Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Svobodi bi koristila prepoved večine strank, Ljudmili Novak pa EU volitve Ninamedie

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:33 pop

Z novim letom je obveljala sprememba zakonov in proračunskih načrtov, ki dramatično povečuje dotacije parlamentarnim strankam, manj pa dobivajo tiste izven parlamenta, ki pa zaradi velikega povečanja skupne vsote tudi ne dobijo manj. Raziskava Ninamedie, katere rezultate je včeraj objavil Dnevnik, pa kaže, da bi vladajoči Svobodi zelo koristilo, če bi konkurenco majhnih strank povsem prepovedali. Le pet strank v parlamentu so anketiranim ponudili v anketiranju za Dnevnik in Svobodo bi v tem primeru volila kar četrtina vseh volivcev. Kar je sicer veliko manj kot na volitvah, še posebej, če upoštevano še združevanje s LMŠ in SAB. A vendarle dosežek, če primerjamo z raziskavami z večjo ponudbo.

V primerjavi z raziskavo Mediane teden prej, kjer so ponujali tudi manjše stgranke, bi ukinitev konkurence koristila vsem strankam v parlamentu. Najbolj v deležu pa NSi in Levici.

Po Mediani pred tednom bi v parlament prišli tudi stranki Piratov in SLS, blizu pa bi bila z več kot tremi odstotki tudi Vesna. Po Ninamedii nobena od teh strank, ker jih ne merijo, ne bi dobila nič. Za možnost, da bi volili druge stranke, se je opredelilo vsega 3,3 odstotka opredeljenih za stranke. Torej manj kot po Mediani teden prej kaže le za SLS, ki bo na evropskih volitvah čez pol leta imela status parlamentarne stranke, ker imajo poslanca Franca Bogovića.

Raziskava Ninamedia, ki je ugodna za Svobodo, ne pa najbolj resna, razmerja moči parlamentarnih strank kaže tako:

Da je največji financer Ninamedie Zoran Janković in da se bližajo evropske volitve, za katere je potrebno ustvariti primerne “nove obraze”, pa pokaže lestvica najbolj popularnih osebnosti, ki je takšna:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu