Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Iran je priznal, da je pomotoma sam sestrelil Boeing 737

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:56 pop

Po več dnevnih zanikanj je Iran vendarle priznal, da so sami sestrelili ukrajinsko letalo Boeing 737-800 takoj po vzletu iz letališča v Teheranu. V katastrofi je umrlo vseh 176 potnikov in članov posadke.

Predsednik islamske republike Hassan Rouhani je sestrelitev priznal tako:

Do katastrofe je prišli v bližini Teherana v sredo, kjer je nekaj minut po vzletu z letališča strmoglavil Boeing 737-800 iz Ukrajine. Prve ocene iz Irana so bile, da zaradi težav z motorji, a so to razlago oblasti pozneje umaknile. Ni bila posebej logična. So pa vztrajali pri tehničnih težavah.

Letalo je že v zraku pred padcem gorelo, spreminjalo pa naj bi tudi smer. Da bi se vrnilo nazaj na letališče, so ocenili v Iranu. Da ga je zadel izstrelek, so pokazali celo slučajni posnetki Irancev, ki so bili objavljeni na internetu.

Ekipa, ki je letalo vodila, z letališčem ni komunicirala o težavah. Iran je prvi dan zavrnil možnost, da bi letalo pomotoma sestrelili, zavrnil pa je tudi, da bi črne skrinjice predal podjetju Boeing in ameriškim preiskovalcem, kar bi bilo običajno. Zavračanje sodelovanja s proizvajalcem je takoj zbudilo sume.

Katastrofa se je zgodila manj kot štiri ure po tem, ko so Iranci s 22 projektili napadli dve oporišči z ameriškimi vojaki v Iraku. Napadli so tudi bazo v Erbilu, kjer so bili slovenski vojaki. Žrtev teh napadov ni bilo, ameriška vojska (in zavezniki) je pravočasno reagirala na izstrelke, katerih namen je bil povzročiti škodo in žrtve.

Da so za človeško napako odgovorni tudi Američani je ocenil iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif, ker so po njegovi oceni povzročili krizo, ki je vodila do človeške napake s strašnimi posledicami.

Da so letalo verjetno pomotoma sestrelili Iranci sami, je najprej po obveščevalnih informacijah poročal ameriški tisk, na to je namignil ameriški predsednik Donald Trump, povsem naravnost pa je to povedal premier Kanade  Justin Trudeau. Večina potnikov letala je bila namenjena v Kanado.

Iranci so še nekaj časa zanikali, a so bili dokazi očitno preveč zgovorni. 

Več lahko preberete tukaj:

KANADSKI PREMIER TRUDEAU: IRANCI SO POMOTOMA SESTRELILI UKRAJINSKO LETALO V TEHERANU

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu