službe. Ali je Fakin nadomestilo v vladi dobil tudi ta mesec, še ni znano, vlada namreč potrebuje več časa kot DZ, da zbere podatke o izplačanih plačah in nadomestilih. A precej verjetno je, da Krajčič ni sam.

Ob Vebru je nadomestila po lanskih volitvah nekaj časa dobivalo še enaindvajset bivših poslancev, večina je bila iz vrst SMC in so bili v DZ le en mandat in takšni posebno državno podporo dobijo največ za pol leta. V vladi sta nadomestilo pol leta dobivali nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in nekdanja ministrica brez listnice za kohezijo Alenka Smerkolj. Obe sta bili iz kvote SMC.

Na posnetku je nekdanji poslanec Krajčič:

Nekdanji predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Darij Krajčič (LMŠ) Foto: DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu