Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Šarec sesekljal deleže Židanove SD in Mesečeve Levice?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th januar 2018, 09:47 pop

Zaradi neverjetnega odstopanja sem se decembra čudil rezultatom javnomnenjske raziskave, ki jo objavlja časopis Delo. Da se jim je nekaj “dogajalo”, potrjuje, ker so se po danes objavljenih rezultatih po vrstnem redu na vrhu spet približali vsem drugim raziskavam. Decembra je le Delo na vrhu našlo Listo Marjana Šarca (LMŠ) in na drugem mestu SD Dejana Židana. Po vseh drugih raziskavah (POPTV, TVSLO, NOVA24TV), rezultate lahko najdete tukaj,  je bil na vrhu SDS Janeza Janše, na drugem mestu pa Židanov SD.  Po tem, da je zdaj Janša spet na vrhu, so se na Delu danes “vrnili v normalnost”.

Bo Šarec jemal na levo ali desno?

Je pa na drugem mestu pri Delu tudi danes Lista Marjana Šarca, ki pa je po drugih raziskavah že na skoraj vseh mogočih mestih, le čisto na vrhu, kjer jo najde Delo, še ne. Doslej LMŠ ni merila raziskava, katere rezultate objavlja Nova24TV, zato te v primerjavi, ki je tokrat posvečena tej novi stranki, grafično ne prikazujem.

Pri presenetljivo uspešnem predsedniškem kandidatu Marjan Šarcu glavna dilema ni le, koliko mu bo uspelo kapital prenesti na parlamentarne volitve čez nekaj mesecev. Skoraj še bolj pomembno bo za konkurente in razplet, komu bo novinec čez manj kot pol leta jemal volivce. Bo levici, desnici ali obojim? Za zdaj se zdi, da Šarec deleže bolj odvzema SD Dejana Židana, Desus Karla Erjavca in Levici Luke Meseca, manj pa SDS Janeza Janše, SMC Mira Cerarja in NSi Ljudmile Novak.

Bolj natančno bo to mogoče oceniti šele v daljšem obdobju.  Edina prava in verodostojna meritev pa bodo šele volitve, katerih rezultati praviloma dramatično odstopajo od rezultatov raziskav javnega mnenja. Nihanja deležev stranke Lista Marjana Šarca po raziskavah, ki so to novo stranko merile od nastanka, so grafično takšna: [sociallocker id=10707][/sociallocker]

Iz rezultatov sem, da jih lahko primerjam medsebojno (in tudi z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene.  Iz grafičnega prikaza pa sem izločil manjše stranke, katerih rezultate posebej analiziram konec vsakega meseca v primerjavah raziskav, ki jih objavljajo tri televizije.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu