Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaupno: Dvojka Erjavcu iz ZDA zaradi Počka je “interne narave”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Ameriška vojska je prejšnji mesec omejila sodelovanje s slovenskim obrambnim ministrstvom. To so storili, ker je obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) nenadoma razglasil, da je zaradi političnih razlogov, da bi ugodil simpatizerjem v Postojni in po državi, prepoveduje vsa nočna streljanja na vadbišču Poček. Ob vajah, ki so jih vojske več držav že izvajale, pa se je celo vprašal, ali bodo naslednjič streljali po Postojni.

Kaj točno je Reno povedal Erjavcu?

Skoraj hkrati je Erjavec zamenjal še poveljnika sil slovenske vojske Miho Škerbinca. Škerbinc velja za oficirja, ki je izrazito usmerjen k zahodnemu zavezništvu Nato in je tudi avtor opozoril in študij o hibridnem vojskovanju Rusije.

Karlu Erjavcu so iz ameriške ambasade na uradnem srečanju sporočili, da naj na Počku ne računa na ameriško vojsko. To se je zgodilo na srečanju maja med delegacijama, ki ju je za ZDA vodil odpravnik poslov veleposlanika ZDA Gautamo A. Rano, na naši strani pa obrambni minister Karl Erjavec. Ker gre za pomemben dogodek za državo, sem uradno zahteval zabeležko vsebine tega pogovora.

Neuradno je sicer znano, da so iz ZDA Erjavcu sporočili, da potrebujejo gotov in predvidljiv dostop do vadišč, kjer lahko enote izvajajo posebne zmogljivosti, potrebne za operativno pripravljenost, ki vključujejo nočno streljanje, kar je Erjavec muhavo onemogočil. Iz ZDA so javnost opozorili tudi, da Erjavčeve najnovejše smernice izključujejo možnost uprizoritve resničnega bojnega okolja za namen in bodo zato določene aktivnosti v zvezi s tekočimi usposabljanji “na žalost okrnjene”.

Natančna vsebine umika vojske ZDA iz načrtovanih vaj v Sloveniji, ki je zapisana v zabeležki pogovora Erjavca z odpravnikov poslov, pa je zaupne narave, so me uradno odločbo obvestili iz obrambnega ministrstva. To so storili tako:

Ministrstvo mi je moralo odgovoriti, ker sem zabeležko pogovora zahteval po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Podoben zakon poznajo tudi v ZDA. Njihov Freedom od information act je nastal veliko prej in je bil vzor tudi za našo ureditev.

To bi škodilo dobrim odnosom

Iz ministrstva za obrambo so me pričakovano zavrnili. Podobnosti o umiku vojske ZDA iz vaj na Počku ne smejo razkriti, ker je dokument označen z oznako interno in bi razkritje vsebine lahko škodovalo delovanju obrambnega ministrstva, bilateralnim odnosom z ZDA in razvoju skupnega sodelovanja, so me obvestili.

Zdi se sicer, da je dobre odnose z ZDA bolj ogrozil minister Erjavec kot novinarska zahteva za informacije, kašne bodo posledice nenavadnega dogajanja in celo menjav pomembnih generalov.

Celoten zavrnilni odgovor ministrstva za obrambo, da ne smemo izvedeti, kaj je ministru Erjavcu povedal odpravnik poslov veleposlanika ZDA, si lahko preberete tukaj:

Odgovor ministrstva za obrambo o vajah vojske ZDA na Počku
Odgovor ministrstva za obrambo o vajah vojske ZDA na Počku

Podobno, a precej krajše, da ne razkrivajo vsebine diplomatskih zabeležk, ker so zaupne narave, so mi odgovorili tudi iz ambasade ZDA.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu