Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Erjavec brez podpore Židana, Hana, Bandellija, Kociprove…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:30 pop

Kot sem napovedal opoziciji ni uspelo zbrati dovolj glasov, da bi odstavili obrambnega ministra Karla Erjavca (DeSUS). Je pa bil dosežek Erjavca med slabšimi v zgodovini. Podprlo ga je vsega 39 vladnih poslancev. Za odstavitev pa je bilo 35 opozicijskih predstavnikov ljudstva.

Manjkala Levica in šest vladnih poslancev

Le 39 glasov je Erjavec zbral, ker je šest poslancev vladnih strank manjkalo. Tudi nekaj pomembnih. Iz SAB Marko Bandelli in Maša Kociper, iz SD Matjaž Han, Milan Brglez in Dejan Židan in iz SMC Monika Gregorčič. Levica je v celoti bojkotirala dogajanja, kar je bilo v skladu z dogovorom, ki ga imajo z vladnimi strankami, po katerem ne smejo glasovati proti ministrom. Na opozicijski strani je manjkala le Ljudmila Novak (NSi)

SDS je odstavitev Karla Erjavca predlagala, ker je zlorabil obveščevalno službo za preverjanje babjih čenč v vojski, da bi se znebil poveljnika vojske Mihe Škerbinca, ki ga je obtožil tudi, da so zaradi njega Američani na Počku ponoči streljali s 120 milimetrskimi topovi, kar bi naj po Erjavčevi oceni naša vlada vojski ZDA jasno prepovedala s sklepom, ki ga pa praktično nihče ni opazil. Nenavadnosti, da jim je sam dovolil rabo takšnega orožja, da je načelnica generalštaba Alenka Ermenc podpisala poročilo, da pri streljanju ni bilo nobene kršitve vladnih navodil in da je celo ministrova služba za stike z javnost opozorila javnost, da se bo ponoči (po ministrovo prepovedano) streljalo, ministra in koalicije niso prepričale. Nenavadno je tudi, da oblasti ZDA same ne bi opazile takšnega sklepa. Da o slovenskih medijih, ki o tem niso nič poročali, ne govorimo. Če je kak tak sklep vlada res sprejela, ga je zelo dobro skrila.

Iz opozicije manjkala le Novakova

Razplet glasovanja je bil po celodnevni razpravi že kar pozno ponoči takšen:

Manjkal je tudi en glas iz vrst SDS, NSi in SNS. Glasovala ni le Ljudmila Novak. A ta glas nikakor ni bil odločilen. Celo, če bi Levica glasovala za odstavitev ministra, bi, kot sem opozoril že pred sejo, bilo glasov še premalo. Poslanci Levice, v DZ jih je devet, po posebnem dogovoru, ki ga imajo s koalicijo in Marjanom Šarcem, ne smejo podpreti interpelacije. To pomeni, da lahko opozicija, če ne bo presenečenj, zbere največ 36 glasov. 25 iz SDS, sedem iz NSi in štiri SNS. Bil je glas manj. Celo z devetimi glasovi Levice bi segli le do 45, kar je še premalo.

V zgodovini je Erjavec dosegel deveti najslabši rezultat, ko gre za podporo, če preračunamo glasove za in proti. Padla sta doslej le dva ministra. Dosedanje interpelacije, prikazane so le tiste, ko je bilo glasovanje, so se razpletle tako:

V prejšnjem mandatu se je Erjavec odrezal krepko bolje: bil je celo med desetimi najboljšimi.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu