Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kdo bolj laže: Po Delu LMŠ ni daleč pred SDS, krepko više kot po TVS pa SNS in Levica

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:02 pop

V začetku tedna sem prikazal nenavadne rezultate raziskave javnega mnenja, ki jih po agenciji Ninamedia objavlja TV Slovenija in opozoril, da po raziskavi, ki jih pa opravlja Mediana za POPTV vsakič namerijo krepko manj vladajoči LMŠ Marjana Šarca, ki ji pa odločno podpore javnega mnenja nikakor ne uspe uveljaviti na volitvah. Na volitvah zmaguje SDS Janeza Janše, pri tej so razlike med rezultati Mediane in Ninamedie manjši.

Pri Jelinčiču razlika že neverjetna

Pravilo, na katerega sem opozoril, so že v ponedeljek potrdili objavljeni rezultati raziskave Mediana v časopisu Delu. To je bila skoraj hkrati narejena raziskava kot raziskava Ninamedie za TVS. Razlike v podpori strankam pa so dramatične. LMŠ Marjana Šarca tako, denimo, ni dramatično pred SDS Janeza Janše. Stranki sta po Delu skoraj povsem poravnani. Največje razlike pa so nekoliko nižje, kjer Mediana SNS Zmaga Jelinčiča pokaže več kot dvakrat večji delež kot Ninamedia, velikanska pa je razlika tudi pri Levici Luke Meseca. Če bi ta delež stranka dosegla na nedavnih evropskih volitvah, bi bila Violeta Tomič evropska poslanka. A ga niso. Primerjava obe raziskav (brez upoštevanja neopredeljenih volivcev, ki jih tudi v rezultatu volitev ni), je takšna:

Nekoliko višji delež kot po Ninamedii po Mediani zbere tudi NSI Mateja Tonina, a razlike pri tej stranki že majhne in lahko posledica statistične napake.

Zmaga pa potem vedno SDS

Bolj dolgoročna primerjava več raziskav in volitev poslancev, občinskih svetnikov in evropskega parlamenta za šest večjih strank, na vseh volitvah je precej odločno zmagala SDS, je takšna:

Drugače prikazana primerjava rezultatov za TVS in Delo, objavljenih ta teden (s klikom lahko vse grafike povečate), je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu