Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec ob večino za kršenje ustave, SMC z zahtevo po pravičnosti v težave spravila celo Levico

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Po napovedi SMC Mira Cerarja, da danes ne bodo podprli kršitve ustave in nepravičnega ravnanja, ki ga je predlaga vlada Marjana Šarca (LMŠ), so v težavah v Levici Luke Meseca, kjer se bodo težko še sprenevedali, da niso glavni podpornik še večje diskriminacije pri šolanju otrok iz pretežno vernih družin. Po razsodbi ustavnega sodišča bi morali politiki že pred tremi leti in pol za šolanje otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja nameniti nekaj več denarja, da bi bilo financiranje šolanja teh otrok izenačeno z drugimi javnimi šolami. Razen pri pouku verouka, ki ga morajo starši teh otrok plačati sami in investicijskih stroških, ki niso bili predmet spora.

Šarec za kršitev, a mu je žal

Vlada Marjana Šarca je na predlog ministra Jerneja Pikala iz SD uresničitev te sodbe predlagala tako, da bi financiranje osnovnega šolanja teh otrok še krepko znižali. O tem danes odloča državni zbor. Trditve vladajočih, da to znižanje omogoča ali celo zahteva sodba ustavnega sodišča sama, so povsem neresnične in celo lažnive. Podobno je čista propaganda govorjenje, da bo ta dodatek za enako osnovno šolanje otrok ogrozil sistem javnih šol. Obratno je res: nepravično in nepošteno ravnanje ogroža sistem javnega šolstva.

Kršenje ustave, ki ga je predlagal državnemu zboru, je premier Marjan Šarec včeraj podprl tako:

“Glede na to, da zakon predlaga sto odstotno financiranje obveznega programa, verjamem, da bo s tem zadoščeno tej ustavni odločbi, kot pravi minister. Mi je pa seveda vseeno žal, da nismo odprli nove razprave in dosegli nekega kompromisa.”

O kompromisu premier govori zaradi financiranja dodatnih vsebin v teh šolah, denimo jutranjega varstva malčkov, kjer financiranje Šarec povsem ukinja. V parlamentu je skušal ob tem neustavnem in nepoštenem načinu uresničitve sodbe ustavnega sodišča, ki ga je sam predlagal, “doseči kompromis”. Da bi nekaj malega “vrnil” in jutranje varstvo plačal vsaj prvošolčkom. A mu je to v odboru za izobraževanje prejšnji teden propadlo, ker sta ga koalicijska partnerja SD in Levica, s katerima se ni nič dogovoril za kak kompromis, preigrala. Glasovala sta proti. Da bi bili za “nekaj manjšo kršitev ustave” v SDS in NSi, premier ni mogel niti računati.

Preobrat v SMC po vsem tem ni zelo presenetljiv. V prejšnjem mandatu vlada Mira Cerarja ni predlagala tako sramotne in nepoštene rešitve. Predlagali so, da bi izenačili financiranje obveznih programov, financiranje dodatnih vsebin (jutranje in popoldansko varstvo in podobno) pa bi ostali nespremenjeno (85 odstotno). Za to so se odločili z razlago, da povišanja v tem delu ustavno sodišče ni izrecno zahtevalo. Ta razlaga je sporna, poslancev SDS in NSi nikakor ni prepričala, a nikakor ni tako sramotna kot ravnanje Šarčeve vlade zdaj, ko bi financiranje v tem delu kar ukinila, da bi dosegli svoj cilj, ki je obraten od zahteve ustavnega sodišča. Šarec želi preprosto dati manj denarja za te osnovnošolce in s tem povečati in ne zmanjšati diskriminacijo otrok, kar je zahtevalo ustavno sodišče.

Točno takšno ravnanje je Milan Brglez, takrat še kot poslanec SMC, v prejšnjem mandatu opisal tako:

 “Ni ustavno, nasprotuje našim mednarodnim zavezam in moti temeljni čut za pravičnost in poštenost.”

Brglez je po volitvah prestopil k SD, a ker je bil ravno potrjen za evropskega poslanca, je SMC dobila dodaten sedež, ta sprememba pa ima lahko pomembno vlogo pri današnjem odločanju, ali podpreti kršitev ustave, ki jo predlaga vlada. Odločilen bo vsak glas.

Če bo veto, bo Šarec prekratek

Celo Levica Luke Meseca bo težko blefirala na zanje običajne načine, da ne glasuje. Zaradi odločitve SMC, da kršitve ustave in nepravičnega ravnanja ne bodo podprli, bodo glasovi Levice nenadoma odločilni. Če se SMC in Levica vzdržita, bodo nasprotniki kršenja ustave (SDS, NSi in SNS) za glas močnejši kot koalicijski zagovorniki nepravnega ravnanja. Če SMC glasuje proti, Levica pa za kršenje ustave, bodo zagovorniki spoštovanja načel pravne države z desne tudi v večini.

A odvisno bo od vsakega poslanca, ki bo manjkal ali glasoval narobe. Razmerja moči so takšna:

Levica, ki niti slučajno ne podpira več denarja za otroke na O. Š. Alojzija Šuštarja, je kvečjemu za še bolj radikalno kršitev ustave, se bo morala odločiti in bo najbrž podprla predlog Jerneja Pikala iz konkurenčne SD, ki je že prepričal LMŠ, SAB, DeSUS. A Šarcu celo Levica brez SMC ne zagotavlja večine. Če jo danes celo nekako doseže, je skoraj gotovo, da bo v tednu dni glasovanje državnega sveta o vetu. Veto pa pomeni, da bi za veljavo zakona Pikalo in Šarec morala zbrati 46 glasov, česar pa brez glasov SDS, SMC, NSi in SNS niti teoretično ne moreta doseči. Razmerja moči so takšna:

Vlada bo, ker ravna neustavno in nepravično, če bo izglasovan veto, nenadoma prvič res manjšinska in morda poražena.

Da SMC ne bo glasovala za izigravanje sodbe ustavnega sodišča, so sporočili tako:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu