Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nemcu priključevanje Primorske propadlo, proti tudi Pahor

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th junij 2019, 08:27 dop

Poslanci že ponoči po vetu državnega sveta niso ponovno izglasovali preimenovanja praznika vrnitve Primorske k domovini, ki ga je poskušala doseči skupina poslancev z leve. Za je bilo 42, proti pa 32 poslancev. Veto bi bil razveljavljen, če bi bilo za vsaj 46 poslancev.

Pahor proti preimenovanju praznika

Rezultat glasovanja po strankah je bil takšen:

Glasovanje o preimenovanju praznika

Prvi podpisani pod predlog spremembe Matjaž Nemec je večkrat poudarjal, da spremembo podpirajo Primorci. A ga je nerodno demantiral tik pred glasovanjem pomemben Primorec. Naj ne spreminjajo poimenovanja praznika vrnitve Primorske v priključitev Primorske, je poslance popoldan pozval slovenski domoljub in ugledni tržaški pisatelj Boris Pahor. Kot so sporočili iz državnega sveta Pahor meni, da je potrebno upoštevati argumentacijo državnega sveta, ki je z vetom ustavil preimenovanje, ki ga je že drugič pred volitvami predlagala skupina vladajočih poslancev, ki jo vodi Matjaž Nemec (SD). Nemec je kandidat na evropskih volitvah, ki potekajo ta teden. Podoben poslanski predlog se je v kupu podobnih predvolilnih projektov pojavil tudi pred lanskimi volitvami poslancev.

Za korist levice in v škodo države

Državni svet je veto izglasoval z oceno, da so za spremembo ideološki razlogi levice, državi pa bo škodilo. Poimenovanje vrnitev Primorske k matični domovini je iz Pariške mirovne pogodbe leta 1947, ki jo je podpisala tudi Italija, datum uveljavitve te pogodbe praznujemo. Nemec in poslanci iz leve sredine, pa že drugič predlagajo, da bi država praznovala odlok vrhovnega plenuma OF iz leta 1943, ki govori o “priključitvi”, torej o enostranskem dejanju, ki so ga razglasili medvojni revolucionarji.

Za preimenovanje je bilo v državnem zboru prvič le 39 poslancev, proti 32. Že tisto glasovanje je pokazalo, da bo projekt najbrž na koncu propadel. Razlog za tesen rezultat so bili tudi pomisleki premiera Marjana Šarca, da predvolilni čas za spremembo ni primeren in da tudi novo ime ni posrečeno izbrano. Razplet glasovanja je bil prvič takšen:

Ker je državni svet izglasoval veto, bi danes preimenovanje obveljalo le, če bi bilo za to najmanj 46 poslancev. Ni jih bilo.  

Na posnetku sta prva na listi kandidatov SD na evropskih volitvah:

Matjaž Nemec (SD) in Tanja Fajon (SD) Foto: DZ/Matija Sušnik


--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu