Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ministrica: Zunanja meja EU se ne ščiti na Šentilju

Print Friendly, PDF & Email

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar (SMC) je avstrijskemu ministru Herbertu Kicklu, poslala pismo, da se ne strinjanja z vajo, ki jo nameravata avstrijska policija in vojska izvesti 25. junija na območju mejnega prehoda Šentilj.  »Prikaz množičnega prihoda nezakonitih migrantov s slovenske strani na avstrijsko bo imel neizogibno zelo negativen učinek v Sloveniji, verjetno pa tudi v Avstriji, in ne bo v ničemer prispeval k dobrim odnosom med našima državama ali k skupnim prizadevanjem za obvladovanje migrantske situacije v regiji,« je ocenila ministrica, ki opozarja, da bo še posebej sporno, če bo vaja potekala tudi na slovenskem ozemlju.

Z našega notranjega ministrstvo podobno že več let zatrjujejo, da ni nobene potrebe za mejni nadzor, ki ga je Avstrija vzpostavila na meji proti Sloveniji po množičnih transportih migrantov čez našo državo, a se nadzoru sosednja država ni pripravljena odreči in ga redno podaljšuje.  Notranja ministrica je v pismu zapisala, da so bili v zadnjem času s srečanjem direktorjem policij na Brdu pri Kranju in z usklajenim nastopom na ministrski konferenci v Sarajevu postavljeni temelji za večji angažma na področju migracij vseh držav v regiji in da je bilo doseženo zaupanje, da lahko s skupnim nastopom preprečimo dodatno poslabšanje migracijske situacije. “Izvedba vaje bo to močno ogrozila,” je zapisala ministrica, ki je opozorila, da je v tej vaji zelo težko prepoznati konkretno manifestacijo sporočila, o katerem sta se oba že večkrat strinjala, da je treba narediti vse za boljšo zaščito zunanje meje EU.

Po oceni ministrice  država uspešno in učinkovito brani zunanjo schengensko mejo in si prizadeva na mednarodnem področju in dvostransko z državami regije, da se razmere iz leta 2016 ne bi ponovile. Avstrija nam je letos vrnil 13 oseb, lani v celem letu pa 39, je opozorila  Györkös Žnidarjeva, ki meni, da lahko urjenje svojih sil Avstrija, če ga že potrebuje, izvede kjerkoli drugje na avstrijskem ozemlju.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu