Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

So Šarčeve EU ambicije le uradniške?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

“Danes bomo na seji vlade odločali o predlogu za komisarja iz Slovenije. Odzivi so burni znotraj koalicije. Očitki so, da gre za napačen postopek, da se nisem posvetoval itd. O postopku govorijo isti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku, ko je vlada poslala tri kandidate, ki so se samopredlagali. Posledica je bila zavrnjena kandidatka na zaslišanju v Bruslju, prišlo je celo do hišnih preiskav, postopka KPK.”

Tako se je danes z objavo na družabnem omrežju na kritike, ko je razglasil, da bo vladi danes za evropskega komisarja predlagal stalnega predstavnika države pri EU Janeza Lenarčiča, odzval predsednik vlade Marjan Šarec.

Premier ima težave v svoji lastni koaliciji in vladi. Iz SD so se včeraj na njegovo odločitev odzvali tako:

“Enostranska odločitev predsednika vlade Marjana Šarca je neprijetno sporočilo.”

Večina drugih vladnih strank uradnih sporočil medijem ni poslala. Zadovoljni pa niso. Obratno.

Navdušil pa šef vlade ni niti opozicije.

Iz največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše, ki ima 25 poslancev, kar je več kot največji vladni stranki LMŠ in SD skupaj, daleč največ volivcev pa jih je volilo tudi na evropskih volitvah, je evropska poslanka Romana Tomc zapisala:

Premier je na Facebooku pred odločanjem vlade danes še dodatno pojasnil:

“Postopal sem najbolj, kolikor je mogoče, pravično. Nisem predlagal kandidata stranke LMŠ, a bi ga lahko. Predlagal sem kandidata, ki ni član nobene stranke. Pred petimi leti je bila naknadno predlagana kandidatka stranke, ki ob začetku izbora še niti ni bila v parlamentu. Res sem držal ime skrito do zadnjega, a izključno zaradi obrambe dostojanstva kandidata. Že tako je slišati zanj žaljive oznake in kritike. Pa ima bogato kariero. Je kdo od teh, ki se spotika ob izbor “uradnika”, ali sploh kdo iz Slovenije že zastopal predsedstvo EU v Evropskem parlamentu? In odgovarjal na vprašanja poslancev? Se je kdo od njih kdaj pogajal z Rusijo, ZDA, Azerbajdžanom o opazovanju njihovih volitev? Je kdo od njih vodil mednarodno ustanovo s 160 zaposlenimi in 20 mio eur letnega proračuna? Janez Lenarčič je to počel. Uspešno. Zdaj pa poslušamo o uradniku, ki ne zmore voditi? Vedno ista zgodba…podcenjevanje do zadnjega atoma moči. 
Ne nazadnje je pa treba povedati, da ravnam tako kot menim, da je dobro za Slovenijo, ne za strankarske interese. Ravnam kot odgovoren predsednik vlade, ne kot predsednik LMŠ. Kandidata za komisarja ne bodo poslale v Bruselj stranke, temveč Vlada Republike Slovenije in v Evropski komisiji bo kandidat iz Slovenije.”

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu