Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Šarec sesekljal deleže Židanove SD in Mesečeve Levice?

(Last Updated On: 08/01/2018)
image_pdfimage_print

Zaradi neverjetnega odstopanja sem se decembra čudil rezultatom javnomnenjske raziskave, ki jo objavlja časopis Delo. Da se jim je nekaj “dogajalo”, potrjuje, ker so se po danes objavljenih rezultatih po vrstnem redu na vrhu spet približali vsem drugim raziskavam. Decembra je le Delo na vrhu našlo Listo Marjana Šarca (LMŠ) in na drugem mestu SD Dejana Židana. Po vseh drugih raziskavah (POPTV, TVSLO, NOVA24TV), rezultate lahko najdete tukaj,  je bil na vrhu SDS Janeza Janše, na drugem mestu pa Židanov SD.  Po tem, da je zdaj Janša spet na vrhu, so se na Delu danes “vrnili v normalnost”.

Bo Šarec jemal na levo ali desno?

Je pa na drugem mestu pri Delu tudi danes Lista Marjana Šarca, ki pa je po drugih raziskavah že na skoraj vseh mogočih mestih, le čisto na vrhu, kjer jo najde Delo, še ne. Doslej LMŠ ni merila raziskava, katere rezultate objavlja Nova24TV, zato te v primerjavi, ki je tokrat posvečena tej novi stranki, grafično ne prikazujem.

Pri presenetljivo uspešnem predsedniškem kandidatu Marjan Šarcu glavna dilema ni le, koliko mu bo uspelo kapital prenesti na parlamentarne volitve čez nekaj mesecev. Skoraj še bolj pomembno bo za konkurente in razplet, komu bo novinec čez manj kot pol leta jemal volivce. Bo levici, desnici ali obojim? Za zdaj se zdi, da Šarec deleže bolj odvzema SD Dejana Židana, Desus Karla Erjavca in Levici Luke Meseca, manj pa SDS Janeza Janše, SMC Mira Cerarja in NSi Ljudmile Novak.

Bolj natančno bo to mogoče oceniti šele v daljšem obdobju.  Edina prava in verodostojna meritev pa bodo šele volitve, katerih rezultati praviloma dramatično odstopajo od rezultatov raziskav javnega mnenja. Nihanja deležev stranke Lista Marjana Šarca po raziskavah, ki so to novo stranko merile od nastanka, so grafično takšna: 

Iz rezultatov sem, da jih lahko primerjam medsebojno (in tudi z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene.  Iz grafičnega prikaza pa sem izločil manjše stranke, katerih rezultate posebej analiziram konec vsakega meseca v primerjavah raziskav, ki jih objavljajo tri televizije.

 

(Visited 1.196 times, 2 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: