Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zoran Janković na večerji z vrhom našega in ruskega sodstva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Po Ljubljani je slišati, da je bil ljubljanski župan Zoran Janković v četrtek zvečer na ljubljanskem gradu na pomembnimi večerji z najvišjimi sodniki v državi. To je precej nenavadno, ker je župan Ljubljane udeležen v številnih precej razvpitih sodnih postopkih. Tudi v takšnih, kjer so bili zaradi nenavadnih tožilskih zamud in opreznosti sodnikov uničeni dokazi proti njemu. Javno razvpiti so bili predvsem posnetki pogovorov s farmacevtko Katarino o domnevnih intimnih radostih za stalno zaposlitev v dobro stoječem mestnem podjetju.

Ruske ideje pravičnega sojenja so vrhovnemu sodnišču blizu

Jankovićeva večerja s sodniki je bila, kot vse kaže, povezana z obiskom vrha sodišča Ruske federacije pri našem vrhovnem sodišču. Z Rusijo je Evropska Unija, katere član smo, v sporu zaradi aneksije Krima, za to državo veljajo sankcije, na področju sodstva pa je Rusija znana po nespoštovanju sodb Evropskega sodišča za človekove pravice.

Šefa ruskega vrhovnega sodišča Vjačeslava Lebedjeva je ta teden sprejel predsednik DZ Dejan Židan (SD) ob zastavi EU Foto: DZ/Matija Sušnik

Še več kot to, delo ESČP je Rusija tudi prenehala sofinancirati. Predsednik vrhovnega sodišča Ruske federacije Vjačeslav Lebedjev je Slovenijo obiskal tik pred evropskimi volitvami, z njim so se na vrhovnem sodišču pogovarjali predsednik Damijan Florjančič in podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević, pa tudi vrhovni sodnici Marjeta Švab Širok in Mateja Končina Peternel, so sporočili iz vrhovnega sodišča, ki mu niso povsem tuje ruske ideje “pravičnega sojenja”.

Pred izvolitvijo Đorđevića za podpredsednika v začetku letošnjega leta je veliko ogorčenje med pravniki in sodniki sprožilo nenavadno sporočilo, ki ga je objavilo vrhovno sodišče, da ne bodo več spoštovali sodb evropskega sodišča za človekove pravice, ko se ne strinjajo z njimi. Kot jih ne spoštuje Rusija.

Sporočilo je bilo objavljeno ob fiasku sodbe v primeru Proplus na ESČP. Pri nepoštenem sojenju je v Sloveniji sodeloval tudi Đorđević. Sporočilo je objavila služba za stike z javnostjo, ki jo je ravno prevzela Tina Brecelj, s katero ima Đorđević dva fanta. Brecljeva je bila v vladi Mira Cerarja državna sekretarka pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiča.

Migracije med strankarsko politiko in vrhovnim sodiščem

Ko se je Brecljeva iz politike vrnila na vrhovno sodišče, jo je predsednik Florjančič takoj imenoval za vodjo stikov z javnostjo. Šef službe za stike z javnostjo pred Brecljevo Gregor Strojin pa se je, ko je nastala vlada Marjana Šarca, preselil k novi pravosodni ministrici Andreji Katič (SD) za državnega sekretarja.

Državni sekretar je politična in ne strokovna funkcija. Množične selitve sodnikov med vrhovnim sodiščem in političnimi funkcijami v vladi, kažejo na nenavadne politične povezave, ki za ugled sodstva nikakor niso lepa izkaznica.

Na posnetku sta ruski velepolanik Doku Gapurovič Zavgajev in predsednik vrhovnega sodišča ruske federacije Vjačeslav Lebedjev na obisku v DZ. Foto:DZ/ Matija Sušnik

Z vrhovnega sodišča so napovedali, da se bo Lebedjev sestal s predsednikom DZ Dejanom Židanom (SD), ministrico za pravosodje Andrejo Katič (SD) in generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo. Srečanj ali družabnih dogodkov z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem pa vrhovno sodišče ni napovedalo in tudi mestna občina Ljubljana se vsaj doslej s tem (še) ni pohvalila. Ali so Jankovića sodniki res gostili, kdo vse je bil na večerji in kdo je plačal, na vrhovnem sodišču še preverjam.

Da pa ima Janković pristne odnose s sodstvom in z Rusijo, kaže posnetek srečanja z njihovim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je pred časom iz obiska v Rusiji objavila mestna občina Ljubljana:

Kaj menite o Jankovićevi večerji lahko odgovorite v anketi:

Je prav, da je naš sodni vrh ob obisku iz Rusije na večerjo povabil Zorana Jankovića?

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu