Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada spi, Alžirci in Maročani pa podirajo “azilne” rekorde

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Na “odprti” meji s Hrvaško ni presenečenj. Čez njo še naprej vsak mesec mimo mejnega nadzora, ki ga ni, prihaja rekordno število migrantov. Ko jih opazijo policisti, pogosto pa še prej domačini, jih del napove, da bodo zahtevali azilno zaščito, del pa jih policija hitro vrne na Hrvaško.

S 404 prošnjami za azil je bil maja dosežen nov rekord. Toliko prošenj za mednarodno zaščito lani ni bilo niti v rekordnem avgustu.

Oblast vabi migrante z odprto mejo

A v tej statistiki bolj zviti migranti manjkajo. Lansko leto je 4.265 migrantov napovedalo, da bodo prosili za azil, a dejansko jih je prošnje vložilo 2.875. Lep del, 1390, jih je izginil, še preden bi jih lahko vključili v uradno statistiko, ki jo beleži notranje ministrstvo in vam jo prikazujem. Bolj zviti napovedo, da bo zaprosili za azil, a pozneje tega ne storijo, ker ni treba takoj in ker vedo, da jim že namera za zahtevo zaščite zagotavlja svobodo gibanja, kar jim omogoča beg naprej na zahod. Najbolj spretni pa so državo seveda prečkali, ne da bi jih sploh kdo opazil.

Policija že dalj časa opozarja, da naš azilni sistem tihotapci ljudi množično zlorabljajo za nezakonite tihotapljenje migrantov v območje Evropske unije in politiko pozivajo, naj ureditev popravijo. A doslej vladajoči niso storili nič. Vlada spi. Je pa zaostritev azilne ureditve predlagala opozicijska SDS Janeza Janše. Predloge opozicije vladajoči poslanci običajno zavrnejo. A vsaj razpravljati bodo še ta mesec morali, ker je SDS zahtevala splošno razpravo o predlogu sprememb, ki vsebuje tudi rešitev, da bi vse migrante, ki na črno prestopajo mejo iz Hrvaške, ker je to varna država, kjer jih nihče ne ogroža, takoj vrnili nazaj tja. Podobno rešitev je v prejšnjem mandatu ponudila takratna notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Večina je bila takrat odločno proti.

Prejšnji mesec so iz policije o preveč odprtih vratih opozorili tako:

“Sedanji sistem “primi in spusti”, ko nezakoniti migranti vedo, da se bodo lahko prosto gibali, če bodo zaprosili za mednarodno zaščito, pomeni izključno dejavnik potega, zaradi česar zmanjšanja števila nezakonitih migrantov kratkoročno ni pričakovati.”

Podatki, ki ne vsebujejo tistih, ki zbežijo že po nameri, da bi zaprosili za azil, kaže grafika o razpletih postopkov, ki se v velikanski večini končajo z ustavitvijo, ker tudi tisti, ki vložijo prošnje za azil potem praktično vsi izginejo. Vse delo policistov, prevajalcev in uradnikov je izguba časa. Statistika je za prvih pet mesecev letos takšna:

V mesecu maju letos je za azil prosilo 404 migrantov, v celotnem letu pa doslej 1515 posameznikov, največ Alžircev in Maročanov. Azil je dobilo v petih mesecih 38 posameznikov.

Žensk med prosilci le za vzorec

Število migrantov v maju in v prvih petih mesecih je krepko višji kot lani v istem času. Številke po mesecih s strukturo, od kod prihajajo, si lahko ogledate v grafiki (s klikom jo lahko povečate):

Migranti so v veliki večini moški, še posebej te velja za države, iz katerih jih prihaja največ, kjer ni nikakršnih vojn, so pa ekonomski problemi veliki. V prvih petih mesecih sta iz Alžirije ob 458 “migrantih” za azil v Sloveniji zaprosili dve “prebežnici”. Iz Pakistana pa ob 179 moških ni bilo niti ene same ženske. Bolj spolno uravnoteženi so migranti iz Irana in Iraka, ki pa po številčnosti niso na vrhu. V grafiki je upoštevanih sedem držav, od koder je prišlo največ prosilcev za azil:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu