Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

O niču za državo iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st november 2018, 08:12 dop

Opozorilo člana evropskega računskega sodišča Sama Jereba, da je bila Slovenija med desetimi državami EU, ki niso porabile nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov, bo odmevala na izredni seji državnega zbora, ki jo mora predsednik Dejan Židan (SD) sklicati prihodnji teden.

Ministrstvo zanika, Jereb vztraja

Samo Jereb je ob predaji letnega poročila predsedniku DZ Dejanu Židanu opozoril, da je Slovenija ena od desetih držav, ki v letu 2017, kot četrtem letu izvajanja tekočega finančnega okvirja, še ni porabila nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov in dodal: »Tukaj bo potrebno narediti velik napor, da se bo to izboljšalo in da bomo uspeli ta sredstva do konca finančnega okvirja tudi porabiti.« Foto:DZ/Borut Peršolja

Na slabo črpanje evropskega denarja je Jereb opozoril, ko je predajal poročilo o delu evropskega računskega sodišča v letu 2017 predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu (SD). Iz vlade, ki ima posebnega ministra brez listnice za  to področje, zadnja leta je bila ministrica “za evropski denar” Alenka Smerkolj (SMC), v vladi Marjana Šarca pa je položaj prevzel Mirko Bandelli (SAB), so Jerebove trditve o zanič črpanju denarja zanikali, a je evropski računski sodnik vztrajal, da je kritika, ki jo izreka, točna in da iz vlade zavajajo s podatki o svoji uspešnosti. Splošno razpravo poslancev o črpanju kohezijskega denarja na izredni seji državnega zbora je prejšnji teden zahtevalo petindvajset poslancev SDS Janeza Janše, zakonodajno pravna služba državnega zbora pa je ta teden predsedniku DZ Židanu že sporočila, da čez predlagana priporočila SDS nima pripomb.

Ker to zahtevata ustava in poslovnik, bo moral Židan,  izredno sejo DZ sklicati najpozneje prihodnji teden. SDS opozarja, da bi država med leti 2014 in 2020 iz kohezijske politike EU lahko dobila dobre tri milijarde evrov, podatki vlade o dosedanji uspešnosti pa so, po oceni SDS, “naravnost katastrofalni”. Pri tem SDS navede tudi v začetku omenjena opozorilo Sama Jereba o ničelnem črpanju iz strukturnih in investicijskih skladov, ki ga kaže poročilo evropskega računskega sodišča za lansko leto. A tudi po skupni porabi, opozarja SDS, je Slovenija med petimi najslabšimi članicami glede črpanja vseh evropskih sredstev. Namesto v proračunu načrtovanih 930 milijonov, je lani dobila manj kot 400 milijonov, podobno pa bo po oceni SDS tudi letos. Od načrtovane 1,1 milijarde evrov, je država do avgusta prejela 495 milijonov evrov, pa še to povečini zaradi povračila zadržanih sredstev iz prejšnje finančne perspektive, trdijo.

Desetina občin brez EU denarja, mestne občine slabo

V zahtevi za izredno sejo povzemajo tudi, da je v Sloveniji le dvanajst občin, ki so iz EU med leti 2015 in 2017 dobile na prebivalca več kot tisoč evrov, med temi pa ni nobene mestne občine. Desetina občin pa iz EU ni pridobila niti centa. SDS predlaga, naj državni zbor priporoči vladi Marjana Šarca, naj v tridesetih dneh pripravi načrt pospešitve črpanja sredstev evropske kohezijske politike in ga predstavi državnemu zboru.

Celotna zahteva za izredno sejo državnega zbora, s podatki o občinah, je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/zahtevazaizrednosejoeu.pdf”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu